Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
7 comentarii

Scriam în octombrie trecut că Parcul de Soft este în moarte clinică. La un an de atunci, Parcul de Soft a rămas fără sediu, astfel că, practic, el nu mai există. Ultimele patru firme de IT care mai activau în parc au fost nevoie să plece, iar administrația locală este în faza de identificare a unui nou sediu, lucru care se anunță complicat și de durată.

Așa cum "Viața liberă" anunța încă de anul trecut, clădirea din strada Portului care a găzduit până de curând Parcul de Soft a fost cumpărată, în cele din urmă, de Universitatea ”Dunărea de Jos” și va fi transformată în sediu pentru Facultatea de Medicină și Farmacie. Conform rectorului universității, Lucian Georgescu, valoarea tranzacției este de 5,3 milioane de lei, din care s-au achitat 3 milioane de lei din fonduri proprii, diferența urmând să fie acoperită din suplimentarea de buget promisă de guvern. ”Am cumpărat sediul, e al nostru, în două-trei săptămâni maximum se mobilează și va putea fi pus la dispoziție imediat cum încep cursurile în preclinic online. Este cea mai importantă investiție făcută de universitate de la Revoluție încoace”, ne-a spus rectorul gălățean, precizând că la valoarea tranzacției se adaugă alte 1,2 milioane de lei, pentru mobilier.
Decizia de a vinde clădirea îi aparține proprietarului acesteia, compania Navrom Centru de Afaceri, în încercarea de a recupera și datoriile pe care Parcul de Soft, administrată de SC Cons Management Parc de Soft, le avea către ea, în valoare de circa 2,11 milioane de lei (450.000 de euro), datorii care s-au acumulat în timp. La rândul său, parcul avea de încasat, la data de 31 decembrie 2019, creanțe de la clienții săi în valoare de 1,078 milioane de lei, rezultate din facturi lunare neachitate de chirie şi utilităţi, precum şi facturi lunare neachitate de penalităţi. În vederea recuperării sumelor acordate, societatea a acţionat în judecată clienţii restanţi, iar ca urmare a sentinţelor judecătoreşti a formulat cereri de executare silită. În 2019, Cons Management Parc de Soft a recuperat prin executări, dar şi pe cale amiabilă, circa 190.000 de lei, adică mai puțin de o cincime.
În consecință, adunarea generală a acționarilor a decis restructurarea parcului. Din 37 de firme, câte au activat atunci când încărcarea Parcului de Soft era maximă, au mai rămas doar câteva, care și-au desfășurat activitatea la parterul clădirii. Conform administratorului parcului, Igor Bejan, ultimelor patru firme care mai activau la parterul clădirii le-au expirat contractele pe 15 septembrie 2020, acestea fiind nevoite să-și caute loc în altă parte, așa cum au făcut-o și celelalte companii înaintea lor.
În continuare, soarta Parcului de Soft este neclară. Deși nu este închis propriu-zis, el nu mai are sediu, deci nu mai are obiectul muncii. Igor Bejan ne-a spus că, alături de asociații din administrația publică locală, Consiliul Local și cel Județean, se caută o altă clădire în municipiul Galați în care Parcul de Soft să se mute. ”Deocamdată, am identificat două clădiri, care s-ar putea preta intențiilor noastre, una la Liceul de Marină și cealaltă la Liceul "Mircea Eliade". Ambele au probleme structurale și ar fi mult de lucru până să le compartimentăm, să le consolidăm și să le aducem în starea pe care ne-o dorim pentru viitoarea destinație a parcului. În cazul în care va fi aleasă una dintre cele două clădiri, va fi nevoie și de avizul Ministerului Educației pentru scoaterea ei din circuitul educațional”, a spus Igor Bejan. 
La rândul său, Primăria Galați ne-a comunicat: ”Suntem în curs de identificare a unui spațiu pentru Parcul de Soft, ținând cont de specificul activităților și necesitățile unui astfel de parc de tehnologie a informației”.
Parcul de Tehnologie a Informației din Galați, cunoscut și ca Parcul de Soft, a fost înființat în anul 2004, dorindu-se a  fi un incubator de afaceri și o rampă de lansare pentru firmele IT locale. A fost primul parc de acest fel din țară și, după știința noastră, este și primul care rămâne fără sediu.

