Exclusiv. Electrocentrale Galați, cumpărată cu 12,5 milioane de euro de o firmă cu ambiții în fotovoltaice

Exclusiv. Electrocentrale Galați, cumpărată cu 12,5 milioane de euro de o firmă cu ambiții în fotovoltaice
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Pe 9 ianuarie 2024, "Viața liberă" anunța în exclusivitate că Electrocentrale Galați, fostul producător de energie electrică, agent termic și abur industrial de pe platforma combinatului siderurgic gălățean, se vinde pentru prețul de 12,5 milioane de euro, stabilit de Adunarea creditorilor, către o asociere de firme românești. Vă anunțăm, astăzi, tot în exclusivitate, numele cumpărătorului: Remat București Sud SRL. Firma bucureșteană, parte a grupului RematHolding, care are o filială și în Galați, are ca obiect principal de activitate reciclarea deșeurilor metalice și nemetalice, dar vrea să intre pe piața producerii de energie verde din surse regenerabile (fotovoltaice).

Reprezentanții lichidatorului judiciar Maestro SPRL Constanța au precizat pentru "Viața liberă" că Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini.

Ce vrea cumpărătorul să facă pe platforma Electrocentrale

"Detaliile licitației au fost trimise, pe 23 ianuarie, la Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI). Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, la prețul aprobat de Adunarea creditorilor, de 12,5 milioane de euro plus TVA la diferite componente. Firma care și-a adjudecat licitația este Remat București Sud SRL. Din ce ne-au spus, ei vor să dezvolte la Galați o anumită capacitate de producere a energiei electrice, raportat la licențele pe care le au. Firma a achitat garanția de participare la licitație, de 10% din valoarea totală, adică 1,250 milioane de euro - echivalentul în lei din ziua licitației. Prețul total urmează să fie achitat în 60 de zile de la data licitației (care a fost ultima joi din decembrie - n.r.), urmând ca, ulterior, în următoarele 30 de zile, să se finalizeze tranzacția. Ne bucurăm că am vândut Electrocentrale ca activ funcțional", ne-au declarat reprezentanții lichidatorului judiciar Maestro SPRL.

Ce s-a vândut

Activul funcțional al Electrocentrale (CET) Galați, amplasat în incinta Combinatului Siderurgic Liberty Galați, este compus din subansamblurile funcționale Incinta CET și Incinta Epurare Chimică III.

Incinta CET include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblul de termoficare. Incinta Epurare Chimică III este formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

Aflată în stare de faliment, Electrocentrale nu a rămas în această perioadă sat fără câini. 36 de salariați activează, în momentul de față, în întreprindere, pentru mentenanța și paza echipamentelor. "Este o bijuterie. Arată mai bine decât centralele din București de aceeași generație", ne-au spus surse din cadrul Electrocentrale.

Cine este cumpărătorul

Conform datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanțelor, firma Remat București Sud SRL are ca obiect principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Ultima raportare, de la sfârșitul anului 2022, indică o cifră de afaceri netă de 20,6 milioane de lei și un profit net de aproximativ 2,4 milioane de lei, realizate cu un număr mediu de 29 de salariați.

Remat București Sud SRL este parte a RematHolding, care a demarat proiectul de instalare a unei noi capacități de producere a energiei regenerabile din surse solare, de 2,5 MWp, cu sistem de stocare integrat, proiect cu o valoare de 12,479 milioane lei. Centrala, care urmează să fie gata până cel mai târziu în iunie 2024, va fi amplasată la sediul Remat București Sud SRL. Realizarea unei unități de producere a energiei electrice pe platforma Electrocentrale ar avea scopul de a face echilibru în sistem.

Citit 14585 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:10

8 comentarii

  • postat de Gigel
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 15:53
    5.13.174.***
    Iese de un teren de paintball in cladirile alea.
    0
    6
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 13:57
    89.137.229.***
    ˇ@Das, are dreptate 100%. De altfel toata lumea a mirosit ce gheșeft nemaipomenit este aceasta vanzare. Inteleg ca banii obtinuti se duc pe plata datoriilor.
    Suntem cel mai pagubos mare oras al Romaniei!
    0
    23
  • postat de …suficient, plus teren, cladiri….
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 10:17
    84.232.141.***
    Asta faceti de 30 de ani, jefuiti totce se poate si va doare la basca ca galatiul a pierdut zeci de mii de locuri de munca, dati pe nimic, incasand spagi grase, ca nastase, groparul avutiei tarii, acesti vanzatori de fier vchi, in 60 de zile , vand tot ce demoleaza si achita tot, ramanandule si lor
    1
    32
  • postat de ionita
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 09:38
    91.212.70.***
    Chiar se lasa cineva pacalit de zvonul cu fotovoltaicele? Centrala se va taia pentru ca asta e in obiectul lor de activitate. Cu asta se ocupa si asta vor face. N-am idee ce se va intampla cu molozul. Pentru ca atat va ramane.
    0
    50
  • postat de Nu are rost
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 06:27
    109.166.128.***
    Iar, o tâlhărie la nivel înalt. De la vândut fier fechi la producător de energie. Bravo pucheanule, ce dea învestitori mai atragi tu la Galati, țineo tot așa că o să fie calea lactee.
    3
    44
  • postat de Das
    Joi, 25 Ianuarie 2024 23:00
    89.137.137.***
    Baietii au dat banii si urmeaza sa recupereze din demolari..fier, aluminiu, bronz, cupru apoi din terenuri si cladiri. E atata teren in tara de pus fotovoltaice ... pluc ca nu au oameni care sa continue activitatea la Electrocentrale ca acolo nu pui ciobani. Adio Electocentrale!
    2
    41
  • postat de ESCU
    Joi, 25 Ianuarie 2024 22:04
    89.39.81.***
    FlER VECHl CUMPARAM !
    TRlST ,F. TRlST .TOV. STANClU , FELlClTARl !!!!!!!!
    2
    74
  • postat de marr
    Joi, 25 Ianuarie 2024 20:44
    86.124.203.***
    Se baga Baietii cu Bani pe energie-Marfa sigur cumparata . Profit 10% din reciclat feroase/neferoase . Ramane de vazut ce au de gand cu Cladirile - nu imi fac sperante ca in caz de demolari Autoritatile din Galati vor Cârcâi . Terenurile sunt 22 Hectare , dar libere , ptr montat Voltaice cate sunt ?
    2
    71

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.