Industria nu mai duduie. Un raport îngrijorător

Industria nu mai duduie. Un raport îngrijorător
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), producția industrială și cifra de afaceri a firmelor din acest domeniu au scăzut accentuat, în luna mai 2020, cu o treime, față de aceeași lună a anului trecut. Situația este justificată prin restricțiile impuse de starea de urgență. Mai îngrijorătoare este însă scăderea comenzilor din acest domeniu, tot cu o treime, fapt ce s-ar putea constitui într-un șoc major pentru întreaga economie, pe termen mediu și lung.

Indicii valorici pentru luna mai 2020 ai cifrei de afaceri din industrie, ai comenzilor noi din industrie și ai producției industriale evidențiază că producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%. De asemenea, cifra de afaceri din industrie, în luna mai, a scăzut pe ansamblu cu 31%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-31,4%) și în cea extractivă (-15,8%). Datele relevă următoarele scăderi ale cifrelor de afaceri: industria energetică (-51,3%), industria bunurilor de capital (-43,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (-26,4%), industria bunurilor intermediare (-21,6%) și industria bunurilor de uz curent (-15,7 %). Totodată, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 32,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-37,6%), industria bunurilor de uz curent (-27,8%), industria bunurilor intermediare (-27,2%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (-4,2%).

Așadar, datele publicate de INS relevă încetiniri semnificative ale tuturor indicatorilor economici relevanți din perspectivă temporală pentru sectorul industrial (producția în sine, cifra de afaceri actuală și comenzile pentru viitor, comenzi ce se vor reflecta în cifra de afaceri înregistrată în următoarea perioadă de timp). În plus, dinamica producției industriale și cifrei de afaceri actuale este justificată de lock-downul impus de autorități în vederea minimizării efectelor medicale ale pandemiei de COVID-19.

Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că îngrijorătoare este evoluția comenzilor din acest domeniu, o scădere de aproape o treime reprezentând un șoc major pe termen mediu și, potențial, pe termen lung asupra întregii economii, nu numai asupra sectorului industrial, având în vedere legăturile dintre sectoarele economice din România. "Este necesară o intervenție rapidă în economie, cu măsuri concrete de sprijin pentru IMM-uri, cu termene asumate pentru fiecare măsură în parte. În toată această perioadă, noi am propus o serie de măsuri care au fost implementate de către Guvern, însă sunt necesare și altele, este necesară susținerea investițiilor la fel de mult cât este necesar să stimulăm consumul, pentru că în această perioadă s-au schimbat foarte multe comportamente, este necesară implementarea voucherelor de consum sau alocarea urgentă către IMM-uri a sumelor despre care vorbește Guvernul. Cu cât intervenim mai rapid în economie, cu atât consecințele sunt mai mici şi putem controla această revenire economică. În caz contrar, riscăm să traversăm curând o criză economică", a afirmat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Citit 1505 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.