Noile prevederi privind declararea veniturilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Referitor la modificările art. III din OUG nr. 58/2010 ce aduce noi prevederi privind veniturile de natură profesională, DGFP Galaţi este abilitat să ofere următoarele precizări:

„În Monitorul Oficial nr. 638/10.09.2010 a fost publicată OUG nr. 82 din 8 septembrie 2010, pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru modificarea art. III din OUG nr. 58/2010”.

“Principalele aspecte reglementate sunt: Prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil”.

„Asupra veniturilor de natură profesională se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale şi contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj”.

„Nu datorează aceste contribuţii individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj următoarele persoane care realizează venituri de natură profesională: persoanele asigurate în alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, persoanele care au calitatea de pensionari, persoanele care, în mod ocazional, realizează, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe”.

„Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, revine plătitorului de venit”.

„Plătitorii de venit au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială.

La data intrării în vigoare a OUG nr.82/2010 se abrogă anexa nr. 2 la HG nr. 791/2010”.

Citit 942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.