Peste 400 de microîntreprinderi gălățene pot alege impozitul pe profit

Peste 400 de microîntreprinderi gălățene pot alege impozitul pe profit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începând cu prima zi a anului 2023, câteva sute de microîntreprinderi din Galați pot opta pentru plata impozitului pe profit, după ce impozitul pe venit devine opțional pentru această categorie de contribuabili, conform modificărilor Codului fiscal adoptate recent de Guvern.

Conform unui raport prezentat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați în ședința Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii, potrivit bilanțurilor depuse pentru anul 2021, „la nivelul AJFP Galați erau 22.020 de societăți comerciale plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor, din care 438 de societăți comerciale au cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 și 1.000.000 de euro. Este vorba, deci, de un procent de aproximativ 2% din totalul plătitorilor de impozit pe venitul microîntreprinderilor. Facem precizarea că, din cei 438 de agenți economici care pot trece la impozit pe profit în anul 2023 (sub rezerva faptului că datele definitive și criteriile de analiză se vor evalua și stabili cu certitudine la data de 31 decembrie 2022), un număr de 31 de societăți comerciale înregistrează pierdere contabilă. Acestea, dacă vor trece la impozit pe profit și vor continua să înregistreze pierdere fiscală, vor plăti impozit pe profit zero. La acestea se vor adăuga societățile care realizează preponderent venituri din consultanță și management, care nu au cel puțin un salariat, sau cei care optează, în condițiile legii (domeniile HoReCa)", se arată în documentul citat.

Modificări de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional. Pentru ca o persoană juridică română să poată opta pentru acest tip de venituri, au fost introduse câteva condiții noi, iar altele au fost modificate.

Astfel, la data de 31 decembrie a anului anterior, veniturile realizate nu trebuie să depășească echivalentul în lei a 500.000 de euro. Plafonul anterior era de un milion de euro. Condiții nou-introduse sunt și cele care prevăd că persoana juridică respectivă a realizat venituri, altele decât din consultanță sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale, are cel puțin un salariat, are asociați sau acționari care dețin peste 25% din valoarea ori numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

Nemodificate au rămas condițiile care prevăd că agentul economic nu are capitalul social deținut de stat sau UAT-uri, nu se află în dizolvare înregistrată la Registrul Comerțului sau la instanțele judecătorești. Toate condițiile de mai sus trebuie să fie îndeplinite cumulativ.

Tot de 1 ianuarie 2023, persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN pentru HORECA (5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630) pot opta pentru plata impozitului pe profit fără să fie necesară îndeplinirea condițiilor de mai sus sau pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Citit 684 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2022 07:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.