Un gălăţean munceşte 17 ani pentru a-şi lua un apartament. Costuri între 70 și 100 de salarii medii

Un gălăţean munceşte 17 ani pentru a-şi lua un apartament. Costuri între 70 și 100 de salarii medii
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Pentru a-și cumpăra un apartament "normal", cu două camere și o suprafață utilă de aproximativ 50 de metri pătrați, un gălățean ar trebui să plătească între 70 și 100 de salarii medii lunare. Asta înseamnă că ar achita apartamentul într-o perioadă cuprinsă între șase și opt ani și jumătate, fără să cheltuiască nimic pentru masă, haine şi utilități. Evident, luând în considerare și cheltuielile necesare vieții de zi cu zi, perioada în care poate fi achitat un apartament cumpărat în Galați poate fi dublă sau chiar mai mare. Atenție, nu vorbim de apartamente noi!

Într-o perioadă în care indicii bancari după care se calculează ratele la credite par să nu cunoască decât sensul "în sus", achiziționarea unui apartament începe să semene foarte mult cu o aventură în care știi când intri, dar nu știi când și, mai ales, cum ieși. Imobiliar, Galațiul este un oraș scump. Prea scump - spun mulți - dacă ținem cont de nivelul pieței muncii și al salariilor care se plătesc. Cu ajutorul reprezentantului unei agenții imobiliare, am făcut un mic "tur" al celor mai căutate zone din Galați și al prețurilor cerute pentru un apartament de două camere, cu o suprafață utilă medie de 45-55 de metri pătrați.

Cât de "fezabil" este să cumperi un apartament în Galați

În primul rând, să vedem care sunt salariile. Conform Direcției Județene de Statistică, la sfârșitul lunii iunie 2022 (cea mai recentă raportare), câștigul salarial mediu net din Galați a fost de 3.405 lei, aproximativ 680 de euro, cu 550 de lei mai mic decât media națională.

Am întrebat apoi care sunt, în medie, prețurile cerute la vânzare în câteva zone din Galați.

De departe, cele mai mici par a fi cele pentru apartamentele din centrul orașului (zona Spicu, "Nespălata", Domnească, Piața Centrală). Aici nu s-au mai construit blocuri noi în ultimii 20-30 de ani, iar multe apartamente sunt semidecomandate. Prețurile cerute variază într-o marjă destul de largă. De exemplu, pentru un apartament în centru la etajul 4, mobilat, complet utilat, izolat la exterior, se cer 53.000 de euro. Puțin mai ieftin poate fi găsit un apartament la K-uri, semidecomandat, cu două camere, într-un bloc mai vechi, care costă 50.000 de euro, la prima strigare.

În zona Pieței Centrale, prețurile cresc. Astfel, pentru 2 camere într-un bloc construit la sfârșitul anilor ’80, cu o suprafață de 48 mp, dar care nu are nimic în el, se cer 60.800 de euro. În același bloc, la etajul 3, un apartament complet renovat în anul 2021, cu toate utilitățile, inclusiv cu branșament individual la apă rece, costă 68.000 de euro. Preț doar puțin mai mare decât cel cerut pentru un apartament pe Domnească, în zona dintre Hotelul "Mercure" și complexul "Winmarkt", care are 60 mp și costă 65.000 de euro.

Mai departe, zona IC Frimu - Siderurgiștilor este una dintre cele mai tranzacționate pe piața imobiliară. Apartamentele cu 2 camere de aici pornesc de la 55-59.000 de euro și pot ajunge la 70.000 de euro, în funcție de dotări, gradul de confort și suprafața utilă puțin mai mare.

Altă zonă în care se fac multe tranzacții este Micro 20 - Micro 21. Apartamentele sunt mai spațioase, în blocuri relativ noi. De exemplu, un apartament la etajul 2, de 55 mp, într-un bloc din 1986, costă 62.000 de euro. Sau, în Micro 21, în zona Cozamin, pentru un apartament de 67 mp, cu două balcoane, se cer 66.000 de euro.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de oferte de pe piața Galațiului. "Totul este relativ în imobiliare"”, ne-a spus reprezentantul agenției care ne-a prezentat aceste date, iar cei care au fost în situația de a-și căuta un apartament în Galați pot confirma acest lucru.

Revenind la veniturile medii din Galați și luând ca praguri de calcul minimul de 53.000 de euro și maximul de 68.000 de euro pentru un apartament de două camere cu aproximativ 50 mp, rezultă că un gălățean care câștigă lunar salariul mediu de 680 de euro va putea achita o astfel de locuință cu o sumă cuprinsă între 78 și 100 de salarii medii. Adică, într-o perioadă de timp cuprinsă între 6 ani și jumătate și 8 ani și jumătate, dacă ar plăti pentru casă toți banii pe care îi câștigă, ceea ce, evident, este imposibil. Presupunând (ceea ce este iarăși destul de greu "fezabil") că plătește lunar pentru noul apartament doar jumătate din salariul mediu pe care îl câștigă, perioada de timp necesară se dublează și ajunge undeva între 13 și 17 ani.

