Nu mai avem nici Parc de Soft. Primul care s-a deschis, primul care se închide

Nu mai avem nici Parc de Soft. Primul care s-a deschis, primul care se închide
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Scriam în octombrie trecut că Parcul de Soft este în moarte clinică. La un an de atunci, Parcul de Soft a rămas fără sediu, astfel că, practic, el nu mai există. Ultimele patru firme de IT care mai activau în parc au fost nevoie să plece, iar administrația locală este în faza de identificare a unui nou sediu, lucru care se anunță complicat și de durată.

Așa cum "Viața liberă" anunța încă de anul trecut, clădirea din strada Portului care a găzduit până de curând Parcul de Soft a fost cumpărată, în cele din urmă, de Universitatea ”Dunărea de Jos” și va fi transformată în sediu pentru Facultatea de Medicină și Farmacie. Conform rectorului universității, Lucian Georgescu, valoarea tranzacției este de 5,3 milioane de lei, din care s-au achitat 3 milioane de lei din fonduri proprii, diferența urmând să fie acoperită din suplimentarea de buget promisă de guvern. ”Am cumpărat sediul, e al nostru, în două-trei săptămâni maximum se mobilează și va putea fi pus la dispoziție imediat cum încep cursurile în preclinic online. Este cea mai importantă investiție făcută de universitate de la Revoluție încoace”, ne-a spus rectorul gălățean, precizând că la valoarea tranzacției se adaugă alte 1,2 milioane de lei, pentru mobilier.

Decizia de a vinde clădirea îi aparține proprietarului acesteia, compania Navrom Centru de Afaceri, în încercarea de a recupera și datoriile pe care Parcul de Soft, administrată de SC Cons Management Parc de Soft, le avea către ea, în valoare de circa 2,11 milioane de lei (450.000 de euro), datorii care s-au acumulat în timp. La rândul său, parcul avea de încasat, la data de 31 decembrie 2019, creanțe de la clienții săi în valoare de 1,078 milioane de lei, rezultate din facturi lunare neachitate de chirie şi utilităţi, precum şi facturi lunare neachitate de penalităţi. În vederea recuperării sumelor acordate, societatea a acţionat în judecată clienţii restanţi, iar ca urmare a sentinţelor judecătoreşti a formulat cereri de executare silită. În 2019, Cons Management Parc de Soft a recuperat prin executări, dar şi pe cale amiabilă, circa 190.000 de lei, adică mai puțin de o cincime.

În consecință, adunarea generală a acționarilor a decis restructurarea parcului. Din 37 de firme, câte au activat atunci când încărcarea Parcului de Soft era maximă, au mai rămas doar câteva, care și-au desfășurat activitatea la parterul clădirii. Conform administratorului parcului, Igor Bejan, ultimelor patru firme care mai activau la parterul clădirii le-au expirat contractele pe 15 septembrie 2020, acestea fiind nevoite să-și caute loc în altă parte, așa cum au făcut-o și celelalte companii înaintea lor.

În continuare, soarta Parcului de Soft este neclară. Deși nu este închis propriu-zis, el nu mai are sediu, deci nu mai are obiectul muncii. Igor Bejan ne-a spus că, alături de asociații din administrația publică locală, Consiliul Local și cel Județean, se caută o altă clădire în municipiul Galați în care Parcul de Soft să se mute. ”Deocamdată, am identificat două clădiri, care s-ar putea preta intențiilor noastre, una la Liceul de Marină și cealaltă la Liceul "Mircea Eliade". Ambele au probleme structurale și ar fi mult de lucru până să le compartimentăm, să le consolidăm și să le aducem în starea pe care ne-o dorim pentru viitoarea destinație a parcului. În cazul în care va fi aleasă una dintre cele două clădiri, va fi nevoie și de avizul Ministerului Educației pentru scoaterea ei din circuitul educațional”, a spus Igor Bejan. 

La rândul său, Primăria Galați ne-a comunicat: ”Suntem în curs de identificare a unui spațiu pentru Parcul de Soft, ținând cont de specificul activităților și necesitățile unui astfel de parc de tehnologie a informației”.

Parcul de Tehnologie a Informației din Galați, cunoscut și ca Parcul de Soft, a fost înființat în anul 2004, dorindu-se a  fi un incubator de afaceri și o rampă de lansare pentru firmele IT locale. A fost primul parc de acest fel din țară și, după știința noastră, este și primul care rămâne fără sediu.

Citit 3854 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Octombrie 2020 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.