Lecţie de incompetenţă: La strada Oltului, 40 la sută din proiect a fost întocmit greşit

Lecţie de incompetenţă: La strada Oltului, 40 la sută din proiect a fost întocmit greşit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrări în valoare de 130.000 de euro au fost scoase sau adăugate la proiectul de reabilitare în sumă de 317.000 de euro * Responsabilitatea acestei situaţii de toată jena este pasată între Primărie, constructor şi proiectant *


 

După ce, în urmă cu o lună, v-am prezentat o serie de nereguli crase în lucrările de modernizare a străzii Oltului, revenim astăzi cu informaţii suplimentare, care arată cât de extinsă este filiera prin care sunt risipiţi banii publici.
Prima concluzie este că faţă de primele noastre constatări nu s-a remediat mare lucru. Câteva capace de canal ajustate, trei rampe de cărucioare adăugate în grabă şi nişte borduri schimbate la un colţ de stradă. Trotuarele sunt, în multe locuri, tot sub nivel, multe rampe sunt de formă, gurile de canal sunt tot scufundate.
Firma Vega `93, care a executat lucrările, acuza beneficiarul, adică Primăria, că nu i-a aprobat refacerea fundaţiei la trotuare şi că nu era obligaţia ei să schimbe capacele de canal. Dar documentele o contrazic. Capacele sunt în devize, fundaţiile suplimentare s-au aprobat.

Proiect beton, modificări duium

Proiectul străzii Oltului are 230 de pagini cu toate minunile. Plus un vraf de planşe.
În esenţă, însă, sunt atât de multe scăpări şi inadverdenţe, încât s-a renunţat la lucrări de vreo 65.000 de euro. Şi s-a suplimentat fix tot pe-atât. Vedeţi în tabelul alăturat modificările, care arată că, de fapt, circa 40% din proiect a fost făcut greşit. Enorm! O astfel de proporţie a erorilor este descalificantă pentru orice proiectant din lumea asta.
Primăria ne-a pus la dispoziţie devizele de ofertă, pe baza cărora am calculat sumele. Interesant este că a rezultat fix cât ne-a avertizat patronul Vega `93, Cornel Istrate, că o să iasă: renunţările au costat cât adăugirile, suma finală rămânând aceeaşi. 
Şi totuşi! Cum să fii Proiect SA, cel mai titrat proiectant din oraş, să umpli tomuri pentru o biată stradă, iar pe teren să fie diferenţe majore ori chiar periculoase pentru siguranţa cetăţenilor?

oltului2B

 
Meandrele renunţărilor şi suplimentărilor

Între renunţări, găsim asfaltul din intersecţiile cu şase străzi laterale „recent executate”. Mai toate străzile din zonă, betonate acum - hăt! - ani, sunt spaima bucşelor! Care or fi alea recent reabilitate?
Se renunţă la bordurile mici, dintre trotuare şi grădini: „sunt stare bună”. Dar lipsesc! Or fi fost atât de bune încât s-a asfaltat peste ele…
Din 348 de răsuflători de gaze se renunţă la 178. Motiv nemenţionat. Le-am numărat la pas: sunt 117 doar, 26 pe stradă şi restul pe trotuare.
O renunţare vizează metrii pătraţi de trotuar ce nu mai trebuie asfaltaţi, fiind deja pavaţi cu dale. OK. Dar - al naibii trotuar! - cu toate construcţiile postdecembriste apărute, s-a dilatat pe nesimţite şi fix aceeaşi suprafaţă a trebuit suplimentată. Plus adăugiri la refacerea fundaţiilor de trotuare, deşi multe sunt sub cota bordurii!…
Euro mulţi, acte pe genunchi
Modul în care beneficiarul, recte Primăria, a supravegheat lucrările se vede în documentele furnizate. Dacă ce-am primit e tot ce există, înseamnă că, în esenţă, cheltuirea a 317.000 de euro s-au urmărit pe cinci pagini de text, din care două pagini sunt cu semnături şi antete.
Actele furnizate: o recepţie parţială, o dispoziţie de şantier şi un memoriu tehnic pentru aceasta.
Recepţia parţială, din 3 octombrie 2011, atestă desfaceri de trotuare şi borduri, dar şi terasamente de alveole de parcare. Lucrările abia justifică un sfert din suma contractului la 15 zile până la data limită de predare a străzii!
Dispoziţia tehnică, prin care se renunţă la nişte lucrări şi se adaugă altele, e din 24 octombrie 2011, când strada trebuia să fie gata deja. Iar memoriul tehnic, nedatat, justifică tăierile şi adăugirile la execuţie stipulând: „referitor la dispoziţia de şantier nr….”. Deci întâi modificăm şi abia apoi vedem de ce.
Zgârciţi la informaţii, nepăsători la bani
Am cerut TOATE actele: note de constatare, propuneri de remedieri, referate de oportunitate, memorii tehnice, dispoziţii de şantier, adiţionale la contract etc. Sunt publice, ar trebui să fie accesibile ORICĂRUI cetăţean, nu doar presei. Le-au dat, după insistenţe şi târguieli, incomplete.
Aşadar, iată banii. La 53 de răsuflători de gaze invizibile, 300 de lei bucata, 3.700 de euro. Alţi 33.000 de euro fundaţii de trotuare vai de ele şi 7.700 de euro asfaltare de trotuar lăţit peste noapte. Vreo 45.000 de euro în suspensie (nu se ştie dacă şi cum s-au cheltuit), adică 15 la sută din total contract...

