Adeverințele de venit dispar din „dosarul cu șină” al gălățenilor
Foto: Marian Calestru

Adeverințele de venit dispar din „dosarul cu șină” al gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Înrolarea în PatrimVen a instituțiilor și autorităților publice, obligatorie de la 1 martie


Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că, de la 1 martie 2022, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să se înroleze în Sistemul Informatic  PatrimVen, pentru a obține documente fiscale, în numele cetățenilor pe care îi deservesc și pentru a nu-i mai pune pe aceștia pe drumuri, inutil.

PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectate și agregate date obținute de Ministerul Finanţelor Publice și ANAF, de la autorităţile și instituţiile publice şi de interes public, ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, precum şi altor persoane juridice de drept privat, în beneficiul cetăţenilor.

Astfel, ori de câte ori o instituţie sau autoritate publică trebuie să soluţioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice care prevede și prezentarea unui certificat de atestare fiscală, a unei adeverinţe de venit sau a unui alt document cu privire la situaţia fiscală a persoanei în cauză, instituţia sau autoritatea publică are obligaţia să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit sau documentul respectiv direct de la organul fiscal competent. În acest caz, persoana fizică sau juridică NU mai are obligaţia depunerii certificatului, adeverinţei sau documentului, menționează AJFP Galați.

„Toate cele 65 de unități administrative din judetul Galați utilizează sistemul informatic PatrimVen, iar acest lucru a simplificat atât activitatea funcționarilor publici, cât si a cetățenilor, care nu se mai deplasează la sediile ANAF pentru obținerea unor adeverințe de venit, care să fie depuse la Primărie, pentru obținerea unor ajutoare cum sunt cele sociale sau de încălzire, cantină socială, cămine de bătrâni etc.”, precizează AJFP Galați.

De asemenea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați este utilizator al sistemului  informatic PatrimVen, iar cetățenii nu mai trebuie să solicite de la ANAF adeverințele de venit pentru depunerea dosarului de șomaj.

În consecință, pentru evitarea deplasării contribuabililor la sediile Fiscului, de unde să obțină niște documente pe care să le prezinte unei alte instituții de stat, AJFP Galați face apel la instituțiile și autoritățile publice să facă toate demersurile necesare înrolării în sistemul informatic PatrimVen.

Citit 2276 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.