Rechemați la muncă, deși aveau contractele suspendate

Rechemați la muncă, deși aveau contractele suspendate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În perioada 15 iunie - 24 iulie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați au desfăşurat mai multe acțiuni de control, pentru verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă. Au fost 153 de controale în total, la tot atâtea firme, câteva zeci dintre aceste controale desfăşurându-se noaptea sau în zilele de sâmbătă.

"Din interogarea bazei de date privind registrul general de evidenţă a salariaţilor gestionată de Inspecţia Muncii, la data de 11.06.2020, din numărul total de contracte individuale de muncă suspendate, un procent de 60% reprezintă contractele individuale suspendate pe perioada întreruperii sau reducerii temporare a activităţii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (şomaj tehnic) şi pentru concediu fără plată. În contextul în care primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat constituie muncă nedeclarată, ţinând cont de faptul că au fost semnalate şi constatate cazuri în care salariaţi cu contractul individual de muncă suspendat au continuat să presteze activitate pentru acelaşi angajator, s-a impus declanşarea unor acţiuni de control, cu caracter inopinat, la angajatorii din grupul ţintă - angajatori care figurează în ReGes cu contracte individuale de muncă suspendate, angajatori cu privire la care există sesizări/ informaţii privind primirea la muncă a salariaţilor cărora le-au suspendat contractele de muncă şi angajatori care, din datele obţinute de la AJOFM, rezultă că au solicitat sumele necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art. XI alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare (dar fără a se limita la aceştia), în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale privind suspendarea contractelor individuale de muncă", informează reprezentanții ITM Galați.

Cele 153 de controale s-au soldat cu amenzi totale de 275.000 de lei, după ce au fost depistate mai multe persoane care prestau muncă în afara prevederilor legale. Astfel, cinci dintre aceste persoane munceau fără încheierea unui contract individual de muncă, amenzile aplicate angajtorilor respectivi fiind de 100.000 de lei. Alți patru salariați fuseseră primiți la muncă în perioada în care aveau contractele individuale suspendate, firmele în culpă primind amenzi totale de 80.000 de lei. Iar șapte persoane lucrau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, lucru echivalent cu amenzi de 70.000 de lei.

În plus față de acestea, inspectorii de muncă ai ITM Galați au mai aplicat 43 de sancţiuni, în temeiul altor prevederi legale, dintre care 34 de avertismente şi 9 amenzi, în valoare totală de 25.000 de lei.

Citit 2827 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2020 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.