S-au achitat salariile restante la Sistem Yapi

S-au achitat salariile restante la Sistem Yapi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Activitatea firmei turceşti va fi în continuare monitorizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă *

Muncitorii de firma turcească Sistem Yapi, ce execută lucrările la două proiecte ISPA ale municipalităţii, şi-au primit, vineri, salariile restante. De asemenea, inspectorii de muncă din cadrul ITM Galaţi au finalizat verificările privind conflictele de muncă apărute între angajaţi şi conducerea societăţii.

După cum v-am informat în ediţiile trecute, cei 120 de salariaţi ai societăţii, majoritatea muncitori români, au intrat, marţi, în grevă spontană din cauza întârzierilor la plata salariilor. De asemenea, muncitorii şi-au manifestat nemulţumirea şi în chestiuni ce privesc evidenţa sporurilor pentru orele suplimentare, protecţia muncii, tratamentul salariaţilor, toate aceste chestiuni fiind aduse şi în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Pentru clarificarea situaţiei, o echipă de la ITM Galaţi, coordonată de inspectorul şef Ionel Petrea, s-a deplasat pe şantier pentru a avea discuţii atât cu muncitorii, cât şi cu directorul general adjunct al Sistem Yapy, Giuseppe Rodelli, şi cu reprezentanţii compartimentelor de specialitate ale firmei. „În ce priveşte salariile, din discuţii a rezultat dorinţa clară a conducerii unităţii de a achita salariile restante în cât mai scurt timp, întârzierile fiind generate de criza globală care are urmări în asigurarea lichidităţilor. Nu s-au confirmat aspectele referitoare la neconcordanţa «fluturaşilor»  de salariu cu statele de plată şi cele referitoare la neplata orelor suplimentare”, ne-a declarat inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Firma Sistem Yapi va intra în normal cu fluxul de numerar la sfârşitul acestei luni, când se vor simţi efectele unui nou împrumut bancar, încheiat recent de societate. Până atunci, pentru dezamorsarea situaţiei sociale, la intervenţia primarului Dumitru Nicolae s-a convenit ca municipalitatea să înainteze firmei turceşti banii aferenţi TVA-ului pentru o serie de lucrări de proiectare, astfel încât să existe sumele necesare achitării restanţelor salariale.

Muncitorii şi-au primit ieri banii, însă dincolo de asta, inspectorii ITM au constat că la Sistem Yapi erau, într-adevăr, şi o serie de nereguli. „S-au confirmat sesizările în ce priveşte evidenţă neclară a acordării echipamentului individual de protecţie, neefectuarea controlului medical la încadrare pentru majoritatea lucrătorilor, necomunicarea unor evenimente produse în cadrul societăţii, evenimente soldate cu vătămarea violentă a lucrătorilor.

Pentru eliminarea neconformităţilor semnalate au fost dispuse măsuri clare, cu termene precise, care vor fi urmărite de inspectorii de muncă. S-a cerut conducerii societăţii respectarea întocmai a legislaţiei în toate cazurile, inclusiv în ceea ce priveşte poziţia viitoare faţă de muncitorii care au întrerupt lucrul. În ceea ce ne priveşte vom aplica dispoziţiile legale sancţionatorii faţă de faptele care constituie contravenţii”, ne-a declarat inspectorul şef Ionel Petrea.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi va monitoriza, în continuare, activitatea firmei.

Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.