"In Bank we trust". Consumatorii se așteaptă să fie protejați de instituțiile de credit

"In Bank we trust". Consumatorii se așteaptă să fie protejați de instituțiile de credit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform unui sondaj CURS realizat la cererea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), consumatorii de servicii financiare se așteaptă să fie protejați chiar de instituțiile de credit la care apelează.

Peste jumătate (56%) dintre clienți consideră că băncile și IFN-urile ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite consumatorilor, potrivit sondajului citat. În schimb, două treimi (66%) dintre ei nu știu ce instituție trebuie să le asigure protecția drepturilor pe care le au sau nu se consideră protejați în prezent. O pondere importantă (25%) o au consumatorii care nu știu dacă drepturile lor sunt protejate și cine ar fi responsabil de acest lucru.

Băncile sunt văzute ca principala sursă de informație pentru 60% dintre consumatorii care au avut sau estimează că se vor confrunta cu probleme financiare. A doua sursă de informare sunt apropiații (familie, prieteni și colegi), cu 37%, iar mass-media reprezintă prima opțiune pentru 13% dintre consumatorii participanți la sondaj.

56% dintre respondenți cred că cele mai calificate să asigure protecția consumatorilor în relația cu băncile și IFN-urile ar fi chiar băncile și IFN-urile, prin transparența ofertei comerciale. Practic, așteptarea consumatorilor de servicii financiare este ca protejarea drepturilor lor să se facă de către comerciantul care le-a oferit produsul sau serviciul financiar.

Pe locul doi se află ANPC cu 20%, urmată la doar trei puncte procentuale de Banca Națională a României cu 17%, deși BNR nu are acest rol. Doar 3% dintre respondenți cred că Justiția ar fi cea mai calificată, iar 1% cred că nimeni nu ar fi capabil să le asigure protecția.

Citit 814 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.