Zona Liberă reduce taxele ca să atragă investitorii

Zona Liberă reduce taxele ca să atragă investitorii
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Administrația Zonei Libere Galați se simte pe val și, după o serie de contracte semnate la începutul acestui an, a decis să micșoreze tarifele pentru licențele de lucru și pentru permisele de acces, cu scopul declarat de a atrage și mai mulți investitori.

Așa cum ați putut afla din „Viața liberă”, Administrația Zonei Libere (AZL) Galați a semnat, la începutul lunii februarie 2023, contractul cu firma elvețiană SunPro pentru construirea unei fabrici de ulei de peste 20 de milioane de euro. Este prima fabrică ce se construiește și, în același timp, cea mai mare investiție de până acum din Zona Liberă Galați. Totodată, ziarul nostru a scris și despre alte două contracte de concesiune semnate în acest an, care ar putea fi urmate de încă două, aflate în procedura anterioară semnării.

Acest „val” al contractelor noi a determinat conducerea Administrației Zonei Libere Galați să ia o măsură neașteptată: reducerea tarifelor pentru licențele de lucru și permisele de acces utilizate de firmele care operează în zona fără taxe vamale, lucru care, în opinia conducerii AZL, va atrage și mai mulți investitori în Zona Liberă.

„Cele mai mici prețuri din România”

„Cu noile tarife aprobate, Zona Liberă din Galați își propune să atragă și mai mulți investitori, având în vedere că practică, de acum, cele mai mici prețuri din România. Am gândit o nouă politică de prețuri: pe unele le-am scăzut - cele mai multe, pe altele le-am comasat pentru a încuraja în primul rând activitățile de producție, pe altele le-am menținut, la altele am încurajat traficul intens de vehicule, vagoane și mărfuri.

Am scăzut prețurile permiselor de acces persoane în Zona Liberă, pentru că am considerat că descurajează angajatorii, am comasat licențele de operare, de exemplu producție-depozitare-comercializare, pentru a stimula producția, am redus prețurile la permisele de acces în Zonă de la un anumit număr de camioane, TIR-uri sau vagoane, pentru a încuraja traficul de mărfuri”, a afirmat directorul general al Zonei Libere, Cătălin Cojocaru.

Acesta spune că, înainte de a depune acest proiect, AZL a făcut o analiză economică de impact pentru aceste măsuri și a ajuns la concluzia că noile tarife nu influențează negativ bugetul și balanța regiei, ci încurajează dezvoltarea economică și fluidizează traficul de mărfuri în acest incubator de afaceri. „Sunt măsuri curajoase, pe care ni le asumăm, estimate de firme de evaluare acreditate, aprobate de Consiliul de Administrație, de conducerea executivă și asumate de către toți angajații Zonei Libere”, a continuat Cătălin Cojocaru.

Propunerea a fost aprobată de Consiliul Local în ședința din 23 martie, iar de aici mai este doar un pas până la intrarea în vigoare a „celor mai mici tarife din țară”. „Noile tarife vor fi valabile din momentul în care vom primi actul administrativ de la Consiliul Local. Tot atunci vom notifica toți clienții existenți, cu care vom întocmi acte adiționale la contracte. Reducerea va fi valabilă numai la permise și licențe, nu și la chirii și redevențe”, ne-a spus Cătălin Cojocaru.

Permisele de acces, de la 0,1 euro/zi la 0,5 euro/an

Am consultat noile taxe pentru licențele de lucru aprobate de Consiliul Local și vă oferim câteva exemple, cu mențiunea că aceste taxe sunt prezentate pentru 1, 3, 6 și 12 luni.

Pentru activități de producție, sumele variază între 150 și 350 de euro (o lună) și între 1.000 și 2.900 de euro (12 luni). Pentru agricultură și alte servicii conexe, taxa este zero pentru o lună și 300 de euro pentru un an.

Pentru activități comerciale, noile taxe aprobate sunt cuprinse între 100-300 de euro (1 lună) și 1.500-2.700 euro (12 luni).

Pentru prestări servicii, taxele variază între 50 și 280 euro (1 lună) și între 500 și 2.700 de euro (pentru 12 luni).

Pentru distribuția și/sau furnizarea de energie electrică, taxele sunt de 200 de euro pentru o lună și de 1.600 de euro pentru 12 luni.

Pentru construcții, taxele pornesc de la 100 de euro pentru o lună și ajung la 1.800 de euro pentru 12 luni. Menționăm că, pentru „realizare investiții ZL”, taxele licențelor de lucru pentru construcții sunt zero la contractele pe o lună și pe 3 luni.

În fine, la activități de întreținere și reparații, taxele de licențe sunt cuprinse între 100-200 euro (1 lună) și între 1.000-1.800 euro (12 luni).

De asemenea, taxele pentru permisele de acces au fost reduse la 0,1 euro/zi, 0,2 euro/lună, 0,3 euro/trimestru, 0,4 euro/semestru și 0,5 euro/an.

În ceea ce privește prestațiile portuare, navele maritime vor fi tarifate cu 0,30-3 euro pe tonă, iar staționarea va costa 15 euro/zi. Pentru navele fluviale, tariful de cheiaj este de 0,10 euro/TM, iar staționarea va costa 2-3 euro zilnic. Garniturile feroviare vor fi taxate cu 7 euro/24 ore (pentru mai puțin de 45 de vagoane pe lună) și cu 5 euro/24 ore (peste 45 vagoane/lună).

Nu în ultimul rând, tarifele de închiriere a terenurilor și construcțiilor vor fi cuprinse între 0,084 lei/mp/an (teren agricol tarla) și 1,40 euro/mp/lună (spațiu birou). Valoarea minimă pentru concesiune teren va fi de 1 euro/mp/an.

Citit 2765 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:00

2 comentarii

  • postat de paloma
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 23:55
    5.13.196.***
    E pe val dar micsoreaza taxele ???!!!
    0
    0
  • postat de Laurentiu
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 20:10
    86.124.200.***
    Se apropie an electoral , trebuie sa mai dovedească câțiva bugetari plătiți bine din bani publici ca își fac treaba , in rest praf și pulbere .....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.