GALERIE FOTO / Cum să razi o fabrică de pe faţa pământului. ICMRS, distrusă de indiferenţă şi hoţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Cum să razi o fabrică de pe faţa pământului. ICMRS, distrusă de indiferenţă şi hoţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta bază de producţie industrială a ICMRS arată ca după bombardament * După ce au golit locul de fier şi cărămidă, talibanii încă mişună printre dărâmături * Societatea vrea să securizeze perimetrul şi să amenajeze o staţie de betoane


Nici gardul nu a mai rămas din baza de producţie industrială a Întreprinderii de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice de la Galaţi. Situată la ieşirea din oraş spre Smârdan, în nordul ArcelorMittal, fosta BPI a ICMRS se întinde pe o suprafaţă de mii de metri pătraţi. Altădată, ICMRS îşi producea acolo prefabricatele folosite la construcţia combinatului de oţel din sudul Moldovei, în anii '60, şi, mai târziu, la reparaţiile curente de pe platforma siderurgică. Astăzi, şi întreprinderea, şi baza sunt umbre palide a ceea ce erau odată. Cu doar 250 de salariaţi rămaşi din peste 10.000, societatea este în insolvenţă şi încearcă să se salveze de la faliment, iar fosta sa bază de producţie industrială arată ca un trup sfârtecat de lupi flămânzi, prin măruntaiele căruia mai mişună, ca nişte viermi, talibanii care caută fier şi cărămidă.

"Când am văzut ce-i acolo, mi-au dat lacrimile"

Cândva, baza de producţie industrială a ICMRS arăta ca un furnicar în care lucrau sute de oameni. "La BPI erau concentrate producţia de prefabricate mecanice, de construcţii metalice, de geamuri termopan şi activitatea de îndoit ţevi. La bază se găseau şi laboratorul de încercări, şi autobaza. Între 600 şi 800 de oameni lucrau acolo, în medie, din anii '60 până în 1998, când au avut loc primele plecări în masă", îşi aminteşte liderul de sindicat de la ICMRS, Alexandru Serea.

Acum, clădirile nu mai există. Singurele vestigii care sugerează că acolo s-a făcut producţie odată sunt câţiva pereţi şi piloni masivi din ciment. Aceştia au scăpat de mâna hoţilor nu pentru că sunt mari (talibanii ar fi găsit, cu siguranţă, o soluţie de a-i "evapora"), ci pentru că nu pot fi valorificaţi pe piaţa neagră. În schimb, de fier vechi şi cărămidă nu mai e nici urmă - locul arată de parcă ar fi fost devastat de un roi de lăcuste mâncătoare de metal şi argilă. Într-o aşa de completă distrugere, apariţiile talibanilor ici şi colo, când pe un morman de moloz, când pe un zid rămas încă în picioare, sunt cu atât mai surprinzătoare.

Priveliştea este terifiantă. "Ştiam că s-a demolat totul la BPI, dar când am văzut cu ochii mei ce-i acolo, mi-au dat lacrimile", spune un fost salariat de la ICMRS.

Ferindu-se să-şi dezvăluie identitatea, omul învinuieşte echipa care a condus societatea după privatizarea acesteia, în 2004, pentru acest dezastru. "BPI şi întregul ICMRS au fost ca un copil de bani gata, care a cheltuit până la ultimul bănuţ. Dintr-o firmă bogată, a ajuns în ultimul hal. La privatizare, Ovidiu Muşetescu - fie-i ţărâna uşoară! - a şters mare parte din datoriile societăţii, dar în zadar. Doamna Voica Marinescu, cea care a condus ICMRS timp de cinci ani după privatizare, a vândut proprietăţi şi materiale pe nimic, a cumpărat maşini şi utilaje la suprapreţ şi a înglodat firma în datorii la bănci. Faptele vorbesc", afirmă fostul salariat al întreprinderii.

O staţie de betoane ar putea fi amenajată la BPI

Actualul director al ICMRS, Anton Coman, care îndeplineşte şi funcţia de administrator special în perioada în care firma se află în insolvenţă, afirmă că nu vrea să lase fosta bază de producţie industrială în paragină. "Încerc să ţin gardul în picioare - sau ce a mai rămas din el. Ce rup hoţii în timpul nopţii noi punem la loc ziua. Luna viitoare începem să îl refacem în întregime şi, după ce împrejmuim cei 7.000 de metri pătraţi pe care îi avem acolo, vrem să iluminăm perimetrul", declară Coman.

Directorul, care a condus ICMRS şi înainte de fi privatizată, susţine că vrea să amenajeze la BPI o nouă capacitate de producţie, care ar putea contribui la redresarea societăţii. "Toate echipamentele care erau acolo datau din anii '60, erau energofage şi, deci, ineficiente. Noi încercăm să ţinem în viaţă acum activitatea de construcţii. Avem staţia de asfalt care lucrează. Mai avem, pe stoc, o staţie de betoane şi analizăm posibilitatea de a o amenaja anul acesta chiar la fosta bază de producţie industrială. De aceea vrem să securizăm acel perimetru", afirmă Coman.

