Subvenţii pentru agriculturori

Subvenţii pentru agriculturori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Campania de primire a cererilor de plată pe suprafaţă este în plină desfăşurare *

Un număr de 13.911 fermieri gălăţeni au depus, la APIA Galaţi, cereri de plată în cadrul Campaniei SAPS 2010 pentru primirea subvenţiilor aferente unei suprafeţe agricole de 68.510 hectare.

Dintre cei ce au depus cereri, 7.751 de fermieri au utilizat aplicaţia IPA Online. Sistemul a fost dezvoltat de APIA pentru a veni în sprijinul fermierilor, astfel încât să fie evitate erorile referitoare la completarea cererii de plată, identificate în campaniile SAPS precedente.

Precizăm că utilizarea acestei aplicaţii nu este obligatorie şi nici nu condiţionează acordarea sprijinului pe suprafaţă. De altfel, dintre aplicanţi, 6.160 de fermieri au depus cererile în format clasic.

Merită însă subliniat că aplicaţia IPA Online este recomandată pentru stabilizarea bazei de date privind evidenţa parcelară (LPIS) şi, implicit, pentru  determinarea şi corecţia din timp a erorilor legate de identificarea suprafeţelor declarate de către fermieri.

« Este important de menţionat că fiecare fermier care şi-a completat declaraţia de suprafaţă prin intermediul IPA Online trebuie să depună la Centrele APIA şi o cerere de plată, în perioada 1 martie - 17 mai 2010 ».

« Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de unu la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere ».

« După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs », ne-a declarat directorul coordonator al APIA Galaţi, Dumitru Buţurcă.

Plăţi în derulare

În cadrul campaniei SAPS de anul trecut, APIA Galaţi a autorizat la plată un numar de 22.178  fermieri din totalul de 24.921 care au depus cererea de plată. 

Suma totală de plată decontată sau în curs de decontare fermierilor gălăţeni este de 61,87 milioane lei.

La nivel naţional, judeţul Galaţi se situează în primele cinci judeţe din ţară, cu un  procent de 89 la sută de fermieri platiţi.

« În perioada următoare îşi vor primi banii şi ceilalţi 2.743 fermieri care au accesat diferite scheme de plată, cum ar fi cea pentru culturi energetice, schema de plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării, Măsura 214 de agro-mediu (culturi verzi) », a precizat reprezentantul APIA Galaţi.

Cel mai probabil, termenul-limită pentru efectuarea acestor plăţi, 30 iunie, va fi respectat, dat fiind faptul că orice depăşire după această dată atrage pentru stat penalităţi de întârziere.

Citit 644 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.