Hotelul inteligent din Galați, unicat în România
Foto: Cristinel Luca

Hotelul inteligent din Galați, unicat în România
IT-ul, o soluție pentru supraviețuirea în pandemie
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Filmele SF pe care le vedem la televizor sau în cinematografe pot deveni realitate mai devreme decât credem. O unitate turistică din Galați s-a transformat într-un hotel inteligent, automatizat, cu un sistem self-checking care nu mai este întâlnit nicăieri în România. În hotelul situat în centrul oraşului te poți caza pe baza unui cod QR primit pe telefonul mobil, poți beneficia de micul dejun, poți achita și primi factura tot pe telefon și poți da check-out fără să te întâlnești, pe perioada cazării, nici măcar cu o singură persoană. În curând, hotelul va putea lua singur decizia de a suna la firma de pază sau la 112, dacă sesizează vreo situație care impune acest lucru.

În vârstă de 45 de ani, inginer și absolvent de Automatică, Bogdan Ionescu spune că ideea de a transforma hotelul într-unul automatizat care să meargă singur, 90 la sută fără ajutor uman, i-a venit în ianuarie-februarie, când se vorbea deja de pandemie, de un eventual lockdown. "Aveam o mulțime de angajați, aveam cheltuieli și am ales să automatizăm. Cealaltă variantă era să închidem de tot".

A făcut întâi o cameră-prototip, iar acum cinci din cele șase camere sunt incluse în sistem. Va urma și a șasea, cât de curând. "Fiecare cameră are câte o cutiuță, care realizează un modul de inteligență artificială. Sistemul este un fel de control acces pe bază de cartelă, de coduri QR și coduri NFC. Clientul intră în hotel, se cazează în cameră pe baza unui cod QR pe care îl primește la rezervarea online, pe telefonul mobil. Primește factura automat. Dacă vrea factură pe firmă, introduce codul fiscal, sistemul interoghează serverul ANAF. Dacă firma este activă, se face factura pe firmă, dacă nu, se face pe persoană fizică", spune Bogdan Ionescu, artizanul automatizărilor de la "Vila Clasic".

Cazarea se poate rezerva nu numai online, ci și la ușă, efectiv, la infochioșcul de la intrare. "Clientul își alege camera, alege dacă vrea cu sau fără mic dejun, completează fișa de cazare, plătește prin procesator de plăți și, în momentul când s-a confirmat plata, primește prin e-mail factura și codurile de acces pentru ușă și instrucțiunile de intrare în cameră, în română și engleză". Dacă nu ai cazare, nu poți intra în hotel!

Există posibilitatea ca, pe toată durata cazării, un client al hotelului inteligent din Galați să nu întâlnească nicio altă persoană. Ziua, până la amiază, în hotel mai sunt camerista care face curat și cel care pregătește și aduce masa. După ora 13,00, se intră pe mod automat și sistemul merge singur. Dacă nici asta nu e distanțare în perioada de pandemie, atunci nu mai știm care este!

Atunci când situația se va mai relaxa, clienții vilei gălățene vor putea alege, pe lângă mic dejun, și prânz sau cină, ori pe toate, pe care le vor putea consuma în restaurant, serviți de oameni. "Servirea automată va fi în momentul în care se va face și modulul de catering. De exemplu, clientul comandă micul dejun și poate să și-l ridice din cutiuța refrigerată din holul hotelului, pe baza codului respectiv. Scanează, deschide ușița, își ia caserolele cu micul dejun și pleacă", continuă Bogdan Ionescu.

În țară mai există hoteluri sau pensiuni care au sisteme de control acces, dar niciuna ca în Galați. Unele au la intrare niște cutii cu un cod PIN și în interiorul cutiuței respective sunt cheile fizice. "Mai există la Brăila un sistem asemănător, din ce mi-au povestit unii clienți, numai că acolo se lasă banii la plecare, în cameră. Este un început, dar pe partea de inteligență artificială, cu coduri de acces primite pe telefon, nu există nimic asemănător deocamdată".

Conform lui Bogdan Ionescu, hotelul se aprinde și se stinge singur, are sistem de supraveghere automat. Fiecare cameră se supraveghează una pe alta, prin sistemul de citire a codurilor, care supraveghează intrările și ieșirile de la celelalte camere. "Faza 3 urmează să se facă, pe partea de inteligență artificială care va lua decizii în ceea ce privește acțiunea oamenilor în hotel. Dacă, să spunem, există o bătaie, o tentativă de jaf, sistemul va ști să interpreteze anumite scenarii cu o acuratețe de 80-90 la sută și va lua decizia să sune administratorul, firma de pază sau la 112, în funcție de situație". Tot pe viitor, hotelul inteligent le va permite accesul în interior numai celor care poartă corect masca pe față.

Soluția hotelului inteligent de la Galați, deocamdată unicat în țară, ar putea fi urmată și de alte unități de profil, pentru a evita închiderea. "Când am început, noi am avut 15 angajaţi, anul trecut pe vremea asta aveam zece, acum am mai rămas cu doi. Am mers cu șomajul tehnic cât am putut, am zis că poate își revine HoReCa, dar trendul este descendent total", încheie Bogdan Ionescu.

Citit 16189 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020 00:03

4 comentarii

 • postat de cd
  Luni, 23 Noiembrie 2020 08:59
  5.2.209.***
  oribil si sinitru
  0
  1
  Raportează
 • postat de George bush
  Vineri, 20 Noiembrie 2020 11:56
  109.166.135.***
  Modelul francez ,,Formula 1 " e trist ca ni se pare wow ceva ce pentru altii e normalitate de foarte multi ani
  In orice caz felicitari proprietarului si succes
  4
  19
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 20 Noiembrie 2020 11:35
  86.124.207.***
  am fost cazat in in tarile nordice intr-un astfel de hotel .numai ca intrarea era pe baza de pin ,nu era eliminat factorul uman ,erau cameriste care intretineau curatenia , personal care aranjau micul dejun ( bufetul suedez), receptionerii aveau program de 8 ore (in 2 schimburi a cate 4 ore) curatenia in interior era exemplara (muncind pe santier nu aveam voie sa intram cu bocancii murdari in hotel) in total am vazut in hotel cam 8 persoane care lucrau in schimburi.
  Civilizatia face difenta , respectul fata de oameni si serviciile lor.
  Poti sa pui tu cel mai bun sistem de inteligenta artificiala daca vin unii si blocheaza usa ca sa intre si alte persoane sau ce te faci daca ai iesit la fumat si nu ai telefonul la tine? daca se intrerupe energia (la noi se intampla) se declanseaza o alarma de incendiu falsa ( ai 2 variante se activeaza sistemul automat si iti fac prapad sau vin pompierii si le cere codul QR :)) )
  3
  20
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Vineri, 20 Noiembrie 2020 02:13
  66.183.33.***
  Mai trist decat la cimitir - acolo macar mai vezi cate unul care viziteaza pe cei "plecati".
  Folosirea inteligentei pentru a fi singur cu raceala obiectelor in loc de a apropia oamenii, duce la pierderea sensului existential.
  In astfel de hotel poti sa mergi dezbracat.. sa dormi pe oriunde, sa te dai cu capul de pereti ... ca oricum nu te vede cineva ci te urmareste "ceva" care nu are sentimente, vointa, constiinta, intelegere = SISTEMUL.
  Tehnologiile care elimina oamenii managerial servesc la eliminarea oamenilor socialmente - ii face inutili pentru a-i lichida ca "povara bugetara" daca nu-i invata sa ceara eutanasierea.
  36
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.