Copleşită de datorii la stat, la bănci, la furnizorii de materie primă şi la propriii angajaţi, ICMRS a intrat în insolvenţă în noiembrie 2011. Societatea a încheiat anul respectiv cu pierderi de două milioane de euro. Pierderi duble, generate şi de scăderea comenzilor de lucrări după declanşarea crizei economice în toamna lui 2008, au fost înregistrate şi în anii 2009 şi 2010. ICMRS încă aşteaptă verdictul instanţei, referitor la intrarea în reorganizare sau în faliment.

Citit 10778 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 18:43

19 comentarii

 • postat de geo
  Sâmbătă, 13 Aprilie 2013 11:00
  tot caut articolul despre demolarea cladirilor de pe str. Traian, langa farmacia Tinc ...vad ca l-ati scos ... si asa aparuse cu intarziere si era mai mult o acoperire a afacerii ... deci, inteleg ca proprietarii sunt din partidul care trebuie ?
  0
  1
  Raportează
 • postat de suparat !!
  Joi, 11 Aprilie 2013 21:55
  DESTEAPTA_TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE ................asa incepe imnul nostru NATIONAL !!!!!!!!!!!!
  CEAUSESCU UNDE ESTI ????????
  0
  1
  Raportează
 • postat de CAFELUTA SOLIDARA
  Joi, 11 Aprilie 2013 17:38
  Inst. de monitorizare si statistica a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de munca .
  Toate astea pe fondul acumularilor
  de nepasare,tradare,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica.

