Gunoi cu parfum de ceartă, la Tecuci

Gunoi cu parfum de ceartă, la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Tecuciului se plânge că n-a fost consultat * De-abia urmează discuţiile, explică preşedintele Chebac * Proiectul tecucean poate fi integrat, spune preşedintele CJ Galaţi *

Primul pas al înfiinţării, după pretenţiile UE, a unui operator regional de deşeuri în judeţ a stârnit nemulţumirea primarului Tecuciului, Eduard Finkelstain (foto 1): „Noi nici nu am fost consultaţi! - ne-a declarat edilul joi. Ni se prezintă un contract de asociere fără ca măcar să fim întrebaţi dacă suntem de acord cu toate punctele lui. Poate avem şi noi  un punct de vedere, nu?… M-am trezit cu el în faţă!”  

Asocierea, din care ar urma să facă parte şi municipiul Tecuci, îl nelinişteşte pe Finkelstain: „Mi s-a părut cu atât mai anormal, cu cât unul dintre cele două depozite zonale [de gunoi] va fi la Tecuci! Şi în condiţiile în care sunt şapte staţii de transfer, din care una este la Tecuci.

Mi s-a părut cu atât mai anormal, cu cât în patru dintre localităţi sunt contracte de salubrizare în derulare, cu diferite termene scadente – unele cu scadenţă peste un an, dar altele de peste cinci – şapte ani de zile!

Şi nu mi se pare normal ca pe o anumită piaţă să nu existe  concurenţă! Sunt de acord că trebuie făcută centralizare, dar asta nu înseamnă că nu poţi să faci două, dacă nu chiar şapte asociaţii intercomunitare, să vedem cine are cele mai bune preţuri...”  

Primăria Tecuci a comandat şi un studiu de fezabilitate (SF) pentru înfiinţarea unui  depozit ecologic de deşeuri la Tecuci. „Sunt cu procedura aproape de final, trebuie să-mi predea acel SF; acum începem asocierea? Sunt pregătit să încep achiziţiile publice pe concesionare depozit zonal Tecuci pe cont propriu.”

Preşedintele Chebac explică

Am stat, vineri, de vorbă şi cu preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac (foto 2), care a precizat: „În Hotărârea Consiliului Judeţean de la ultima şedinţă s-a solicitat asocierea tuturor consiliilor locale cu CJ pentru înfiinţarea asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru deşeuri, Ecoserv Galaţi. Urmează abia după aceea constituirea asociaţiei şi adunarea generală a asociaţilor, care va stabili structura lucrativă a asociaţiei pentru promovarea proiectelor de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului, asociaţia devenind aplicant al programelor, indiferent că beneficiar este Trecuciul, Galaţiul sau o comună”.  

Practic, de-abia de acum, după adoptarea actului legislativ judeţean, vor putea începe discuţiile. Deci şi proiectul gropii de gunoi a Tecuciului, cu studiul de fezabilitate aproape gata, va fi binevenit, ne-a asigurat preşedintele Chebac.

De asemenea, „nu va fi un operator unic,  ci vor fi mai mulţi. Asta va hotărî Adunarea Generală a asociaţiei; eu mă gândesc la şapte operatori pe cele şapte staţii de transfer (unde se  va transporta gunoiul de la localităţile apropiate - n.red.), cu cele două gropi ecologice, cea de la Tecuci şi cea de la Galaţi”.

Deci, se pare că e prea devreme pentru o  ceartă pe bune…

Citit 2267 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.