Schimbările climatice afectează și sistemul financiar-bancar

Schimbările climatice afectează și sistemul financiar-bancar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Banca Naţională a României a înfiinţat o structură internă, Biroul de Sustenabilitate şi Economie Verde, în vederea explorării în continuare a implicaţiilor schimbărilor climatice în sectorul bancar românesc, informează instituția.

Prin intermediul acestei structuri, Banca Naţională a României se angajează să comunice cu entităţile din aria sa de competenţă cu privire la recomandările pentru o abordare prudentă a riscului climatic. Recomandările ar trebui să acopere cel puţin următoarele domenii: guvernanţă, strategie, gestionarea riscurilor, analiza scenariilor şi testarea la stres şi transparenţă.

BNR se angajează să efectueze o analiză a oportunităţii de a relaxa cerinţele prudenţiale pentru finanţarea verde, în conformitate cu eforturile similare şi cu cadrul de reglementare la nivelul Uniunii Europene, în vederea promovării acestei categorii de împrumuturi, fără a afecta stabilitatea financiară.

De asemenea, se angajează să construiască un tablou pentru monitorizarea riscurilor asupra sectorului bancar generate de schimbările climatice, care ar trebui să fie actualizat şi diseminat periodic, precum şi să efectueze anual exerciţii de testare la stres privind problematica riscurilor climatice în sectorul bancar şi să publice rezultatele acestora.

Nu în ultimul rând, instituţia se angajează să introducă, în Centrala Riscului de Credit din cadrul Băncii Naţionale a României, informaţiile relevante privind împrumuturile verzi, plecând de la taxonomia europeană.

Citit 1012 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.