  Nu este de mirare pt ICMRSG ,intrati in AMG si ve-ti avea REFLEXIA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marian B
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 23:11
  @Ars_Populi: Bai, fraiere, Baila inainte sa demoleze Apollo a prins niste contracte grase pentru sapunel si detergenti... se spalau niste trupetzi cu el... Iar cand a demolat, a demolat ca lumea, pana la panza freatica, nu a lasat ruine de castru rroman in loc... :) Deci, taci din tastatura, soldatzel postac, ca nu te pricepi!... Ia sa vezi tu ce zona rezidentiala Apollo Lux iese acolo.. sau vreun mall Las Domneascos rasare acolo... numai sa se dezghete oleaca criza...
  1
  0
  Raportează
 • postat de Mulţumim celor din ţară care au pus bine umărul la distrugerea României.Şi celor care au privit cu pasivitate
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 22:33
  Totul va fi ras de pe faţa pământului României. Peste încă 24 de ani, aşa va arăta întreaga Românie. De fapt, care Românie?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Mintea românilor nu mai este nici măcar cea de pe urmă
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 20:09
  Distrugerile asta au inceput in dec. '89 când România a fost cucerită prin mijloace moderne pentru a fi prăduită şi apoi distrusă. S-a fluturat lozinca democraţiei. Aiurea! Acum se vede bine ce s-a vrut dar inca mai este de distrus pentru că absolut totul trebuie să devină ruină. Aşa vor cuceritorii noştri, stăpânii noştri. Iar românilor le mai trebuie vreo 24 de ani ca să se prindă. Se consolează că se duc să muncească precum robii sau sclavii în Occident. (Coman şi Băilă şi alţii care s-au îmbogăţit sau au devenit parlamentari au fost naivii de atunci care s-au orientat repede. Indiferent pe mâna cui ajungeau întreprinderile astea aveau aceeaşi soartă.)
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ars_Populi
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 18:09
  Ha-ha-ha!
  Viata libera, dar de Apollo când scrieti. Că a fost o prăduială identică cu cea de la ICMRS. Aaaaa! Apollo a fost dărâmat de Băilă? Atunci a fost dărâmat corect! Ce ţi-e şi cu făţărnicia asta!
  0
  1
  Raportează
 • postat de celtul
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 16:49
  acum cind vad pozele vad ca a ajuns sa semene cu stonehenge. pacat, asta e urmarea politicii dusa in romania dupa decembrie 90. stati linistiti pentru ca vinovatii sint acum parlamentari, sefi de partide, afaceristi ce au averi cit nu a-ti avut si nici nu o sa aveti cu tot cu restul urmatoarelor generatii 500 de ani....voi la votare oricum uitati tot, vi se face injectii cu prostulina din patru in patru ani, si cind e nevoie intre timp. mai trebuie sa mai si ginditi atunci cind stati la rind la votaceala
  0
  1
  Raportează
 • postat de clau
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 13:01
  Din pacate Galatiul a avut cativa "oameni de afaceri" care si-au dorit o imbogatire rapida ,care nu cunosc tainele afacerilor adevarate. Ei sunt genul de bisnitari invatati cu tunuri rapide . Pacat ,in felul acesta au suferit multe industrii in Galati dupa '89. Printre acesti afaceristi - bisnitari i-as enumera pe mangalea,herescu,lisinschi,etc. Oare oamenii astia (daca mai pot fi numiti oameni) au constiinta ?Oare ce o fi in sufletul lor cand vad raul pe care l-au facut acestui oras ? Zeci de mii de galateni au ramas fara un loc de munca datorita lor. Oare pot dormi bine acesti bisnitari ? Sper sa existe Judecata de Apoi ,caci pe lumea asta observ ca s-au fofilat de pedeapsa (care oricum e prea mica pt acest gen de specimene). PACAT !
  0
  1
  Raportează
 • postat de colleone
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 11:23
  MULTUMITI DIN INIMA PARTIDULUI SI LIDERULUI IUBIT dan nica CARE IA FACUT CADOU LUI nicu boghici IACMRSG........cine raspunde..nimeni...VOTATI DAN NICA SI GHEORGHE SAHIAN.......
  0
  1
  Raportează
 • postat de eu ca fost galatean
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 10:02
  si cand te gandesti ca acolo,parintii nostri au muncit cate 12 ore zilnic... iar ei cei de azi,au distrus si distrug totul dintr-un condei si pe bani,bani multi....nu exista respect pentru ce-au realizat,muncit,inaintasii nostri...RUSINE!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marin Martinovic
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 09:20
  Vinovat ptr tot ce s-a inttamplat la icmrs si mai ales la bpi este coman anton care trebuie judecat si executat pentru subminarea economiei nationale ,furt calificat in forma continuata si alte infractiuni. Toata lumea stie ca a fost ajutat si de marinescu voica. O alta persoana competenta care a pus umarul din greu la distrugerea bpi este constantinescu victor(mare inginer)copilul de suflet a lui coman.Ceea ce s-a intamplat la bpi este imaginea la scara mica a ceea ce s-a intamplat cu tarisoara noastra din 90 incoace.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Marin Martinovic
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 09:19
  Vinovat ptr tot ce s-a inttamplat la icmrs si mai ales la bpi este coman anton care trebuie judecat si executat pentru subminarea economiei nationale ,furt calificat in forma continuata si alte infractiuni. Toata lumea stie ca a fost ajutat si de marinescu voica. O alta persoana competenta care a pus umarul din greu la distrugerea bpi este constantinescu victor(mare inginer)copilul de suflet a lui coman.Ceea ce s-a intamplat la bpi este imaginea la scara mica a ceea ce s-a intamplat cu tarisoara noastra din 90 incoace.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mazepa
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 09:10
  BPI-ul a fost "pierdut" de ICMRS in anul 2010 printr-o executare silita pusa la cale de cuplul Anton Coman - Andrei Lisinschi, Profiland Steel adjudecandu-si atunci imobilul scos la vanzare de BEJ Vitelaru la cererea creditorului Profiland (fara "Steel"!). Abia dupa aceasta "inginerie" ICMRS a intrat in insolventa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Geo20
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 08:52
  Sper intr-o reorganizare ca e pacat pe zi ce trece tot mai multe se inched si asta e rau pentru un oras ca Galatiu.....Doamne Ajuta sa se salveze !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iron IQ
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 08:47
  Jaful lui Coman a inceput tot din zona aia golind magaziile de materiale pe care Prica le lasase bine aprovizionate.
  Ca BPI a ajuns teren arabil e o consecinta a delasarii, cand a fost pus director prin 98 Coman in loc sa caute de treaba se ocupa de vandut activele cele mai atragatoare. Asa au disparut halele URS si mare parte din masinile unelte, materiale valoroase de la Grupul 4 si mai ales oameni competenti care au fost alungati de frica concurentei.
  0
  1
  Raportează
 • postat de dchk
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 08:47
  Ce tot vorbiti de jale si lacrimi? Arata foarte pitoresc ruinele alea, parca ar fi Acropole, Forum Romanum sau alte daramaturi de prestigiu. ICMRS s-ar apuca mai bine de turism si AMG sa converteasca laminoarele in roller coaster, atunci nu s-ar mai plange de pierderi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean simplu
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 08:42
  Declinul ICMRS a inceput odata cu preluarea managementului de catre Anton Coman, el si cu amanta lui, Marinescu, au falimentat intreprinderea si au dus la pierzanie mii de locuri de munca.Aceasta este "performanta" marelui manager Anton Coman. Sper ca poate dormi linistit noaptea gandindu-se la dezastrul social pe care l-a cauzat...
  1
  2
  Raportează
 • postat de Coșbuc
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 07:44
  Adevăratul cancer al acestui mic colos (,, peste 10000 de salariați '' ) a fost și din păcate mai este încă Coman. COMAN COMAN ...
  Auzisem prin târg că ar fi vorba sa se facă o otelarie de către Lisinschi. Acum s-ar părea că va fi altceva. Oricum
  Toată lumea care cunoaște cât de cât zona, inclusiv poliția (care nu avea ce face, deoarece proprietarul.....
  COMAN nu a făcut nici o reclamație) știe de jaful,, talibanilor de vreo 2ani.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.