O nouă corvetă destinată Marinei Pakistaneze, lansată la apă

O nouă corvetă destinată Marinei Pakistaneze, lansată la apă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În Șantierul Naval Damen Galați a fost lansată la apă în această săptămână o nouă navă destinată Marinei Militare Pakistaneze. Nava are la bază cea mai nouă platformă de tip Offshore Patrol Vessel - OPV 2600, proiectată și realizată de navaliștii din cadrul Grupului Damen.

Această navă este a doua dintr-o serie de nave ce au la bază platforma Offshore (OPV) 2600 PNS Yamama, ale căror caracteristici le încadrează în clasa corvetelor, construite pentru Marina Pakistaneză. Nava-soră din această serie a fost deja lansată la apă în septembrie 2023, iar în acest an cele două corvete vor fi predate beneficiarului.

Comenzile pentru aceste nave vin după ce, în 2020, Șantierul Naval Damen Galați a încheiat cu succes livrarea altor două nave militare destinate flotei pakistaneze. E vorba de corvetele PNS Yarmook și PNS Tabuk, nave cu un grad ridicat de adaptabilitate, capabile să desfășoare misiuni dintre cele mai dificile. Navele pot fi deservite inclusiv de un elicopter sau un UAV (Unmanned Aerial Vehicle - vehicul aerian fără pilot) și poate lansa, de asemenea, bărci pneumatice de tip RHIB (rigid-hull inflatable boat) pentru misiuni speciale.

Noile nave OPV 2600 sunt o variantă upgradată a navelor din clasa Yarmook, atât ca dimensiuni, cât și ca echipamente. Potrivit presei internaționale, navele vor fi dotate inclusiv cu lansatoare de rachete și tehnică destinată războiului electronic.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, construirea celor mai noi corvete pentru Marina Pakistaneză a început în 2022. La acel moment, prezent la Galați, Excelența Sa Amiralul Muhammad Amjad Khan Niazi, șeful Serviciului Naval Pakistanez, a ținut să sublinieze importanța colaborării cu navaliștii din Grupul Damen.

După succesul de care s-au bucurat primele două nave realizate de Damen pentru Marina Pakistaneză, s-a decis comandarea a încă două nave OPV, de această dată ceva mai mari. Este o dovadă a deplinei încrederi pe care Marina Pakistaneză le are în capacitatea SN Damen de a proiecta și construi astfel de nave, la cele mai înalte standarde. Aceste două nave, cu noile lor capabilitățile de luptă, vor aduce un plus flotei pakistaneze. În ziua de azi, există o varietate de amenințări la adresa securității, inclusiv de natură neconvențională, precum terorismul maritim, traficul de droguri sau de arme etc., ceea ce ridică mizele de securitate. Pakistanul își va continua rolul de a menține un mediu sigur, prin susținerea legilor internaționale, în aria noastră de responsabilitate”, declara Excelența Sa Amiralul Muhammad Amjad Khan Niazi.

În prezent, SN Damen Galați - singurul șantier naval din țară care în ultimele trei decenii a construit nave militare - are în derulare și alte proiecte importante. De exemplu, la Galați se află în curs de construcție nava de tip Combat Support Ship (CSS) ”Den Helder”, destinată Forțelor Navale Regale Olandeze. Nava este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România, fiind devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați, tot pentru Forțele Navale Regale Olandeze.

De asemenea, Grupul Damen a semnat recent cu Marina Portugheză un contract pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație - un ”portavion de drone”. Nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV, punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere. Iar potrivit unor surse consultate de ”Viața liberă”, nava ar urma să fie construită tot în Șantierul Naval de la Galați, cel mai mare și cu resursele tehnice și umane cele mai potrivite la nivelul Damen pentru derularea acestui proiect.

Până în prezent, în SN Damen Galați au fost construite peste 40 de nave militare și nave speciale, destinate unor țări NATO sau unor parteneri ai Alianței.

Citit 4921 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2024 17:57

4 comentarii

  • postat de Dan
    Vineri, 23 Februarie 2024 11:56
    92.86.16.***
    @Mirare; Dacă te uiți bine în poză, vezi și data când a fost făcută poza - 12 oct 2022. Este data când au început lucrările la Fregată. Doamna din imagine este Annelies Damen, un nume de marcă în cadrul companiei DAMEN
    13
    0
  • postat de Mirare...
    Joi, 22 Februarie 2024 17:22
    104.243.213.***
    pai si la un asemenea eveniment conducerea Damen ...o trimitre pe cucoana asta ???!!! Unde sunt Arnout Damen ,CEO de la Damen ,sau Kommer Damen ????!!! S-au suparat pe Romania ??!! (la fel a fost si la inceperea constructiei navei militare pentru olandezi ) !!!!!????
    0
    14
  • postat de Cetățean
    Joi, 22 Februarie 2024 12:26
    5.13.165.***
    Pentru noi nu sunt bune...noi cumpărăm ce dau alții la fier vechi ...HMS Blyth şi HMS Pembroke, ambele nave Sandown Class Mine Counter Measure (MCMV) luate din Marea Britanie...astea relativ noi de circa 20 și ceva de ani,dar în discuție sunt încă două de 40 și ceva de ani..
    Viitorul sună bine..?
    2
    13
  • postat de Barca pe valurile altora ...
    Joi, 22 Februarie 2024 04:26
    108.245.201.***
    Dar pentru flota Ro ...se mai construieste vreo nava vreodata ???? Sau macar o barca !!!???
    1
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.