Ajutorul de şomaj nu se modifică încă

Ajutorul de şomaj nu se modifică încă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conform unui proiect legislativ, indicatorul social de referinţă (ISR) ar putea fi majorat cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Până atunci însă, ISR rămâne la aceeaşi valoare de 500 de lei, pe care a avut-o şi anul trecut.

Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă o unitate pe baza căreia sunt determinate beneficiile sociale acordate din bugetul de stat. ISR este definit în cadrul Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Conform acesteia, ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se angaja, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă.

Conform aceleiași legi, valoarea indicatorului social de referință este de 500 de lei, valoare care nu a mai fost modificată în ultimii opt ani. Site-ul avocatnet.ro informează că, în momentul de față, există un proiect de lege care își propune modificarea valorii ISR. „Astfel, propunerea legislativă nr. 213/2018, aflată acum în circuitul legislativ la Parlament (așteptând votul final la Camera Deputaților), prevede majorarea valorii ISR cu 100% din rata medie anuală a inflației, numai în condițiile în care valoarea acesteia este pozitivă. Dacă rata inflației este negativă, atunci se păstrează ultima valoare a ISR”.

Citit 2101 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.