Taximetriști obligați să accepte plata cu cardul

Taximetriști obligați să accepte plata cu cardul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că Ordonanța de Guvern nr. 16/2022 aduce obligativitatea introducerii sistemelor moderne de plată pentru tot mai mulți contribuabili persoane juridice, începând de anul viitor.

Astfel, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de echivalentul în lei a 10.000 de euro au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

În categoria prestatorilor de servicii care vor fi obligați să accepte plata cu cardul se încadrează și o anumită categorie de taximetriști. "Aceste prevederi se aplică numai taximetriștilor care au societăți comerciale, nu și celor care activează în calitate de persoană fizică autorizată (PFA)", au declarat reprezentanții AJFP Galați pentru "Viața liberă".

Așadar, dacă legea nu se schimbă între timp, este foarte posibil ca, de anul viitor, cursele cu unele taxiuri din Galați să poată fi plătite și cu cardul, nu numai cu numerar, ca până acum. Opțiunea este deja valabilă de mult timp la mijloacele de transport alternativ (gen Uber, Bolt etc), unde clienții pot alege din start în ce mod vor să plătească, cu card sau cu numerar. Atunci când unii taximetriști "tradiționali" vor fi obligați să-și instaleze terminale POS, ar trebui ca, în momentul în care un client sună la dispecerat pentru a face o comandă, să fie întrebat de dispecer în ce fel vrea să achite cursa și, în funcție de răspuns, să îi trimită un taxi cu sau fără POS.

În categoria comercianților care vor fi obligați să-și instaleze terminale POS vor intra și multe magazine alimentare de cartier în care acum nu se poate plăti decât într-un singur fel: cu numerar.

"Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice menționate mai sus a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 de euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent", precizează AJFP Galați.

Această modificare a Codului fiscal intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Citit 1302 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.