Acționari sută la sută străini pentru fabrica de ulei din Zona Liberă

Acționari sută la sută străini pentru fabrica de ulei din Zona Liberă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Articolul "Ridicarea construcției fabricii de ulei din Zona Liberă ar putea începe în mai", publicat de "Viața liberă" în data de 1 februarie, a stârnit un interes foarte mare printre gălățeni. Textul de pe site-ul nostru are, în acest moment, peste 13.000 de afișări, plus zeci de comentarii pe rețelele sociale, pro și contra. S-au înregistrat, ca de obicei, și comentarii ale unor persoane care nu au citit decât titlul pe rețelele sociale, fără să "consume" vreun click pentru a vedea cu propriii ochi măcar o parte din text, dar asta nu e vreo noutate.

Printre cei care și-au manifestat opiniile "contra" se numără persoane care nu văd altceva, în anunțul primei investiții majore din Zona Liberă Galați, decât o nouă promisiune, așa cum s-au dovedit până acum aeroportul, noul stadion, fabrica de baterii etc. Alții s-au arătat îngrijorați de soarta fabricii de ulei "Prutul" din oraș, fără să-și... amintească faptul că suntem într-o economie de piață, unde prețul dictează, și că "Prutul" nu are monopol pe Galați și nici altundeva în țară.

Având în vedere interesul stârnit de subiect, aducem astăzi câteva informații noi și facem un scurt bilanț al celor deja știute. Nu dăm noi verdictul că fabrica de ulei din Zona Liberă se va construi sau nu, ci prezentăm informațiile disponibile. Vom afla împreună dacă acest proiect va deveni realitate.

Acționari din Cipru și Elveția, administrator ucraineano-britanic

Vă informăm, în premieră, că SunPro Oils SRL, firma care va construi fabrica de ulei din Zona Liberă este înregistrată în România, are sediul social în București, Sectorul 3, pe strada Hristo Botev, și are capital social sută la sută străin. Firma are ca domeniu principal de activitate "Fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale" (grupa CAEN 104). Ca activitate principală a fost declarată "Fabricarea uleiurilor și grăsimilor" (1041).

Capitalul social al firmei SunPro Oils SRL este de 10,5 milioane de lei, integral vărsat. Valoarea totală a participării străine este sută la sută din capitalul social, adică 10,5 milioane de lei.

Cei trei fondatori ai firmei sunt Koksi Holding Ltd, Erdigama Limited (ambele cu sediul social în Nicosia, Cipru) și Genfield Investments AG, cu sediul social în Elveția. SunPro Oils, cu o durată de funcționare nedeterminată, îl are ca administrator pe Oleksii Riabchenko, cu domiciliul în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În februarie 2023, atunci când s-a semnat contractul de concesiune a terenului de 4,5 ha din Zona Liberă, s-a spus că investiția va fi de peste 20 milioane de euro și va duce la crearea a peste 200 de noi locuri de muncă în Galați.

Așa cum ați putut afla din articolul nostru publicat la începutul acestei luni, SunPro Oils se află în faza de obținere a tuturor avizelor legale, demersuri de care se ocupă firma bucureșteană German Architects&Partners. Ar mai fi de obținut avizele de mediu, de la ISU și de la Apele Române, după care dosarul complet va merge la Primărie, pentru obținerea autorizației de construire. Au fost aduse până acum 45 de containere maritime cu echipamente pentru viitoarea fabrică, ultimele șapte-opt containere fiind așteptate cât de curând.

Citit 3851 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:11

7 comentarii

  • postat de Adrian
    Joi, 08 Februarie 2024 13:12
    86.124.202.***
    Salariile o sa fie la nivelul marii ca nu doar nu vin elvetienii, englezii, etc la fraierii astia sa ofera salarii ca acolo.:)))))))

    SI Ionut peste cateva luni o sa urle in gura mare: "am atras investitori si am creat locuri de munca." :)))))))))
    1
    5
  • postat de robocop
    Joi, 08 Februarie 2024 09:46
    5.2.209.***
    Cand spui Cipru spui paradis fiscal si deja 2 asociati au sedii pe acolo. Al treilea e prin Elvetia adica stai tot la bariera. Profit, impozit, taxe cauta orbul, scoate-i ochii. Macar salariile la ai nostri sa plateasca la timp, asta daca nu aduc nepalezi si alte natii ca muncitori pe 2 euro/zi
    1
    21
  • postat de Ion
    Joi, 08 Februarie 2024 08:24
    82.79.117.***
    Salariile viitorilor angajati vor fi la nivelul salariilor din Anglia /Elvetia/Cipru ? Cand incepe recrutarea?
    2
    17
  • postat de Nobody
    Joi, 08 Februarie 2024 06:00
    178.138.99.***
    Ce calumea, suntem la mana strainilor. O mare realizare. Nimic romanesc, autentic?
    8
    16
  • postat de Corina
    Miercuri, 07 Februarie 2024 20:02
    84.232.141.***
    Golanii nu investitii, totul e un mod de a axfisia piata romaneasca cu produse ucrainiene,cu semintece nu respecta nici o regula privind sanatatea publica, in concluzie, su gasit la galati , sat fara caini,, vai de astfel de investitii
    30
    44
  • postat de marr
    Miercuri, 07 Februarie 2024 19:48
    86.124.203.***
    Foarte bine . Sa o Construiasca si sa Produca aici .
    Statul de ce NU STIE - NU VREA sa construiasca fabrici , sa se implice , sa aibe bani la buget/ceva locuri de munca ?
    Despre asta e vorba !
    29
    26
  • postat de Tovarasi PSD...
    Miercuri, 07 Februarie 2024 19:14
    104.243.213.***
    dar fabrica aia , belgiana, de baterii...care s-a dus la Braila !!...cand incepeti constructia la ea ?...hi,hi,hi..
    12
    58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.