Amenzi mai mari pentru firmele „europene”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O simplă întârziere în trimiterea unor acte solicitate de inspectorii ANAF s-ar putea solda cu o amendă de până la 40.000 de lei. O sancţiune cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de lei poate fi dată şi pentru îngrădirea accesului inspectorilor în sediul sau în oricare incintă în care firma respectivă îşi desfăşoară activitatea, dar şi pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspecţie, în termenele stabilite.

Aceste noi reguli ale controlului fiscal sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice şi care urmează să se aplice operatorilor economici, indiferent de forma de proprietate, care au legătură cu fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat. Adică firmele care lucrează cu fonduri publice sau fonduri europene.

Există şi o amendă minimă prevăzută în proiect, de 5.000 de lei, care ar putea fi primită de o firmă dacă refuză să pună la dispoziţia inspectorilor o analiză proprie cu privire la indicatorii economico-financiari.

Conform proiectului MFP, o amendă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de lei poate fi dată pentru refuzul de a da informaţii şi explicaţii verbale sau în scris în legătură cu obiectul controlului, precum şi pentru neasigurarea sprijinului şi condiţiilor necesare bunei desfăşurări a inspecţiei economico-financiare şi pentru clarificarea constatărilor.

La solicitarea organelor de inspecţie economico-financiară, conducătorii operatorilor economici controlaţi vor avea obligaţia să prezinte fundamentări, analize, situaţii, raportări şi orice alte informaţii cu privire la indicatorii economico-financiari din bugetele de venituri şi cheltuieli. Neîndeplinirea acestei obligaţii se va sancţiona cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei.

Nu în ultimul rând, cu o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei se poate solda neasigurarea spaţiilor de lucru adecvate şi a accesului logistic corespunzător inspectorilor veniţi în control, dar şi neprezentarea la sediul organului de inspecţie economico-financiară.

Citit 1930 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.