Mindset de ONG sau de antreprenor?

Mindset de ONG sau de antreprenor?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

15 lideri de organizații din sud-estul României s-au întâlnit cu realitatea antreprenorială

Ce se întâmplă când 15 lideri de ONG-uri sunt provocați să își regândească rolul și direcția prin programul IncubaThor?

Nu se vorbește suficient despre faptul că un lider de ONG este, în multe privințe, și antreprenor. Cu toate provocările și responsabilitățile acestui rol, dar adesea cu mai puține resurse, cu mai puțină vizibilitate și cu o presiune emoțională mai mare.

IncubaThor s-a născut din această tensiune. Din nevoia reală de a echipa oamenii din sectorul non-profit cu instrumente, contexte de reflecție și sprijin real, care să îi ajute nu doar să supraviețuiască într-un ecosistem dezechilibrat, ci să își clarifice viziunea și să își recâștige energia de a construi.

IncubaThor a reunit 15 lideri de organizații non-profit din sud-estul României. Fiecare dintre ei a venit cu o miză personală: să înțeleagă cum își pot duce organizația mai departe, cum pot face loc unor resurse noi, cum pot rămâne relevanți pentru comunitățile lor sau pur și simplu cum pot merge înainte fără să ardă pe interior.

Dincolo de formare: un cadru care a reconectat

Programul nu a fost o simplă succesiune de cursuri sau sesiuni de teorie. A fost o călătorie în mai multe etape – începând cu atelierul EMPRETEC, continuând cu sesiuni de mentorat, coaching personalizat și mapare comunitară, toate gândite pentru a răspunde întrebării:

 unde suntem, ce ne ține pe loc și ce ar putea funcționa cu adevărat în realitatea noastră?

Unii au venit pentru a învăța fundraising. Alții, ca să înțeleagă mai bine cum își pot motiva echipa. Alții, ca să se reconecteze cu motivația pe care au avut-o la început de drum.

Ce au găsit, însă, a fost mai mult decât soluții tehnice. Au găsit validare, direcție, context, comunitate. A fost „o experiență care ne scutește de ani întregi de încercări solitare” (citat al unui participant).

ONG-iști sau antreprenori?

Mulți dintre cei care au participat și-au dat seama că, de fapt, nu există o linie clară între profilul unui antreprenor și cel al unui lider de ONG. Ambii caută soluții, gestionează riscuri, lucrează cu echipe, construiesc strategii, pivotează, eșuează și reiau.

Diferența e poate doar de limbaj – și de recunoaștere.

În cadrul programului, participanții au început să se vadă altfel. Nu doar ca administratori de proiecte sociale, ci ca oameni care pot gândi pe termen lung, pot scala, pot influența și pot construi sisteme.

Ce a însemnat concret IncubaThor?

  • 70 de aplicații de la lideri de ONG-uri din sud-estul țării
  • 15 lideri selectați pentru program
  • 1 atelier EMPRETEC adaptat sectorului ONG
  • sesiuni de mentorat coordonate de Asociația pentru Antreprenoriat România
  • 4 sesiuni de coaching pentru 2 participanți
  • 2 procese de mapare comunitară, facilitate de Fundația Comunitară Galați
  • 3 ateliere tematice pe fundraising, comunicare și dezvoltare organizațională
  • un spațiu sigur de învățare colaborativă, care a crescut în mod organic

Ce a rămas în urma programului?

 La 6 luni de la finalizarea atelierului EMPRETEC:

  • 100% dintre participanți au aplicat ce au învățat
  • 80% au demarat proiecte sau inițiative noi
  • Unii au atras fonduri suplimentare, alții au crescut numărul beneficiarilor
  • Cei mai mulți au spus că s-au văzut altfel: mai clari, mai asumați, mai conectați

Dar poate cea mai importantă schimbare nu e (încă) vizibilă în cifre. Este în felul în care acești oameni se raportează acum la munca lor. În claritatea intenției. În modul în care știu că au voie să construiască durabil, nu doar să stingă incendii.

IncubaThor a fost implementat de OpenHub alături de Asociația pentru Antreprenoriat din România și Fundația Comunitară Galați.

Proiect selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.

(P)

Citit 1068 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2025 10:01

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro