Subvenţiile pentru zootehnie, resuscitate!

Subvenţiile pentru zootehnie, resuscitate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O veste bună pentru zootehnişti: deşi pentru 2010 crescătorii de vaci, oi şi capre îşi cam luaseră adio de la subvenţiile acordate de la bugetul de stat, iată că, în cele din urmă, Ministerul Agriculturii a decis să păstreze formele de ajutor, şi în acest an, la acelaşi nivel cu subvenţiile din 2009.

Potrivit informaţiilor furnizate de APIA Galaţi, suma necesară plăţii ajutoarelor în sectorul zootehnic se ridică în acest caz la peste 500 de milioane de euro, un efort bugetar destul de consistent.

Vă reamintim că subvenţiile acordate pe anul trecut crescătorilor de animale au fost de 571 lei/cap de bovină şi 44 lei/cap de ovină sau caprină.

La nivelul judeţului Galaţi, de aceste subvenţii au beneficiat 3.386 de fermieri, suma totală fiind de aproximativ 17 milioane lei.

„Deocamdată, Ministerul Agriculturii pregăteşte forma finală a acestor ajutoare de stat pentru a o trimite în Guvern spre aprobare şi, ulterior, către Comisia Europeană”, a precizat Dumitru Buţurcă, directorul coordonator al APIA Galaţi.

În 2010, MADR intenţionează să mai ofere ajutoare de stat şi pentru ţinerea registrelor genealogice la animalele de rasă, pentru protejarea raselor vulnerabile pe cale de dispariţie şi pentru ecarisaj.

Sunt forme de ajutor binevenite pentru fermieri în condiţiile în care, de la 1 ianuarie, au fost eliminate o serie de subvenţii acordate din bugetul naţional în primii trei ani după aderarea la UE, respectiv sprijinul pentru calitatea laptelui, cel acordat crescătorilor de porci şi de păsări, subvenţia la motorină de un leu pe litru, dar şi cea alocată pentru apa de irigaţii.     

De asemenea, a fost eliminată de la 1 ianuarie şi subvenţia de 30 la sută acordată pentru creditele agricole, dar şi cea pentru culturile specifice precum soia, tutun, orez sau sfeclă.

Citit 1529 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.