Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați. Investiție de 500 de milioane de euro

Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați. Investiție de 500 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Galațiul devine ținta pentru cel mai mare proiect eolian din România, o investiție estimată la 500 de milioane de euro, a scris Ziarul Financiar, la sfârșitul săptămânii trecute. Proiectul la care se face referire prevede o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului.

"Măcar vântul își face bine treaba: Galațiul, județ-vedetă pentru eoliene" (18 octombrie 2021), "Vântul aduce la Galați peste jumătate de miliard de euro" (8 ianuarie 2022), "Galațiul, capitala românească a eolienelor" (24 mai 2022) - sunt doar câteva dintre cele mai recente articole publicate de "Viața liberă" care subliniau faptul că Galațiul a devenit unul dintre cele mai căutate județe de către investitorii în parcuri eoliene.

Conform ZF, care citează datele publicate de Transelectrica, compania Hoopeks International a obținut, la finalul lunii august, avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect eolian de 629 MW în Galați. "Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment și, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiție de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite".

În luna mai 2022, pe teritoriul județului Galați funcționau 11 parcuri eoliene. Acestea însumau 77 de turbine, cu o putere totală instalată de 164,5 MW. În aceste condiții, proiectul celor de la Hoopeks International SRL va avea o putere instalată de aproape patru ori mai mare decât tot ce "se învârte" acum în județ. Spunem "va avea" deoarece data estimată pentru punerea în funcțiune este 31 decembrie 2025. Conform Transelectrica, viitorul parc eolian "se racordează printr-o stație nouă 400 kV Galați Nord în LEA nouă 400 kV Smârdan - Gutinaș".

Cu o lună înainte, pe 27 iulie, un alt proiect semnificativ din județul Galați a primit avizul tehnic de racordare la rețea din partea operatorului național Transelectrica. Este vorba despre proiectul celor de la Green Labs Advertising SRL, cu o putere de 150,5 MW și care va fi instalată în zona comunei Poiana.

Conform surselor din piață, investițiile în turbine eoliene sunt de aproximativ 0,8 - 1 milion de euro pentru fiecare MW instalat. De asemenea, studiile arată că, pentru fiecare euro cheltuit într-un proiect eolian și în lucrările electrice aferente, în buzunarul investitorului se întorc mai bine de doi euro. Administrațiile locale nu au prea mult de câștigat din amplasarea unor turbine eoliene pe teritoriul lor, putând negocia valoarea chiriei sau diverse facilități. Dacă terenul este privat, tranzacția se face între investitor și proprietarul terenului respectiv.

Citit 6986 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.