Galaţiul, cu frigul în coastă

Galaţiul, cu frigul în coastă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, termen final pentru plata facturii de 20 milioane lei către Romgaz * Probele de înaltă presiune pentru încălzirea oraşului rămân blocate * Electrocentrale dă vina pe datoriile acumulate de Apaterm, Apaterm dă vina pe rău-platnicii din asociaţiile de proprietari * Conducerea Electrocentrale negociază la Mediaş, iar echipele Apaterm sunt fugărite de locatari *

Astăzi este data-limită pentru plata de către Electrocentrale Galaţi a facturilor restante la  Romgaz Mediaş, societatea gălăţeană fiind ameninţată cu sistarea aprovizionării cu gazele naturale necesare inclusiv producerii agentului termic folosit la încălzirea municipiului Galaţi pe timp de iarnă.

„Miercuri, 20 octombrie, este termenul limită pentru plata de către Electrocentrale a unor datorii către Romgaz Mediaş de 20 milioane lei. Deja furnizorul de gaze a solicitat un grafic de reducere a consumului de gaze pe o valoare de minim tehnologic. Suntem în imposibilitatea de a asigura probele de înaltă presiune pentru încălzirea oraşului, suntem chiar pe punctul de a sista şi furnizarea apei calde”, ne-a declarat Iulian Aramă, membru al Consiliului de Administraţie al Electrocentrale Galaţi.

Acesta a precizat că, pentru a se evita o blocare a furnizării cu gaze, este necesar ca „Apaterm să se mobilizeze şi să plătească din facturile restante”.

„Cei de la Apaterm au către Electrocentrale o datorie istorică de peste 300 milioane lei, însă ei nu-şi achită nici măcar factura lunară”, a precizat Iulian Aramă (N.R. 207,7 milioane de lei – utilităţi şi restul majorări şi penalităţi).

Soluţii de avarie

Într-o ultimă încercare de a evita o întrerupere a furnizării cu gaze la Electrocentrale, întreaga conducere a societăţii gălăţene va merge la Mediaş pentru a discuta cu conducerea Romgaz.

„Vom încerca să obţinem un nou grafic de eşalonare, dar mi-e greu să cred că se va rezolva ceva în condiţiile în care în toate domeniile – electric, gaze - se merge pe sistarea furnizării utilităţilor în condiţiile de neplată”, a arătat reprezentantul Electrocentrale.

Acesta a precizat că pentru furnizarea energiei termice s-ar putea trece şi pe consumul rezervelor de păcură, însă e vorba de o situaţie extremă.

„Producţia de energie termică pe păcură este mai scumpă decât cea pe gaze naturale. În plus,  resursa este limitată, în aproximativ 10 zile consumându-se întreaga cantitate de păcură aflată la dispoziţia Electrocentrale. Această cantitate de păcură este pentru situaţii speciale (condiţii de avarie, sincope în furnizarea de gaze). Electrocentrale este gândită pentru a funcţiona pe gaze…”, a declarat Iulian Aramă.,

Acesta a mai precizat că trebuie găsită „de urgenţă” o soluţie pentru plata de la Apaterm către Electrocentrale şi, respectiv, de la Electrocentrale către Romgaz.

Şi bătuţi, şi fără bani

De partea cealaltă, directorul Aparterm, George Cubasa, ne-a declarat că blocajul a apărut din cauză că asociaţiile de proprietari nu-şi plătesc datoriile şi că, în niciun caz, problema nu poate fi rezolvată în 24 de ore.

„De dimineaţă  am în teren 25 de echipe din care 4-5 au fost nevoite să sune la Poliţie, la 112, ca să scape nebătute. Eu nu pot să-mi mai expun oamenii să umble din uşă în uşă, să ia bătaie şi să ne rugăm de cetăţeni să-şi plătească datoriile. Atât timp cât locatarii refuză să-şi plătească datoriile, eu ce pot să fac?”

„În ceea ce priveşte Electrocentrale, eu atât am cerut: un debit în plus de agent termic pentru a putea să fac probele, să văd unde plesnesc ţevile, câte blocuri rămân în afara sistemului, să vedem ce mai trebuie cârpit. Dar am fost refuzaţi şi o să ne trezim când o fi viscolul afară că ne sar vanele şi că trebuie să oprim pentru reparaţii”, a precizat George Cubasa.

Directorul Apaterm a mai spus că gălăţenii au la Apaterm datorii de 160 milioane de lei şi a făcut un nou apel pentru plata acestora.

CITEŞTE ŞI Circuitul datoriilor în natură - Şi Apaterm aşteaptă bani

CITEŞTE ŞI Ştergerea penalităţilor, din nou în discuţie

Citit 2303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.