Ziua și recordul pentru gramul de aur

Ziua și recordul pentru gramul de aur
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La începutul săptămânii, prețul gramului de aur atingea un record de 333,3834 lei. Acesta a rezistat doar o zi, prețul crescând marți la 336,2958 lei, evoluție datorată aprecierii cursului monedei americane și atingerii unui maxim istoric de 2.266,85 dolari/uncie. Evoluția ascendentă a metalului galben se datorează creșterii cererii din partea băncilor centrale, în special cea a Chinei, dar și din partea sectorului comercial. Pe de altă parte, investitorii anticipează începerea procesului de reducere a dobânzilor de politică monetară de către Rezerva Federală americană, BCE sau Banca Angliei, după ce Banca Națională a Elveției a fost prima care a făcut acest pas, la sfârșitul lui martie, prin tăierea ratei de referință de la 1,75 la 1,50%.

Totodată, metalul galben este considerat drept un „refugiu” în perioadele în care riscurile geopolitice s-au amplificat (războiul din Ucraina, posibilitatea extinderii conflictului din Orientul Mijlociu sau tensiunile în creștere din Marea Chinei de Sud). Cotațiile euro din piața locală au crescut marginal marți la 4,969 – 4,972 lei ceea ce a ridicat cursul monedei unice de la 4,97 la 4,9705 lei. Cu două zile înainte de ședința de politică monetară a BNR, indicii ROBOR au stagnat la valorile de la începutul anului. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Redeschiderea piețelor vestice, după minivacanța prilejuită de sărbătorirea Paștelui de către catolici, a depreciat euro la 1,0724 – 1,0748 dolari, vârful fiind atins în partea a doua a zilei după ce s-a anunțat scăderea în martie a prețurilor de consum din SUA la 0,3%. În piața locală, cursul monedei americane a urcat de la 4,6047 la 4,6276 lei, maxim al ultimei luni și jumătate. Moneda americană își menține potențialul de creștere față de cea europeană. Conform analiștilor, Rezerva Federală ar putea opera în acest an o tăiere a ratei de referință de 0,75%. În schimb, un oficial al BCE a declarat că instituția ar urma să reducă dobânda de politică monetară cu un total de 1 punct procentual, ceea ce va face mult mai atractiv dolarul.

Cursul francului elvețian s-a depreciat la 5,0930 lei iar cel al lirei sterline la 5,8148 lei. În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat marginal la 395,26 forinți/euro iar a celei poloneze s-a întărit la 4,2934 zloți/euro, minim al ultimilor patru ani. În data de 11 martie, bitcoin a atins un maxim de 73.797 dolari, dar a scăzut marți până la 65.075 dolari, ceea ce confirmă riscurile cu care se confruntă cei care fac plasamente în criptomonede. La rândul său, ethereum a coborât la până la 3.282 dolari.

Citit 658 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2024 16:14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro