Pandemia scumpeşte costul forţei de muncă

Pandemia scumpeşte costul forţei de muncă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Costul orar al forţei de muncă în al doilea trimestru al anului a înregistrat o rată de creştere de 11,47 la sută faţă de trimestrul precedent şi de 16,11 la sută faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit INS.
Costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice comparativ cu trimestrul precedent. Aceste creşteri ale costului orar al forţei de muncă au fost determinate în principal de întreruperea/ încetarea activităţii economice în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi prin reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă, cauzate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici, precum şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgenţă/alertă.
Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de s-a regăsit în hoteluri şi restaurante (74,09 la sută), urmată la mare distanţă de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,01 la sută). Aceste sectoare economice au fost şi cele mai afectate de criza coronavirusului.
La polul opus, cea mai redusă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în construcţii (3,85 la sută), activitate în care atât cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, cât şi timpul efectiv lucrat au avut evoluţii pozitive.

Citit 3405 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2020 20:06

1 comentariu

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 11 Septembrie 2020 08:42
  5.13.224.***
  De ce nu se publica si ora de plata Bruta si Beta... cosul de cumparaturi al unui roman necalculat oficial din 2011 si banii ramasi la sfarsit de luna dupa plata cheltuielilor de baza, utilitati, chirie... si calcului in aventualitatea formarii unei familii cu 1 copil. Va spun eu: toate dau cu minus de pe acum pornind de la salariul mediu chiar din Galati! La Privat nu la stat!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.