Declaraţii electronice la fisc?

Declaraţii electronice la fisc?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contribuabilii mari şi mijlocii vor transmite declaraţiile fiscale prin intermediul Sistemului Electronic Naţional *

Depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă de către contribuabilii mari şi mijlocii face obiectul unui proiect de ordin al preşedintelui ANAF.

„În contextul extinderii utilizării mijloacelor electronice pentru gestionarea informaţiilor, atât în rândul contribuabililor, cât şi în cadrul administraţiei fiscale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus la dispoziţia acestora instrumente noi pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale. De altfel, dezvoltarea platformei naţionale e-Romania şi a Sistemului Electronic Naţional, precum şi creşterea la 70 la sută a procentului firmelor care utilizează Internetul ca principal mijloc de interacţiune cu instituţiile statului se numără printre obiectivele de guvernare, în capitolul privind societatea informaţională”, a precizat George I.Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

Avantaje on-line

Ordinul ANAF prevede introducerea obligativităţii depunerii declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Sistemului Electronic Naţional, pentru contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii.

„O astfel de metodă prezintă avantaje la nivelul agenţilor economici prin reducerea poverii conformării, cât şi la nivelul administraţiei, prin reducerea cheltuielilor administrative şi creşterea operativităţii procesului de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor. De asemenea, pentru aceste categorii de contribuabili s-a avut în vedere faptul că au capacitatea necesară de a utiliza această metodă de declarare, precum şi faptul că, de regulă, organul fiscal de administrare nu se află în aceeaşi rază teritorială cu sediile de desfăşurare a activităţii”, a precizat reprezentantul DGFP Galaţi.

Metoda de depunere a declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Sistemului Electronic Naţional, va rămâne pentru celelalte categorii de contribuabili ca metodă alternativă de declarare.

Contribuabilii mari şi mijlocii vor depune declaraţiile fiscale în baza deţinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, înscris în Registrul furnizorilor de servicii de certificare, potrivit Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, în condiţiile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.1085/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională.

Citit 707 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.