Program de încadastrare cu fonduri europene în nouă comune gălățene

Program de încadastrare cu fonduri europene în nouă comune gălățene
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va scoate la licitație, în anul 2020, 510 unități administrativ-teritoriale (UAT) care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023. În acest context, reprezentanții ANCPI s-au întâlnit miercuri, 22 ianuarie cu membrii Uniunii Geodezilor din România, în scopul stabilirii măsurilor necesare pentru accelerarea programului.

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), este beneficiarul Proiectului major ”Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” inclus în axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de UAT-uri rurale, până în anul 2023.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 313 milioane euro, din care 266 milioane euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 47 de milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale se face după următoarele criterii de prioritizare:

• localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României

• localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;

• localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Un număr de nouă UAT-uri gălățene se află pe lista valabilă pentru acest an: Barcea, Berești-Meria, Frumușița, Independența, Ivești, Liești, Munteni, Șendreni și Vânători. Practic, discutăm, la nivelul județului nostru, despre o suprafață ce urmează a fi cadastrată de aproape 71.500 ha.

Citit 2991 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.