Dacă cineva vrea, însă, un apartament într-un bloc nou construit, care nu costă mai puțin de 90-100.000 de euro, cifrele de mai sus cresc exploziv.

Cum stăm față de alte orașe

În București, de exemplu, este nevoie de 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 mp utili, scria recent Economedia, citând o analiză publicată de Blitz Imobiliare. Doar că în București, salariul mediu luat în calcul a fost de 879 de euro. Clujul pare a fi cel mai greu accesibil oraș din piața imobiliară, fiind nevoie de peste 10 ani de plată, cu un salariu mediu lunar de 828 de euro. Nici la București, nici la Cluj nu au fost luate în calcul zonele centrale.

De asemenea, potrivit unei cercetări realizate de portalul ungar Ingatlan.com anul trecut, în capitala Ungariei putea fi cumpărat un apartament cu o suprafață de 50 metri pătrați timp de 8,5 ani dintr-un salariu mediu net, la Praga este nevoie de 8,6 ani, iar în Varșovia de 8,8 ani. La Bratislava, timpul mediu de economisire este de aproximativ 11 ani.

Dar totul este relativ în imobiliare, cum spunea mai sus interlocutorul nostru.

Citit 5713 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:51

5 comentarii

 • postat de Alexutz
  Luni, 10 Octombrie 2022 13:50
  5.2.205.***
  Viata e scurta, prea scurta ca sa o irosim muncind ca un rob pentru 4 pereti pe care ii termini de achitat la 60 de ani.
  Multumesc dar nu.
  1
  12
  Raportează
 • postat de penseonarul minim
  Luni, 10 Octombrie 2022 10:19
  89.39.81.***
  Munceste omul de da Baca,Cand moastre ....nu ia nimica.Patru scanduri ,patru cuie,Uiteasa o ia ,de nu e.Bai fratilor?Care munciti,care ati muncit din greu,Ba care chiar ati muncit sa va faceti mun trost,o casa ,o familie,Din CAR-uri,rate,Jocuri dea caciula,Poate rate la banci.Ba cand esti tanar Voi stiti ce insamna datoria.Pe mine ma sufoca faptul ca am datorii.Dar hai ca muncind si nemurind,faci o rata sa-ti iei casa.Nu din salariu minim ca pe asta nici la 3000 cat vor astia sa-l faca nul poti numi salariu.Dar daca rata la casa iti ia o treime,Facturile alta treime,Si 40% din el iti permit sa traiesti sati tii zilele,si copiilor sa le asiguri un trai decent,E ok.Sa zicem 3 copii in 10 ani.E ideal.Dar la noi in Galati Daca nu ai macat un tatic care sa fi lucrat in combinat sa aiba o pensie cat de cat mai acatarii iar tu sa ai macar un 4500 pe luna,Nu te apuca decat sa-ti ridici un bordei din table si cartoane p[e malul rapii de langa podul ala care se face acum pe unde era hipodromul.Sau talciocul.Sau.....afara unde faci un ban siti faci casa Acilisa.Dar e nasp[a neniocule fiindca si pe cine cunosc ,facand asa nu a mai apucat sa stea in casa fiindca investind,tinerete sanatate si putere de munca si dor de tara,Pe la sase zeci de primaveri,A venit Bau-Bau si lo spariet incat a sucombat.
  9
  8
  Raportează
 • postat de Alin
  Luni, 10 Octombrie 2022 08:59
  89.137.226.***
  Pentru fumatori!
  Am fumat cca 20 de ani...M-am lasat de 26 de ani de acest viciu.
  Vreau sa va spun ca renuntarea la fumat mi-a adus multe beneficii
  Nu mi-am luat casa (aveam deja) dar imi pot gestiona mai bine banutii
  si chiar sunt un om modest din punct de vedere financiar...
  De cand m-am lasat de fumat mi-au ajuns banii de la o luna la alta...In plus am facut si cateva mici economii
  Va rog sa va ganditi ca 30 lei in fiecare zi pt tigari pt o familie se pot transforma foarte usor (prin vointa) intr-o rata la banca pentru locuinta. 900 lei este cam o rata la banca pt locuinta
  Banii oricum ii dati...Ei se duc pe rata in loc de tigari!
  Ce castigati?
  Va recastigati sanatatea in primul rand, si veti avea o casa!

  pt locuinta
  7
  26
  Raportează
 • postat de antonescu
  Luni, 10 Octombrie 2022 02:31
  95.76.34.***
  Daca nu cheltuie deloc din salariu da isi poate cumpara in 17 ani un apartament iar o masina in 10 ani, mobila 5 ani deci 32 de ani din viata lui s-au dus muncind pentru astea.
  4
  21
  Raportează
 • postat de Zap
  Duminică, 09 Octombrie 2022 23:38
  5.13.196.***
  In Galați sunt preturi absurd de mari pt ca fiecare disperat încearcă sa își vândă cocioaba cu cât mai mult și sa își cumpere înspre vest: Cluj, Sibiu, etc

  Asta sẽ întâmplă când sẽ pompează bani doar în vestul tarii, lumea se duce acolo și preturile cresc cretin de mult. În același timp estul tarii moare încet dar sigur ca un organ privat de sânge.
  6
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.