Modelul declarației unice, publicat pe site-ul ANAF

Modelul declarației unice, publicat pe site-ul ANAF
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați informează că formatul electronic al declarației unice (formularul 212) a fost publicat pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii Online/ Descărcare declarații electronice.

Formularul 212 trebuie completat și depus până pe 25 mai, la fel ca în anii trecuți. Prin declarația unică se declară impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pe anul 2022, precum și impozitul estimat și contribuțiile sociale aferente anului 2023. Noul plafon pentru plata contribuțiilor a ajuns la 36.000 de lei, având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023.

Față de declarația unică de anul trecut, formularul din 2023 prezintă câteva diferențe. Astfel, s-a schimbat modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venit din cedarea folosinței bunurilor. De la 1 ianuarie 2023, venitul brut rezultat în urma contractelor de închiriere (noi sau în derulare) reprezintă venit anual impozabil. Noul formular reglementează și unele obligații fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din afara țării, cum ar fi pensii pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei. De asemenea, s-a modificat baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară.

Citit 676 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2023 09:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.