"Românul e nemulțumit la colțul blocului, nu în stradă". Modificările Codului fiscal, criticate și de patronate, și de sindicate
Foto: Marian Calestru

"Românul e nemulțumit la colțul blocului, nu în stradă". Modificările Codului fiscal, criticate și de patronate, și de sindicate
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Modificările fiscale decise recent de Guvernul României și care vor intra în vigoare etapizat au reușit performanța de a-i nemulțumi atât pe reprezentanții patronatelor, cât și pe cei ai sindicatelor. Acest lucru s-a văzut și la ultima ședință a Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galați, când "IMM-istul" Marian Filimon și sindicalistul Romică Gârneață au vorbit "aceeași limbă", lucru care s-a întâmplat până acum foarte rar.

"Noi am fost de bună-credință și considerăm că am avut și avem o relație bună cu Guvernul. Am fost consultați încă de la început cu privire la modificările fiscale, timp de luni de zile, dar, cu numai o zi înainte de aprobarea acestor modificări ale Codului fiscal, am constatat că toate lucrurile discutate cu noi s-au pierdut. Au dispărut, pur și simplu", ne-a declarat Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați și vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Am înțeles că modificările s-au aprobat prin decizie politică, am înțeles că ne-au consultat pentru că așa dădea bine. Dar toate modificările afectează IMM-urile, adică tot pe ăia mici, și populația. Unde-i principiul echității în distribuirea taxelor? Întreprinderile mari și multinaționalele unde sunt?", a continuat Filimon.

Impozit sub 1% pentru cei care "fac bani cu conducta"

Conform președintelui PIMM Galați, pe baza unei analize a celor 350 de companii din România cu cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, "62% dintre acestea au pierderi. Impozitul pe profit total plătit reprezintă 0,84% din totalul cifrei de afaceri, adică mai puțin de 1%! Spre comparație, companiile cu acționariat românesc plătesc un impozit pe profit în medie de 2-2,5% din cifra de afaceri. De asemenea, companiile din energie cu acționariat românesc plătesc impozit pe profit, în medie, 4-5% din cifra de afaceri, iar cele cu acționariat străin, sub 1%. Situația este la fel și la industria pharma. Industria de retail plătește, în medie, 0,5% din cifra de afaceri, excepție făcând Kaufland și Lidl, care plătesc cam 1,5%".

"Ce primește statul român de la aceste 350 de firme care produc în România, dar plătesc impozit mai puțin de 1%? Să-și facă un fond în care să dea 1%, să-l administreze ei, ăștia care fac bani cu conducta! Să facă un spital cu banii lor, să construiască ei o autostradă!", a spus Filimon, care s-a referit și la "super-rasa" celor 1,4 milioane de bugetari de care nimeni nu se atinge și la care au loc măriri de salarii în continuare "de parcă am fi în Republica Aristocratică a Bugetarilor din România".

"Ar fi trebuit să fie toată lumea în stradă"

La rândul său, președintele Filialei Galați a Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA, Romică Gîrneață, este de acord că toate modificările fiscale au fost făcute "aiurea", asta ca să fim eleganți. "Într-un moment de criză, nu se cer mai mulți bani! Așa, impactul major va fi pe IMM-uri și pe populație. Pe de o parte, tu, statul român, nu ești în stare să strângi taxele, iar pe de altă parte, vii și le mărești. Suntem pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor. Măsuri de bun-simț ar fi fost să crești gradul de colectare, să aplici impozitul progresiv, că trebuie să existe o diferență între cel care alimentează mașina cu 9 lei pe litru și are un salariu de 10.000 de lei sau peste și cel care alimentează la același preț, dar are 1.500 de lei salariul. De bun-simț ar fi fost și să taxezi supraprofiturile nesimțite ale firmelor din energie, carburanți, bănci, pentru că multinaționalele nu prea lasă profit în România", a spus sindicalistul.

"Consultare nu s-a făcut nici cu IMM-urile, nici cu sindicatele", spune Gîrneață, care este de părere că "IMM-urile au fost trădate de multinaționale, cu care sunt colegi de confederație".

"Pentru cei care au contracte part-time, să li se ia contribuțiile la nivel de 8 ore e o nenorocire. Pe de altă parte, sunt vreo 200.000 de firme în România care nu au niciun angajat și sunt peste un milion de salariați cu contract de muncă parțial. Situația aceasta nu prea o găsești în Europa. Hai, că ești student și ai un job part-time care te ajută să-ți acoperi cheltuielile... Dar la noi, excepția a devenit regulă", a continuat liderul Cartel ALFA Galați.

În concluzie, "ce se face cu Codul fiscal e o nebunie. Efectele negative majore vor fi suportate de populație și de IMM-uri. În România, cred însă că se trăiește bine. Nu sunt semnale că românul e nemulțumit. Pentru că noi suntem nemulțumiți doar la colțul blocului și pe Facebook. La ce se întâmplă acum, ar fi trebuit ca toată lumea să fie în stradă", a încheiat Romică Gîrneață.

Citit 2173 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.