Bunurile cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin Sistemul RO e-Transport

Bunurile cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin Sistemul RO e-Transport
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați reamintește că, prin OUG 41/2022, a fost instituit Sistemul național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, denumit Sistemul RO e-Transport. Acesta va deveni obligatoriu peste aproximativ trei săptămâni, începând cu data de 1 iulie.

Sistemul RO e-Transport reprezintă ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național. Acesta permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, pe baza codului UIT - codul unic generat de sistem prin intermediul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relații comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Conform AJFP Galați, bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport sunt foarte diverse, pornind de la legume, fructe și băuturi, până la articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale de construcții și produse metalurgice. Astfel, pe listă figurează: legume, plante, rădăcini și tuberculi, produse alimentare; fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni; băuturi, lichide alcoolice și oțet; sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment; îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte; încălțăminte, ghete și articole similare, precum și părți ale acestor articole; fontă, fier și oțel.

"Sunt exceptate produsele accizabile care circulă în regim suspensiv de accize potrivit titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, respectiv, prin utilizarea aplicației EMCS pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA”, precizează AJFP.

De la 1 iulie 2022, mai multe categorii de utilizatori sunt obligați să declare în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT. Acești utilizatori sunt: a) destinatarul, respectiv, expeditorul înscris în declarația vamală de import; beneficiarul sau furnizorul din România, în cazul tranzacțiilor interne sau al livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz; depozitarul, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

"În cazul în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri care nu fac parte din această categorie, utilizatorii prevăzuți la art. 8 alin. (1) al OUG 41/2022 au obligația să declare în Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate, iar codul UIT sau codurile UIT însoțesc documentul de transport aferent acestora", menționează AJFP Galați.

Citit 920 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 09:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.