Cine şi ce plăteşte în tranzacţiile imobiliare

Cine şi ce plăteşte în tranzacţiile imobiliare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Persoanele fizice care au achiziţionat, în perioada 2005 – 2009, de la alte persoane fizice, imobile noi sau terenuri construibile, nu fac şi nu vor face obiectul verificărilor ANAF şi nu au obligaţia plăţii TVA.

Această plată a taxei pe valoare adăugată este în obligaţia vânzătorilor – persoane fizice, se arată într-un comunicat al DGFP Galaţi.

„Persoanele fizice care au vândut terenuri construibile şi construcţii noi, cu caracter de continuitate, aveau obligaţia înregistrării în scopuri de TVA (în condiţiile prevăzute la art. 152 din Codul fiscal sau înainte de începerea activităţii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal) şi plăţii TVA la bugetul de stat aferentă livrărilor”.

„Persoanele fizice, care au achiziţionat construcţii noi şi terenuri construibile în scop personal, nu au obligaţia plăţii taxei pe valoare adăugată”, se precizează în comunicat.

DGFP Galaţi mai arată că, începând cu 1 ianuarie 2010, persoanele fizice care au efectuat tranzacţii cu construcţii noi şi terenuri construibile în perioada 2005 - 2009, chiar dacă nu au fost înregistrate ca plătitori de TVA la momentul iniţierii construcţiilor, îşi pot deduce taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor efectuate, în primul decont depus după înregistrare sau într-un decont ulterior, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale.

Citit 842 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.