Gălățenii ar putea scăpa de corvoada adeverințelor de venit
Foto: Marian Calestru

Gălățenii ar putea scăpa de corvoada adeverințelor de venit
Înrolarea în PatrimVen a instituțiilor publice, obligatorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Teoretic, gălățenii vor scăpa în scurt timp de corvoada drumurilor la Finanțe, de unde să obțină adeverințele de venit pe care să le prezinte apoi la alte instituții de stat, de exemplu la AJOFM sau pentru obținerea unor ajutoare sau indemnizații. Respectivele instituții sau autorități publice vor fi obligate să preia direct aceste documente fiscale din sistemul informatic al ANAF, fără a le mai solicita cetățenilor. Acest lucru reprezintă un mic pas pentru debirocratizare, precum și eliminarea unui document din celebrul "dosar cu șină".

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că, de la 1 martie 2022, a devenit obligatorie înrolarea instituțiilor și autorităților publice în Sistemul Informatic  PatrimVen, pentru a obține documente fiscale, în numele cetățenilor pe care îi deservesc și pentru a nu-i mai pune pe aceștia inutil pe drumuri. Conform AJFP, PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectate și agregate date obținute de Ministerul Finanţelor Publice și ANAF, de la autorităţile și instituţiile publice şi de interes public, ori de la contribuabili/ plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, precum şi altor persoane juridice de drept privat, în beneficiul cetăţenilor.

Astfel, ori de câte ori o instituţie sau autoritate publică trebuie să soluţioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice care prevede și prezentarea unui document cu privire la situaţia fiscală a persoanei în cauză, aceasta are obligaţia să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit sau documentul respectiv direct de la organul fiscal competent. În acest caz, persoana fizică sau juridică NU mai are obligaţia depunerii certificatului, adeverinţei sau documentului, menționează AJFP Galați.

"Toate cele 65 de unități administrative din judetul Galați utilizează sistemul informatic PatrimVen, iar acest lucru a simplificat atât activitatea funcționarilor publici, cât şi a cetățenilor, care nu se mai deplasează la sediile ANAF pentru obținerea unor adeverințe de venit, care să fie depuse la Primărie, pentru obținerea unor ajutoare cum sunt cele sociale sau de încălzire, cantină socială, cămine de bătrâni etc.", precizează AJFP Galați.

De asemenea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați este utilizator al sistemului  informatic PatrimVen, iar cetățenii nu mai trebuie să solicite de la ANAF adeverințele de venit pentru depunerea dosarului de șomaj. Și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați este utilizator PatrimVen, astfel încât și în relația cu această instituție publică, gălățenii nu mai solicită de la ANAF adeverințele de venit pentru obținerea indemnizațiilor.

În consecință, pentru evitarea deplasării contribuabililor la sediile Fiscului, de unde să obțină niște documente pe care să le prezinte unei alte instituții de stat, AJFP Galați face apel la toate instituțiile și autoritățile publice să facă demersurile necesare înrolării în sistemul informatic PatrimVen.

Citit 1307 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.