Citit 2979 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Octombrie 2020 14:08

7 comentarii

 • postat de Terente...din Galati Vineri, 02 Octombrie 2020 13:32 86.34.180.*** Link la comentariu
  0
  7

  Acum vreo 10-12 ani, exista in targ un zvon ca Primaria Galati isi cauta un nou sediu...La scurt timp, "pe surse" se stia deja ca viitorul sediu al Primariei va fi fosta locatie a fostei "Case a Partidului", cum era pe atunci cunoscutul hotel Faleza.
  Dupa o serie intreaga de matocarii marca psd , activul in care odinioara comunistii de marca ai PCR, se infruptau pe sest din binefacerile aduse de Epoca de Aur a lui Ceausescu; deci acel restaurant/hotel era dezbatut ba de mitici, ba de constanteni, ba de ai nostrii falnici ca brazii, nenea Istrate a facut ce a facut si s-a impropietarit cu casa partidului.
  Unde, se zvonea ca va fi cladirea viitoarei Primarii. Ca nu s-a ajuns acolo, nu mai conteaza.
  Actualmente, acel activ, astazi este o afacere care genereaza profit, iar cladirea s-a salvat de la degradare si ruina.
  Asa trebuie privita si problema parcului de soft; si la fel ar trebui privite si alte cladiri, cum foarte bine sugera un comentator aici.
  Cladirile de anvergura si cele incarcate de semnificatii cultural/istorice trebuiesc valorificate. Evident ca pt. asta trebuiesc bani.
  Fara bani, ne vom ruina, dar si fara initiative....Personal consider decizia luata, ca fiin salutara si desigur salvatoare!

  Raportează
 • postat de Theo Vineri, 02 Octombrie 2020 11:15 89.137.136.*** Link la comentariu
  3
  9

  La Liceul Mircea Eliade este mult mai bine sa se faca noul Parc de soft, deoarece se dezvolta si acea zona a orasului, plus ca sunt impozite mai mici, iar zona portului ar trebui sa devina una turistica, in prelungirea falezei.

  Raportează
 • postat de ex-chirias Parc de Soft Vineri, 02 Octombrie 2020 10:55 5.13.163.*** Link la comentariu
  4
  14

  Chiar daca nu ar fi fost cumparata cladirea de Universitate tot s-ar fi inchis din cauza plecarii firmelor care inchiriau spatii de birouri acolo.
  Administrarea Parcului de Soft a fost facuta, de-a lungul anilor cat a functionat, numai de personaje nepregatite, numite pe baza de recomandare de la partid.
  Proprietarul NAVROM nu a investit aproape nimic in toti anii in care a functionat ca Parc de Soft in intretinerea cladirii, ajunsese aproape o ruina, ceea ce a determinat chiriasii sa isi gaseasca alte sedii.

  Raportează
 • postat de Pacalitu Vineri, 02 Octombrie 2020 08:39 5.13.253.*** Link la comentariu
  2
  18

  Si asa era doar cu numele, bani sifonati de la buget, pentru clientela politica si acolitii

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 02 Octombrie 2020 08:33 46.97.176.*** Link la comentariu
  3
  12

  Palatul Ghiorghiu, Pescariile Statului,mallul de la autogara,cladirea IPJ,aveti de unde alege.Cladiri părăsite care astfel ar fi revitalizare.

  Raportează
 • postat de Ursus Vineri, 02 Octombrie 2020 08:15 89.136.2.*** Link la comentariu
  4
  12

  Trista poveste si simptomatica pentru Galati! Asa e cand lumea voteaza pentru altceva (de data asta trotuare prost facute si gogosi la pasajul din Centru, dar astea se mediatizeaza si se vad!) si nu pentru lucrurile care conteaza - in primul rand, prosperitatea economica locala! Toate administratiile galatene de dupa 1990 au partea lor de vina, dar parca niciunii nu au primit o recompensa asa de mare, fara a o merita, precum cei care ne vor conduce inca patru ani si care, in ultimii patru ani, nu au reusit NIMIC palpabil pentru economia locala! Ne scufundam in continuare, precum blocurile in loess-ul pe care sta Galatiul...

  Raportează
 • postat de Nea Luce Vineri, 02 Octombrie 2020 07:55 188.24.223.*** Link la comentariu
  7
  10

  " Trăim decenii de împliniri mărețe!
  Trăim decenii de muncă și avînt!
  Trăim decenii de vis și frumusețe!
  Trăim decenii de înțelept cuvînt! "

  ... Ceausescu PSD ! Ceausescu PSD ! Uraaaaaa ! Uraaaaa ! Nu ne vindem tara ! ( "Lu' Vasilica Viorica nu-i trebe' parc de soft, n-are pasiunea asta...Pentru ea si admiratoarele ei, ar fi bun un parc de macrameuri, eventual de goblene, ca e mai utile si mai frumoase. Poti reda artistic chiar si Rapirea din Sarai...Pentru fanii lu nea Tudose, in schimb, ar fi mama bunului un parc de Table - jocul mintii- Ei si nepotelu cu tine...el culege panselute proaspete si tu poti trage cate o dusca din sticluta cu elefantei a micutului, pe care ai umplut-o cu vodculita, de acasa...Zic si eu, nu dau cu para" )

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.