Băncile, tot mai dispuse să negocieze cu clienții

Băncile, tot mai dispuse să negocieze cu clienții
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Presiunea pusă de creșterea generalizată a prețurilor și de majorarea dobânzilor bancare a determinat băncile să accepte din ce în ce mai multe din cererile de negociere trimise de consumatori către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Conform unui bilanț al instituției, 823 de consumatori au parcurs, în primele nouă luni ale anului, întregul proces de conciliere (depunere cerere, negociere, hotărâre finală - soluție acceptată de ambele părți) ori au ajuns la o înțelegere directă cu băncile sau IFN-urile, după ce au apelat la CSALB. Față de perioada similară din 2021, creșterea este de 85%, iar beneficiile pe care le-au obținut consumatorii care au negociat cu băncile în această perioadă din an depășesc 1,5 milioane de euro. De asemenea, 102 procese în instanță au fost închise, deoarece părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB, față de 67 de situații de acest fel înregistrate în tot anul 2021.

CSALB a înregistrat peste 35 de cazuri în care au fost implicați și consumatori gălățeni, negocierile aducându-le acestora beneficii de mii de euro. Unul dintre aceștia, de exemplu, a obținut o diminuare a soldului cu 2.625 de euro. Altuia i-a fost ștearsă de către bancă, prin restructurare, suma de 30.000 de lei din datorie, iar rata lunară i-a fost redusă de la 663 la 275 de lei. Într-un alt caz, o gălățeancă a obținut încetarea unui litigiu în instanță, după ce părțile au convenit să rezolve litigiul prin conciliere, în cadrul CSALB. Totodată, banca respectivă a virat în contul consumatoarei suma de 700 de euro și 2.000 de lei, cheltuieli de judecată.

În aplicația IT prin care consumatorii pot trimite cereri direct de pe site-ul csalb.ro au fost introduse categorii noi precum: „Trecerea la dobândă fixă”, „Probleme generate de creșterea IRCC/ROBOR” sau „Renunțarea la proces și negocierea unei soluții amiabile”.

Citit 835 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2022 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.