Premieră la SN Damen Galați! În șantierul naval va fi construit un portavion de drone!

Premieră la SN Damen Galați! În șantierul naval va fi construit un portavion de drone!
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Damen Damen Shipyards Group a semnat cu marina portugheză un contract pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație – un portavion de drone, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Potrivit unor surse consultate de ”Viața liberă”, nava ar urma să fie construită în șantierul naval de la Galați, cel mai mare și cu resursele tehnice și umane cele mai potrivite la nivelul Damen pentru derularea acestui proiect.

Viitorul portavion de drone va fi dotat cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV, punte de marfă de 650 metrii pătrați și un spațiu pentru 12 containere.

Damen a dezvoltat această navă multifuncțională de 107 metri lungime pe baza cerințelor specifice ale Marinei portugheze. Designul rezultat este cu adevărat al unei platforme multifuncționale, cu roluri primare de misiune, care includ cercetarea oceanică, căutarea și salvarea, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus fată de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. În acest scop, nava va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone și elicoptere fără pilot.

Contractul a fost semnat de Contraamiralul Jorge Pires și de Directorul General al Damen Shipyards Group, Jan Wim Dekker. Proiectul este rezultatul unui proces de licitație europeană și este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru a sprijini statele membre ale UE, afectate de pandemia COVID-19).

Pentru activitățile de cercetare și monitorizare oceanică, nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare pentru personalul științific. În ceea ce privește aspectul de sprijin naval, nava construită de Damen va avea numeroase caracteristici de proiectare pentru a permite astfel de operațiuni. Acestea vor cuprinde o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) și USV  (vehicule de suprafață fără pilot), precum și o punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot).

Platformă navală multifucțională

Noua navă va fi atestată de Marina portugheză ca fiind o Platformă Navală Multifuncțională (PNM). Pentru a se potrivi pe deplin cu această denumire a navei, Damen a colaborat îndeaproape cu Marina portugheză pentru a încorpora versatilitatea în proiectare. Aceasta constă într-o punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere de 6 aproximativ metri. Prin urmare, pot fi instalate sisteme modulare, cum ar fi unitate medicală, camere hiperbarice sau echipamente ROV(Remote Operated Vechicles), în funcție de necesități.

„Suntem mândri că am fost selectați să construim această navă impresionantă pentru Marina portugheză și suntem convinși că această navă va reprezenta o etapă majoră în sectorul naval. Este prima navă de acest tip, cu cel mai înalt randament de lansare și de gestionare pentru toate tipurile de drone. Rolul multifuncțional al acestei nave va permite Marinei portugheze să dezvolte cele mai solicitante misiuni și în același timp, capacitatea de a desfășura activități de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului. De asemenea, marchează relația fermă dintre Damen și Marina portugheză și prezintă un alt exemplu de cooperare europeană în domeniul industriei de apărare" a declarat Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, după ceremonia de semnare a contractului.

SN Damen Galați, proiecte de anvergură

Potrivit informațiilor obținute de ”Viața liberă”, nava va fi construită în șantierul naval Damen de la Galați, șantier care a mai gestionat, de altfel, astfel de proiecte de anvergură. Șantierul naval de la Galați este singurul din țară care în ultimele decenii a construit nave militare, având deja în portofoliu în jur de 40 de nave militare și nave speciale, destinate unor țări NATO sau unor parteneri ai Alianței.

În prezent, în SN Damen se află în curs de construcție o navă de tip Combat Support Ship (CSS) ”Den Helder”, destinată destinată Forțelor Navale Regale Olandeze. Nava este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România, fiind devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați, tot pentru Forțele Navale Regale Olandeze.  De asemenea, în șantierul naval de la Galați se află în curs de realizare și două corvete Forțelor Navale Pakistaneze.

Mai aminitim faptul că, în prezent, Marina portugheză mai are  două nave în serviciu construite de Damen. Acestea sunt fregatele multifuncționale NRP Bartolomeu Dias și NRP D. Francisco de Almeida, din clasa Bartolomeu Dias, cu o lungime de 122 de metri. Ambele nave au servit inițial în Marina Regală Olandeză (ca fregate din clasa Karel Doorman) înainte de a fi supuse unui program substanțial de modernizare de către Damen și agenția olandeză COMMIT (Command Materiel and IT).

Citit 17473 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:10

5 comentarii

  • postat de @ Ion...
    Miercuri, 07 Februarie 2024 17:17
    104.243.213.***
    probabil ca tabla va fi luata din China. Astia de la Damen , daca are putea , ar construi navele militare tot acolo , doar ca sa isi burduseasca buzunarele cu profit maxim !
    1
    4
  • postat de marr
    Marți, 06 Februarie 2024 19:32
    86.124.203.***
    Las ca face Guvernu' niste nave din 'tabla' de politician .
    La cat de gros au obrazu' ...e cea mai Moderna Protectie din lume . Nimic nu trece prin ea .
    5
    16
  • postat de fara comentarii...
    Marți, 06 Februarie 2024 19:27
    104.243.213.***
    SANTIERUL NAVAL DAMEN GALATI SA : Numar mediu angajati 1.505
    VARD TULCEA S.A. :Numar mediu angajati 2.726 (santier mult mai mic ca Damen Galati)
    asta ne intereseaza pe noi romanii , nu cati euroi castiga familia Damen , personal !!!
    7
    20
  • postat de Ion
    Marți, 06 Februarie 2024 12:57
    5.13.134.***
    Tabla va fi furnizata de Liberty Galati sau...?
    4
    35
  • postat de Un galatean
    Marți, 06 Februarie 2024 12:25
    5.13.161.***
    Astias prosti de isi comanda nave militare la Damen,numai ai nostri sunt destepti si nu comanda,in schimb semneaza un contract din care s-a ales praful cu o alta firma.
    6
    61

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.