Oficial, niciun refugiat ucrainean nu s-a angajat în Galați

Oficial, niciun refugiat ucrainean nu s-a angajat în Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Refugiații ucraineni din blocul M11, pus la dispoziție de Primăria Galați, au primit, miercuri, mai multe pliante și oferte de angajare, destinate celor interesați să își găsească un loc de muncă în orașul nostru. Directorul executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, Cezar Năstase, a împărțit mai multe pliante, scrise în limbile română, ucraineană și engleză, în care sunt prezentate serviciile gratuite puse la dispoziția refugiaților de instituția gălățeană. La fel au procedat și reprezentanți ai Combinatului Liberty, în principal, cu o ofertă pentru ucenici, dar și cei ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură (ICDEAPA) Galați.

Cei mai mulți dintre refugiații cu care s-a discutat au fost femei, dar au apărut și trei-patru bărbați. Unii dintre ei au zis că se plictisesc și că și-ar dori să lucreze, dar era clar că toți vorbeau de un job pe termen scurt, sperând ca războiul să înceteze curând și să se întoarcă acasă cât mai repede.

E de precizat că cetățenii ucraineni care vor să se angajeze în România, dar nu dețin documente care să le ateste calificarea profesională sau experiența în activitate, vor completa, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională oferite de AJOFM, declarații pe propria răspundere. Dacă ei nu apelează la AJOFM, declarația se completează împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.

Legea obligă toate firmele care angajează, inclusiv cetățeni ucraineni, să declare acest lucru la AJOFM. Până acum, nimeni nu a declarat nimic în acest sens. Nici la sediul AJOFM nu se prezentase, până miercuri, niciun refugiat care să solicite să beneficieze de serviciile gratuite puse la dispoziție. În concluzie, de la începerea conflictului din Ucraina, niciun cetățean refugiat din această țară nu s-a angajat, în mod oficial, în Galați.

Citit 3997 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.