Apocalipsa (economică) după Ştefan

Apocalipsa (economică) după Ştefan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O să ni se pară că am scăpat de criză, înainte de prăbuşire! * Măsurile economice de echilibru propuse de PSD, respinse de Guvern *

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan (FOTO), a declarat, într-o conferinţă de presă în Capitală, că România riscă să traverseze o criză de tip W, adică să reia, după o uşoară creştere, căderea economică şi să intre într-un regim de criză severă.

Ieri, deputatul, care este şi coordonator al Departamentului de politici marcroeconomice al PSD a reluat şi la Galaţi, la sediul partidului, această idee.

Ştefan a declarat că măsurile luate de Guvern pentru ieşirea din criză omoară de fapt economia şi măresc economia neagră.

L-am întrebat ieri pe specialistul în finanţe dacă a iniţiat vreo contramăsură pentru a redresa efectele strategiei Guvernului. Răspuns:

„Da, e chiar foarte bine-venită întrebarea, pentru că am avut acum două săptămâni, sau chiar trei, o dezbatere cu Ministerul de Finanţe, la nivelul Comisiei, în legătură cu neimpozitarea profitului reinvestit”.

„Poate este singura măsură care ar fi avut şansa să ajute mediul economic! S-a adoptat această măsură în trimestrul 4 al anului trecut, dar, imediat după adoptare, s-a pus în funcţiune toată forţa birocratică a Guvernului şi a Ministerului de Finanţe, să facă imposibilă aplicarea ei!”.

În trimestrul respectiv se estimase că peste 300 milioane de euro vor rămâne astfel în mediul de afaceri, dar, „când s-a tras linie” erau numai 17 milioane: o „rată de succes” a acţiunii salvatoare a investitorilor de cinci la sută! 

Mai multe posibile soluţii propuse de deputatul gălăţean au fost respinse de reprezentanţii Guvernului, care sunt interesaţi să scoată cât mai mulţi bani şi cu orice preţ pentru buget, a spus Ştefan. 

Astfel, scutirea de impozit a profitului reinvestit pe baza căruia se majorează capitalul social ar fi ţinut seama de decapitalizarea societăţilor, care nu pot găsi astăzi ajutor la bănci.

Deci întreprinzătorul să renunţe la dividendele sale (cam 70 la sută din totalul profitului) şi statul să renunţe la cei 30 la sută care i se cuvin din impozitarea profitului plus dividendelor. Guvernul nu a acceptat, însă:

„Se doreşte ca această măsură să rămână doar bifată în memoria colectivă, că Guvernul Boc a făcut ceva…”. Altă propunere a şefului Comisiei a fost de asemenea respinsă: „amortizarea accelerată”.

Astfel, dacă astăzi o investiţie se amortizează pe jumătate la punerea în funcţiune, restul în anii ulteriori, după modelul olandez, propus de Comisie, amortizarea s-ar fi făcut jumătate în anul punerii în funcţiune, jumătate în anul următor.

Deci, din al treilea an, negrevat de amortizări, profitul, deci şi impozitul către stat, ar fi fost mai mare. Nu s-a acceptat nici modelul german: amortizare 80 la sută în primul an.

„Dorinţa Guvernului e nu să dea rezultate, căci s-ar reflecta în încasări mai mici la impozitul pe profit”, a conchis deputatul PSD.

Citit 753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.