Şi Apaterm aşteaptă bani

Şi Apaterm aşteaptă bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Creditul pentru datoriile Primăriei faţă de Apaterm mai întârzie, dar au venit bani de la Ministerul Administraţiei pentru preţul combustibilului la căldură *

Apaterm, care a reuşit totuşi încălzirea a 15 instituţii, grădiniţe, şcoli şi unităţi sanitare, în condiţiile în care nu are concursul Electrocentrale pentru a face probele necesare furnizării căldurii, se află între ciocan şi nicovală.

Pe de o parte sunt gălăţenii care nu plătesc la timp, încurajaţi şi de legea Ciucă, o lege optimistă în privinţa dispariţiei penalităţilor, dar incompletă. Se taie penalităţile la asociaţii, dar Apaterm este penalizată serios de Electrocentrale. Şi nu poate, la rândul său, penaliza Primăria, când nu îi dă la timp banii pentru subvenţia la căldură.

Plus că preţul gigacaloriei rămâne un  mare mister. Cât o costă pe Electrocentrale să producă? Cât cheltuieşte Apaterm ca să distribuie? Sunt întrebări la care ar trebui să avem un răspuns clar. Deocamdată ne rămân doar întrebările. Şi lipsa căldurii.

În luna iulie a acestui an, aleşii locali au fost de acord să contracteze

un împrumut pentru achitarea datoriilor faţă de Apaterm. Concret, pentru că Primăria nu a putut plăti la timp datoriile către Apaterm, societatea ajunsese în imposibilitatea de a-şi plăti propriile datorii şi, de aceea, pentru a întrerupe cercul vicios în care se învârtesc restanţele de la o instituţie publică la alta, aleşii locali au votat o hotărâre privind luarea unui credit în valoare de peste 3 milioane de lei de la stat.

În acest fel, Primăria profita de prevederile OUG 51 care permit tocmai acest lucru: acordarea de către Ministerul de Finanţe, unităţilor administrativ teritoriale, a unor împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, pentru achitarea obligaţiilor restante înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009 faţă de furnizorii de energie termică în sistem centralizat.

Directorul Apaterm, George Cubasa (FOTO), ne-a explicat atunci circuitul datoriilor: „Primăria a găsit soluţia unui împrumut, pe care să mi-l vireze în trezorerie iar ulterior să mi-l ia înapoi şi să-l dea la bugetul naţional”.

Trebuie spus că în cadrul restanţelor Primăriei către Apaterm nu figurau şi datorii ale şcolilor, întreţinerea acestora fiind întotdeauna achitată la timp de către municipalitate.

Împrumutul de aproximativ 3,3 milioane de lei urma să fie contractat cu o dobândă de 6,25 la sută, termen de rambursare de maxim 5 ani şi o perioadă de graţie de un an. Ce s-a mai întâmplat cu el de atunci şi până acum?

După cum am aflat de la directorul economic al Primăriei, Doina Stamate, hotărârea se află în analiză la Comisia interministerială de aprobare a împrumuturilor şi până la finele acestei luni situaţia s-ar putea rezolva favorabil. Documentul ar fi ajuns mult mai devreme să fie pus în practică dacă viza de legalitate a Prefecturii nu ar fi întârziat.

Directorul Doina Stamate ne-a dat însă şi o veste bună. Municipalitatea a primit 2,5 milioane de lei de la Ministerul Administraţiei pentru compensarea creşterilor preţului combustibilului şi graţie acestor fonduri se va putea da drumul la căldură cât mai curând. 

CITEŞTE ŞI Blocaj financiar la Electrocentrale - Galaţiul, cu frigul în coastă

CITEŞTE ŞI Ştergerea penalităţilor, din nou în discuţie

Citit 1811 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.