Licitație ratată și la Etapa 3 a platformei multimodale din Portul Galați

Licitație ratată și la Etapa 3 a platformei multimodale din Portul Galați
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Licitația lansată de Port Bazinul Nou în cadrul proiectului Platformă Multimodală Galați (PMG) - Etapa 3 "Achiziția de lucrări pentru construirea platformei multimodale" a fost anulată, după ce, până la termenul-limită anunțat pe SEAP - 22 martie - nu a fost depusă nicio ofertă concretă din partea constructorilor.

Investiția pentru PMG - Etapa 3 era estimată la 167 milioane de lei.

"Această procedură a fost anulată deoarece niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronică, după caz", se precizează pe platforma sistemului electronic de achiziții publice.

Port Bazinul Nou este partener al Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați în derularea proiectului ce vizează realizarea unui terminal multimodal în Portul Galați. PMG - Etapa 3 "Achiziția de lucrări pentru construirea platformei multimodale" cuprinde partea de investiții ce revine operatorului portuar Port Bazinul Nou. "În cadrul contractului vor fi realizate lucrări de reorganizare și reconstruire a zonei de manipulare și depozitare pentru eficientizarea fluxului tehnologic în platformă, după cum urmează: a) organizarea execuției lucrărilor; b) desființarea unor elemente de infrastructură (construcții și platforme de beton, rețele de instalații: cămine și rețea de canalizare, alimentare cu apă, rețea de gaze, instalații de iluminat exterior și legare la pământ etc.); c) relocarea rețelelor de telecomunicații, de apă-canal, electrice; d) platforma (lucrări pentru construcția platformei, căilor de rulare, drumurilor tehnologice, rețelelor de utilități aflate în perimetrul portuar); e) liniile de cale ferată industriale", se preciza în documentația licitației.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", nu stau mai bine nici licitațiile derulate de APDM Galați pentru PMG - Etapa 1 "Modernizarea infrastructurii portuare" (investiție estimată la 179,4 milioane de lei) și PMG - Etapa 2 "Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară" (investiție de 68,71 milioane de lei).

În luna februarie a.c., încercarea de atribuire a contractului PMG - Etapa 1 a eșuat după ce comisia de licitație a constatat că singura ofertă depusă, din partea asociației conduse de Euro Construct Trading '98, nu corespunde din punct de vedere tehnic condițiilor impuse prin caietul de sarcini.

În prezent, se află în curs de evaluare ofertele pentru PMG - Etapa 2, dar n-ar fi exclus ca și aici să ne confruntăm cu o ratare a atribuirii, deși au fost depuse oferte din partea a două asocieri de firme.

Cert este că timpul nu lucrează deloc în favoarea proiectului terminalului multimodal. În condițiile instabilității economice și ale creșterilor de prețuri pe toate fronturile, menținerea prețurilor propuse în licitații pentru cele trei etape de execuție devine problematică. Asta în condițiile în care terminalul multimodal din portul Galați este cel mai important proiect al APDM Galați, de care depinde relansarea activității în porturile de la Dunăre.

Citit 2615 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 01:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.