Tehnologiile navale și combustibilii viitorului, la Colocviile navaliștilor

Tehnologiile navale și combustibilii viitorului, la Colocviile navaliștilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ediția cu numărul 98 a Colocviilor constructorilor de nave gălățene se va desfășura vineri, 7 aprilie, începând cu ora 12,00, în sala D 01 a Facultății de Arhitectură Navală. Tema întâlnirii o vor reprezenta tehnologiile navale și combustibilii viitorului pe drumul decarbonizării, în condițiile în care transportul maritim (shipping-ul) contribuie în mod semnificativ la emisiile care provoacă schimbările climatice, emițând 3% din gazele cu efect de seră. Este motivul pentru care Organizația Maritimă Internațională (IMO) a propus reducerea emisiilor de carbon provenite din transport maritim cu cel puțin 40% până în 2030 și cu 70% până în 2050, comparativ cu nivelurile din 2008.

În prima parte a Colocviilor navaliștilor de vineri, ing. Jean Sever Popovici va prezenta tehnologiile navale pentru economie energetică, care urmăresc în principal creșterea eficienței energetice la bordul navei, respectiv reducerea consumului de carburant și, implicit, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Deoarece prin aceste metode se poate obține o reducere doar de circa 20%, în partea doua a colocviului, contraamiralul în rezervă Constantin Rusu, specialist în motoare navale, va prezenta opțiunile de viitor pentru diferite tipuri de combustibili marini cu emisii reduse de dioxid de carbon sau cu potențial de reducere cu 100% a emisiilor de gaze cu efect de seră, țintă „visată” de IMO în shipping, dar și de comunitatea internațională, pentru toate sectoarele de transport, până în anul 2050.

Citit 1452 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2023 07:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.