Finanțele Combinatului Liberty Galați, sub presiune. Tranzacții de 100 milioane de euro cu certificatele de emisii de carbon

Finanțele Combinatului Liberty Galați, sub presiune. Tranzacții de 100 milioane de euro cu certificatele de emisii de carbon
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Grupul Liberty Steel, din care face parte și Combinatul siderurgic Liberty Galați, trebuie să acopere până la sfârșitul lunii aprilie echivalentul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro, în condițiile în care conglomeratul de companii din care face parte, GFG Alliance, se confruntă deja cu problemele financiare generate de intrarea în insolvență a unuia dintre principalii finanțatori, Greensill Capital.

În prezent, GFG Alliance face eforturi pentru a-și diversifica sursele de finanțare, dar și pentru a ajunge la un acord cu actualul administrator special al Greensill Capital, compania Grant Thornton. După cum v-am relatat în paginile ziarului "Viața liberă", patronul GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a calificat perioada de după prăbușirea Greensill drept "cea mai dificilă din viața sa", însă a susținut că grupul are resurse pentru a-și susține finanțarea, mai ales că afacerile din siderurgie înregistrează în această perioadă o conjunctură pe piață ce i-a permis să obțină profituri record.

Pe de altă parte, potrivit unor informații obținute de Financial Times, Liberty Steel este sub presiune pentru a acoperi, până la sfârșitul lunii aprilie, costul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro. Chiar dacă vinderea și răscumpărarea certificatelor de emisii de carbon este o practică obișnuită la nivelul întreprinderilor, termenul-limită de conformare conform regulamentelor europene pune o presiune suplimentară pe afacerile GFG Alliance și Liberty Steel.

Potrivit Financial Times, costurile cu certificatele de emisii de carbon au apărut după ce, în cursul anului trecut, Combinatul Liberty Galați ar fi vândut o cotă în valoare de 100 milioane de euro din alocația primită în cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS). În prezent, Liberty Galați ar fi în discuții cu Liberty Ostrava, pentru acoperirea cu certificatele nefolosite de combinatul din Cehia a necesarului combinatului de la Galați.

În legătură cu acest subiect, reprezentanții Liberty Galați au declarat că au capacitatea de a-și îndeplini toate obligațiile, inclusiv în ceea ce privește certificatele de emisii de carbon. "La fel ca alte mari companii industriale, unitățile Liberty Steel Group tranzacționează credite privind emisiile de carbon, ca parte a cursului obișnuit al activității lor. Acest aspect include tranzacțiile de cumpărare și vânzare a creditelor, în funcție de cerințele comerciale și de prețul pieței. Nu comentăm soldurile actuale ale unităților noastre din motive comerciale, dar ne așteptăm ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie", se arată într-un răspuns către "Viața liberă" al conducerii Liberty Galați.

Certificatele de emisii pentru gazele cu efect de seră au fost evocate, la începutul acestui an, și în legătură cu ancheta ce-l privește pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Potrivit DNA, ministrul Costel Alexe ar fi pretins 22 de tone de tablă pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către Liberty Steel a acestor certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

În esenţă, era vorba de deblocarea unui ordin de ministru ce privea nu doar combinatul de la Galaţi, ci nu mai puţin de 133 de companii din ţară. Mai exact, este vorba de ordinul ministrului Mediului nr. 1404 din 13 iulie 2020, "privind aprobarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate cu titlu gratuit aferente anului 2020 pentru fiecare instalaţie din sectorul staţionar în care se desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră".

Conform acestor alocări, făcute în baza referinţelor europene, Combinatului Liberty Galaţi îi reveneau 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, estimate de experți la o valoare de 180 milioane de euro.

Liberty Galați și-a manifestat disponibilitatea de a colabora la derularea anchetei. "Liberty Galați este puternic angajată în a se asigura că reprezentanții săi acționează la standarde înalte de comportament și că are implementate proceduri solide care să susțină acest angajament. Vom coopera pe deplin în orice investigație realizată de autoritățile române. Liberty a dispus deja o anchetă externă cu privire la chestiunea respectivă, care se află în desfășurare. Pentru a se asigura că procesul este complet obiectiv, un manager din eșalonul superior a renunțat voluntar la responsabilitățile sale, până la finalizarea anchetei. Nu vom mai emite niciun comentariu pe acest subiect în timp ce ancheta este în curs", au precizat reprezentanții Liberty Galați, în legătură cu acest subiect.

Citit 5224 ori Ultima modificare Luni, 12 Aprilie 2021 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.