Pandemia scumpeşte costul forţei de muncă

Pandemia scumpeşte costul forţei de muncă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Costul orar al forţei de muncă în al doilea trimestru al anului a înregistrat o rată de creştere de 11,47 la sută faţă de trimestrul precedent şi de 16,11 la sută faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit INS.

Costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice comparativ cu trimestrul precedent. Aceste creşteri ale costului orar al forţei de muncă au fost determinate în principal de întreruperea/ încetarea activităţii economice în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi prin reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă, cauzate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici, precum şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgenţă/alertă.

Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de s-a regăsit în hoteluri şi restaurante (74,09 la sută), urmată la mare distanţă de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,01 la sută). Aceste sectoare economice au fost şi cele mai afectate de criza coronavirusului.

La polul opus, cea mai redusă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în construcţii (3,85 la sută), activitate în care atât cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, cât şi timpul efectiv lucrat au avut evoluţii pozitive.

Citit 3495 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2020 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.