Industria navală din România ar putea fi declarată, în premieră, strategică

Industria navală din România ar putea fi declarată, în premieră, strategică
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

La ora actuală, industria construcțiilor de nave din România asigură aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar datorită celor nouă șantiere navale ce funcționează în România, țara noastră se situează printre primele cinci state europene producătoare de nave. În acest context, România ar putea deveni prima țară care definește industria navală drept industrie strategică.


Eforie Nord a găzduit, vineri, cea de-a 87-a adunare generală a membrilor Asociației Naționale a Constructorilor de Nave (ANCONAV), organizație care a luat ființă în anul 1995. Reuniunea a avut ca principal scop declarat acela de a trage un semnal de alarmă privind starea critică în care se află industria construcțiilor navale, care nu beneficiază de niciun sprijin guvernamental. Profitând de prezența ministrului Economiei, Florin Spătaru, gălățean de origine și membru al „familiei” navaliștilor, directorii șantierelor navale i-au prezentat acestuia o serie de propuneri, menite a tempera criza forței de muncă ce afectează grav industria navală românească, a crește volumul comenzilor și a stimula retehnologizarea.
„Șantierul Naval Constanța va solicita, în primul rând, ca lucrătorii din industria navală să beneficieze de aceleași facilități fiscale de care se bucură cei din alte sectoare de activitate: IT, construcții civile, agricultură și industria alimentară. În prezent, industria navală se confruntă nu doar cu migrația externă a lucrătorilor, ci și cu o migrație internă, spre sectoarele care se bucură de importante facilități fiscale”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget liber”, directorul general al șantierului constănțean, Radu Rusen.
Conform sursei citate, conducerea Șantierului Naval Orșova a făcut cunoscută lista propunerilor către Guvernul Românei. Prima o reprezintă reducerea taxării forței de muncă pentru a evita pe cât posibil exodul lucrătorilor calificați spre Europa, iar o a doua, aceea de a se analiza un coș de energie reglementat, în funcție de aportul în bandă al fiecărui furnizor de energie electrică. S-a mai făcut propunerea de a se solicita Comisiei Europene adoptarea unei decizii de restricționare a acordării creditelor bancare pentru armatorii care vor să își construiască nave în afara Europei. Nu în ultimul rând, s-a propus ca șantierele navale să aibă dreptul de a accesa fonduri europene pentru retehnologizare.
Contextul mondial nu arată deloc bine pentru constructorii de nave europeni. În anul 2021, valoarea totală a comenzilor de nave noi s-a situat la jumătatea celei din anul 2007 (înainte de criza economică), iar piața este dominată, într-o proporție covârșitoare, de șantierele din Asia (China, Coreea de Sud și Japonia). Doar un exemplu, salariile muncitorilor din șantierele din China au crescut de peste zece ori în ultimii 20 de ani.
„Noi, ca Minister al Economiei, ne dorim să începem un studiu împreună cu Academia Română și o să vă rog pe cei care sunteți în conducerea ANCONAV-ului să luați legătura și cu Universitatea din Galați, să facem un studiu de impact al sectorului naval. Și nu mă refer doar la partea de construcții navale, ci la întreg lanțul de transport naval. Pentru că am putea fi țara care va defini pentru prima oară industria navală ca fiind industria strategică. Avem nevoie de un demers din partea Academiei Române, din partea mediului universitar, pentru clarificarea elementelor necesare pentru un astfel de demers”, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Citit 4935 ori Ultima modificare Marți, 16 August 2022 03:12

7 comentarii

 • postat de JSP
  Miercuri, 17 August 2022 09:58
  89.136.231.***
  Armatorii Greci, Italieni, etc. au suficienti bani din profituri proprii pt a-si construi navele mari de tip cargo (bulk, tanc, LNG/LPG) de aceia Comisia EU ar trebui sa restrictioneze creditele europene pt constructii navale in China, Korea, Japonia, si sa permita in sfarsit interventia strategica a statelor EU in constructia de nave -acsata in special pe nave tehnologizate!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Piratul
  Luni, 15 August 2022 17:33
  109.166.130.***
  Vor sa mai traga niste tunuri si cer protectie fata de raportorul de integritate.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Raul
  Luni, 15 August 2022 13:52
  5.14.142.***
  Dl. Spătaru e acolo, la timona... Sa fie primul gălățean care sa miște ceva? M-ar mira! E bine bătătorita calea de cei dinainte. Care n-au făcut nimic... Asa ca... vise..
  0
  1
  Raportează
 • postat de pentru paloma..
  Luni, 15 August 2022 12:45
  104.243.214.***
  Si de ce sa nu comparam Europa cu Asia in privința construcțiilor navale ????
  Singurul lucru pe care cei din Asia îl au , este faptul ca aceasta industrie este SUSTINUTA DE CATRE STAT LA EI !!.
  Lucru pe care nemernicii de funcționari de la Bruxelles , îl interzic.
  Care ar fi motivul TEHNIC , pentru care acele tipuri de nave , pe care le numești , nu ar putea fi construite si in Europa ???
  Acum vreo 35-40 de ani in urma , chinezii veneau la noi la Galați , si construiau masiv nave de mărfuri generale !!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Anonim
  Luni, 15 August 2022 08:52
  89.39.81.***
  Ar putea ...
  0
  11
  Raportează
 • postat de Vise ,maica,vise ...(AR PUTEA FI DECLARATA.....)
  Luni, 15 August 2022 08:32
  78.31.205.***
  puneți-i cruce (aproape ) , la industria navala...
  Așa cum s-a întâmplat si cu Combinatul.. !
  Olandezii își fac vapoarele in China sau Vietnam , ...cumpăra tabla navala din Ucraina..(când se putea).
  ICEPRONAVUL este la pământ.
  ...așa ca restul este gargara ieftina..la fel ca si pentru industria navala europeana !!
  2
  14
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 14 August 2022 22:14
  5.13.215.***
  Nu confundati constructia de nave portcontainer, tank petrolier, nave bulk cu construcia unui remorcher, a unei salupe sau unei barje !!!
  Comparatia cu santierele navale din China, Koreea de Sud si mai ales Japonia, este total deplasata !!!
  5
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.