Nesiguranţă continuă în combinat - Dialogul social nu a risipit grijile siderurgiştilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nesiguranţă continuă în combinat - Dialogul social nu a risipit grijile siderurgiştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * ArcelorMittal Galaţi nu a luat încă decizia încetării producţiei de piese mecanice la UPSRS, dar analizează serios această posibilitate, le-a spus sindicaliştilor directorul general, vineri, la o zi după protestele generate de incertitudinile privind soarta uzinei

"Dumnealui ne-a spus că încă nu e nimic stabilit în privinţa UPSRS, dar a subliniat că trebuie să ne reducem costurile şi că este mai ieftin să aducem piesele de la furnizori externi decât să le producem. A spus că astfel am face economii substanţiale", a declarat, la finalul întâlnirii, vicepreşedintele Solidaritatea, Dănuţ Blându.

Plecări voluntare sau concedieri colective?
Cei aproape 400 de muncitori din uzină care ar rămâne fără lucru dacă producţia de piese mecanice va înceta ar putea fi recalificaţi sau ar putea părăsi compania, a afirmat Blându, citându-l pe Ribo. "Domnul director a spus că, dacă se va renunţa la această activitate, o parte din personal va fi recalificată şi transferată în alte sectoare. Pentru restul nu s-a stabilit dacă va fi deschisă o schemă de plecări voluntare sau dacă vor fi concedieri colective. Nu suntem de acord cu închiderea sectorului, dar, dacă se va lua decizia, am prefera plecările voluntare deoarece oamenii care nu vor dori să se recalifice vor putea părăsi combinatul cu mai mulţi bani decât dacă ar fi concediaţi", a explicat vicepreşedintele Solidaritatea.

Nici celelalte sindicate nu sunt de acord cu încetarea producţiei la UPSRS sau cu recalificarea personalului de acolo. "Ce vor să facă prin recalificare e o dramă socială. Mutaţi în alte sectoare, oamenii vor fi supuşi riscului de accidentare", a spus Vasile Crişan, de la Siderurgistul.

LTG 1 va fi repornit în iunie şi ar putea absorbi salariaţi din UPSRS
Directorul general a reluat în faţa sindicaliştilor ideea de a transfera o parte din angajaţii UPSRS în Laminorul de Tablă Groasă nr. 1. Echipamentul va fi repornit peste câteva săptămâni, după trei ani în care a operat doar LTG 2, a anunţat, vineri, compania. "Domnul Ribo a spus că LTG 1 va fi repornit în iunie. 80 de persoane au fost deja angajate acolo pe durată determinată şi urmează noi recrutări, schema de personal putând fi completată cu salariaţi din UPSRS", a spus Dănuţ Blându, de la Solidaritatea.

Pentru început, la LTG 1 se va lucra într-un schimb. Schimburile 2 şi 3 vor fi introduse ulterior, dacă vor fi suficient de multe comenzi, au declarat surse din unitate.

 

Citit 2821 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2012 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.