Galațiul, capitala românească a eolienelor
Foto: Marian Calestru

Galațiul, capitala românească a eolienelor
În imagine, turbine eoliene din zona Cudalbi
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ultimii ani, Galațiul a devenit unul dintre cele mai căutate județe de către investitorii în centrale eoliene. În momentul de față, în județul nostru sunt în funcțiune turbine eoliene cu o putere instalată de 164,4 MW, iar un număr de peste două ori mai mare, cu o putere totală instalată de 1.028 MW, sunt în diverse etape ale procedurilor de reglementare.

Conform datelor furnizate "Vieții libere" de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați, pe teritoriul județului se află în funcțiune 11 parcuri eoliene. Acestea totalizează un număr de 77 de turbine, cu o putere totală instalată de 164,5 MW.

Cinci din cele 11 parcuri eoliene aparțin unei singure firme, Ewind SRL Mihail Kogălniceanu, și sunt amplasate în comunele Smulți (cu o putere totală instalată de 2 MW), Vârlezi (6 MW), Schela (8 MW), Pechea (6 MW) și Frumușița (6 MW). Parcurile cu cea mai mare putere instalată și, totodată, cu cele mai multe turbine, reprezintă investiții ale companiilor Corni Eolian SA Buzău (în comuna Corni, cu 35 de turbine, totalizând 70 MW) și Alizeu Eolian SA București (comuna Băleni, 20 de turbine, 50 MW putere totală).

Celelalte patru parcuri funcționale aparțin companiilor Renovatio Trading SRL București (Cudalbi, 5 turbine, 10 MW în total), Future Power SRL Iași (Pechea, o turbină, 2 MW), Next Energy Partners SRL Galați (Slobozia Conachi, o turbină, 2 MW) și Grenerg SRL Satu Mare (comuna Scânteiești, două turbine, 2,5 MW).

La date emiterii actelor de reglementare pentru aceste 11 parcuri, legislația în domeniul protecției mediului nu prevedea în mod explicit menționarea valorii investițiilor, precizează APM Galați.

Alte 14 parcuri eoliene, în pregătire

În afară de cele de mai sus, pe teritoriul județului Galați se află în procedură de reglementare 14 parcuri eoliene. Acestea totalizează 175 de turbine și vor avea o putere totală instalată de 1.028,35 MW. Investițiile anunțate sunt de aproximativ 0,9-1 milion de euro pentru fiecare MW instalat.

Cea mai mare putere instalată o va avea parcul de 30 de turbine al firmei Cudalbi Eolian SRL Buzău - 180 MW în total, investiție pe teritoriul a trei comune: Cudalbi, Suhurlui și Costache Negri. Compania ilfoveană Drăghiescu Partners SRL Bragadiru are în pregătire două parcuri eoliene, unul la Foltești și Scânteiești (8 turbine, 44,8 MW) și altul în comunele Tulucești și Frumușița (21 de turbine, 117,6 MW). Două companii-surori din Buzău fac și ele alte trei parcuri în județ: Smart Power Generation Alfa SRL va avea două parcuri în Cudalbi (unul de 12 MW cu două turbine și celălalt de 42 MW cu șapte turbine), iar Smart Power Generation Beta SRL va construi în Pechea un parc eolian cu nouă turbine și putere totală de 54 MW.

Celelalte parcuri aflate în diverse etape ale procedurilor de reglementare sunt deținute de firmele Six Wings SRL Galați (Pechea, 2 turbine, 13 MW), Pechea Eolian SRL Buzău (comuna Pechea, 22 de turbine, 116,6 MW), EDPR România SRL (Negrilești, 10 turbine, 70 MW), Customline Energy SRL București (Băleni, 3 turbine, 17,25 MW), Green Breeze SRL, 16 turbine pe raza comunelor Frumușița, Cuca și Smârdan, total de 99,2 MW), EWE Frumușița SRL (11 turbine, cu 68,2 MW) și Ansthall Green Energy SRL (15 turbine în Scânteiești, cu o putere totală instalată de 93 MW), se mai arată în informațiile furnizate de APM Galați.

Moldova, "noul El Dorado" pentru proiectele eoliene

Conform datelor de pe site-ul Translectrica, numai în perioada 2021-2022 au fost avizate în România proiecte eoliene cu o capacitate de peste 2.700 MW. "Tot datele publice arată că în Galaţi s-a avizat cea mai mare capacitate eoliană nouă, în perioada 2021-2022, de 679 MW, valoarea investiţiilor, în cazul în care proiectele vor fi realizate, urmând să depăşească pragul de 540 de milioane de euro. Constanța ocupă locul secund ca interes, un lucru normal în contextul în care zona este aproape închisă din punct de vedere al capacității. Buzău, Tulcea şi Iaşi sunt următoarele clasate, conturând astfel Moldova ca <<noul El Dorado>> pentru proiectele eoliene din valul doi de investiţii", a scris recent Ziarul Financiar.

Citit 7793 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.