Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați. Investiție de 500 de milioane de euro

Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați. Investiție de 500 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Galațiul devine ținta pentru cel mai mare proiect eolian din România, o investiție estimată la 500 de milioane de euro, a scris Ziarul Financiar, la sfârșitul săptămânii trecute. Proiectul la care se face referire prevede o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului.

"Măcar vântul își face bine treaba: Galațiul, județ-vedetă pentru eoliene" (18 octombrie 2021), "Vântul aduce la Galați peste jumătate de miliard de euro" (8 ianuarie 2022), "Galațiul, capitala românească a eolienelor" (24 mai 2022) - sunt doar câteva dintre cele mai recente articole publicate de "Viața liberă" care subliniau faptul că Galațiul a devenit unul dintre cele mai căutate județe de către investitorii în parcuri eoliene.

Conform ZF, care citează datele publicate de Transelectrica, compania Hoopeks International a obținut, la finalul lunii august, avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect eolian de 629 MW în Galați. "Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment și, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiție de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite".

În luna mai 2022, pe teritoriul județului Galați funcționau 11 parcuri eoliene. Acestea însumau 77 de turbine, cu o putere totală instalată de 164,5 MW. În aceste condiții, proiectul celor de la Hoopeks International SRL va avea o putere instalată de aproape patru ori mai mare decât tot ce "se învârte" acum în județ. Spunem "va avea" deoarece data estimată pentru punerea în funcțiune este 31 decembrie 2025. Conform Transelectrica, viitorul parc eolian "se racordează printr-o stație nouă 400 kV Galați Nord în LEA nouă 400 kV Smârdan - Gutinaș".

Cu o lună înainte, pe 27 iulie, un alt proiect semnificativ din județul Galați a primit avizul tehnic de racordare la rețea din partea operatorului național Transelectrica. Este vorba despre proiectul celor de la Green Labs Advertising SRL, cu o putere de 150,5 MW și care va fi instalată în zona comunei Poiana.

Conform surselor din piață, investițiile în turbine eoliene sunt de aproximativ 0,8 - 1 milion de euro pentru fiecare MW instalat. De asemenea, studiile arată că, pentru fiecare euro cheltuit într-un proiect eolian și în lucrările electrice aferente, în buzunarul investitorului se întorc mai bine de doi euro. Administrațiile locale nu au prea mult de câștigat din amplasarea unor turbine eoliene pe teritoriul lor, putând negocia valoarea chiriei sau diverse facilități. Dacă terenul este privat, tranzacția se face între investitor și proprietarul terenului respectiv.

Citit 6072 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:06

5 comentarii

 • postat de marr
  Marți, 20 Septembrie 2022 18:15
  86.124.201.***
  E o stire ...da' , cu ce ne ajuta pe noi ?
  Muncitori/locuri de munca - pot foarte bine sa aduca din alte judete .
  Energie/curent electric mai ieftin , la un pret mai bun ? Ei aș ... Se plateste Pretul Pietei .
  Profitul ? Se duce la privat/investitor .
  Statul nu mai investeste nimic , iar ceea ce inca mai produce ni se vinde la pret Umflat prin fel de fel de firme cu relatii la Partide .
  1
  2
  Raportează
 • postat de Gigi
  Marți, 20 Septembrie 2022 16:05
  109.166.132.***
  @Terente

  De obicei proiectele astea se fac pe o firma nou infiintata, ca sa obtina toate avizele pe o firma de sine statatoate.

  Firma nou infiintata este o afacere de sine statatoate, nu apartine de firma mama.

  De exemplu firma IKEA detine mai multe parcuri in Galati, dar ca sa treca parcurile pe firma IKEA ar trebui sa schimbe obiectul de activitate, ar trebui sa se sa vanda mobila, si sa produca energie electrica in acelasi timp…

  E mult mai simplu sa creezi o firma separata, o afacere de si e statatoare
  4
  2
  Raportează
 • postat de Un jecmanit
  Marți, 20 Septembrie 2022 13:55
  5.13.161.***
  Unde este transelectrica. Unde este SISTEMUL NATIONAL , de productie si distributie, pentru ca profitul sa ramana la paduchiosu buget ce il avem, dar e limpede mafia din energie, coordonata de guvern, nu are interes ca acest bani sa ramana tarii, ci hoteste, cum se intampla in energie mai cu seama, sa le intre lor in buzunare
  1
  2
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Marți, 20 Septembrie 2022 12:20
  86.34.180.***
  Ce firma-i asta, fara cifra de afaceri , fara angajati? Miroase deja dubios. Sigur este mana mafiei din energie. I-au blocat pe altii, ca sa puna ei mana pe descarcare in sistem. Acum isi cauta constructori, care sa le deie si lor parandaratul si sa se apuce si de treaba...
  Nu vad cu ochi buni acest proiect!
  Asa este toata Romania, tinuta pe loc. Nu se misca nimic fara mafie, iar Galatiul este in top.
  7
  12
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 19 Septembrie 2022 20:12
  5.13.211.***
  Aia baga 500 de milioane... Cate raman la noi ??? Cate locuri de munca ???!!!

  Investitorul castiga dublu !!! Galatenii, ceva firmituri si alea negociabile(in functie de spaga aferenta) !!!
  7
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.