Controale pentru combaterea muncii nedeclarate. Constructori gălățeni, sancționați pentru muncă la negru

Controale pentru combaterea muncii nedeclarate. Constructori gălățeni, sancționați pentru muncă la negru
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Inspectorii de muncă gălățeni au efectuat, în prima jumătate a lunii iunie, mai multe controale pe șantierele de construcții din Galați. Acestea s-au finalizat cu amenzi totale de peste 85.000 de lei, atât pentru muncă nedeclarată, cât și pentru nerespectarea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă.

Controalele derulate de inspectorii de muncă gălățeni la angajatorii din construcții au vizat identificarea și combaterea muncii nedeclarate, precum și obligarea angajatorilor de a întocmi forme legale de pentru fiecare angajat și de a le înregistra în REVISAL. S-a mai urmărit modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, în șantierele temporare sau mobile.

În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 27 de controale, inspectorii constatând că doi angajatori au utilizat muncă nedeclarată. Au fost identificate trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fără contract individual de muncă. Au fost aplicate trei amenzi, în valoare de 61.500 de lei (din care 60.000 de lei pentru muncă nedeclarată), iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 38 de măsuri.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost verificați 28 de angajatori. Au fost identificate 69 de neconformități, au fost dispuse 69 de măsuri și s-au aplicat 69 de sancțiuni contravenționale, dintre care cinci amenzi, în valoare de 26.000 de lei. S-a decis și sistarea activității la o schelă care nu îndeplinea toate cerințele de securitate.

Cel mai des întâlnite abateri

Conform ITM Galați, printre cele mai frecvente deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă s-au numărat: neorganizarea activității de prevenire și protecție la nivelul unității conform prevederilor legale în vigoare; neîntocmirea planului propriu de securitate privind cerințele minime pentru șantierele temporare sau mobile ori întocmirea necorespunzătoare a acestuia; nerespectarea documentațiilor tehnice privind executarea lucrărilor care necesită măsuri speciale; neasigurarea de sprijiniri a malurilor la lucrările de săpături; neîntocmirea evidenței zonelor cu risc ridicat și specific; neacordarea echipamentului individual de protecție de către angajator și neutilizarea de către lucrători a acestuia în concordanță cu riscurile existente la locul de muncă; utilizarea unor echipamente de muncă (de exemplu, schele) care nu îndeplineau toate cerințele de securitate; nedelimitarea, neîngrădirea și nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor periculoase din incinta șantierelor astfel încât să fie evitat pericolul de accidentare; nu au fost luate măsuri tehnice și organizatorice corespunzătoare astfel ca accesul persoanelor fără atribuții în incinta șantierelor  temporare să fie strict interzis.

Efectele muncii nedeclarate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați reamintește și efectele negative importante economice și sociale pe care munca nedeclarată le presupune. Astfel, persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială și nu are siguranța plății muncii prestate. Nu poate beneficia de drepturile oferite de un contract de muncă (concediu plătit sau medical) și nici de pensie sau indemnizație de șomaj pentru perioada respectivă. Munca nedeclarată presupune și condiții precare de muncă pentru lucrători, precum și riscuri pentru sănătatea acestora. În ceea ce privește angajatorii, aceștia nu au posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele prejudicii produse de acesta.

Foarte important, fondurile sociale și bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor și contribuțiilor sociale.

Citit 2947 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.