oltului2C

 
Manageri de oraş penali
Primăria, cu proiect în braţe şi angajat propriu, Antoneta Miron, ca diriginte de şantier, n-a reuşit să vadă evidenţe: proiectare inexactă, greşeli de execuţie, susţineri „memorabile” în memoriul tehnic de modificare. Exemplu: se renunţă la înlocuirea bordurii la şcoala „Iulia Haşdeu” pe motiv că trebuie demontat gardul. Gardul e bine mersi, înfipt la 10 cm distanţă de bordură…
În proiect erau 348 de răsuflători de gaze. În teren sunt doar 117. Le-a pus Proiect SA din burtă? Dacă acele orificii contra acumulărilor pe traseul conductelor au fost astupate cu asfalt, acum sau în timp, cineva ar trebui să nu doarmă noaptea. Nu s-aştepte vreun caz gen Baia Mare, cu explozii prin vreun subsol şi decedaţi imputabili cine ştie cărui proiectant, constructor sau primar pensionaţi...

 

Renunţări de lucrări

În lei

Lucrări suplimentare

În lei

Asfalt pe străzi laterale, 180 mp

5.009

 

 

Borduri mari - 452 m, mici - 2921 m

131.423

Frezare/plombare carosabil, 9764,40 mp

106.000

Suprafeţe de parcare, 357 mp

39.791

Refaceri fundaţii de trotuare, 554,00 mp

141.959

Asfalt pe trotuar dalat, 150,00 mp

33.660

Fundaţii de balast la parcări, 11,50 mc

1.709

Ridicare/înlocuire capace/grătare, 81 buc.

20.184

Asfalt suplimentar pe trotuar, 150,00 mp

33.660

Ridicare răsuflători de gaze, 178 buc.

53.376

 

 

Total

283.444

Total

283.328

 

Citit 4971 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:42

19 comentarii

 • postat de adriana
  Miercuri, 30 Mai 2012 14:16
  Ca orice om de bun simt am facut urmatorul calcul:
  Refaceri fundaţii de trotuare, 554,00 mp=141959 lei. Asta inseamna 228 lei/mp. Pretul unui mc de beton este cam 300 ron. Deci pentru fundatii au folosit in cel mai fericit caz (la o grosime de 20 cm-deja e vis) 0.2mc/mp, adica 60 lei.Manopera ,transport manipulare etc inca 80 cu marinimie. Restul pana la 228 adica 88 lei furt pe fata . La"asfalt suplimentar pe trotuare" 150mp= 33660 lei. Adica 224,4 lei/mp.Era mai rentabil de montat marmura sau granit pe trotuare la pretul acesta ,nu 5 cm amarati de asfalt care oricum dupa cateva luni se desprinde ca e vai mama lui calitate. Si Vega ca si Tancradul au spate de asta isi si permit,pentru ca oricum plicurile care le dau sunt grase si li se semneaza orice act.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Silviu
  Luni, 28 Mai 2012 14:26
  maiiiiiiii..... care modernizare pe strada Oltului ca, nu incape nici o masina in parcarile alea pe care cica le-au facut niste "profesionisti". Masinile sunt parcate 75% in "parcare" si 25% in strada. Rusine rusine rusine....gandire de proiectant cretin si de primar la fel..
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicolaie
  Duminică, 27 Mai 2012 10:21
  Durerea cea mai mare,este ca,lipsesc profesionistii.Pur si simplu,lipsesc cei care sa proiecteze si care sa urmareasca lucrarile edilitare.Nu sunt.Asta e adevarul.Sunt foarte multe posturi,din institutiile publice,ocupate pe criterii indoielnice sau clientelare,care ne cauzeaza tot raul.De altfel,normele de ocupare a functiilor publice au fost facute,sa poata fi "aranjate" in fel de fel de combinatii.Regula romaneasca,cu interesul personal mai presus de orice,ne va duce la rezultate pe masura.Nu avem mai multi oameni,care sa se gandeasca la ceilalti.Nu avem echipe,care sa gandeasca in comun,profesionist pe toate domeniile de interes general.Si nu pot sa dau vina,numai pe cei de la primarie.Peste tot e asa.In toate institutiile publice..Greseala nu e a lor.E A NOASTRA.
  Am asteptat in toti anii de dupa revolutie,sa vina cineva sa faca ceva.A facut fiecare cum a stiut.Nu vreau sa-i condamn.Noi,ca cetateni ai acestui oras,nu am fost in stare sa ne alegem o echipa de conducere profesionista,cu care sa mergem ani buni.Ne-a interesat,sa aratam cu degetul,sa scuipam,sa vedem numai interesul nostru personal.Apartamentul,blocul,cartierul,orasul,ne reprezinta pe toti.Degeaba ai un apartament renovat,daca pe hol sau pe langa bloc sunt gunoaie si nu esti in stare sa te mobilizezi cu vecinii sa faceti curat.Sa vina primaria sa faca !Sunt cartiere mai curate si cartiere mai murdare,tot din vina noastra.Alegem reprerzentanti din cartierele curate ,care nu se duc dincolo din principiu.Au grija de cartierul lor,de parca orasul e numai acolo.Alegem reprezentanti,care parcheaza pe interzis.Nu merg cu transportul in comun si nu vin sa faca curat langa noi pe langa bloc,desi suntem vecini.Le-am votat privilegii.Ei vor veni cu,colaboratori cu aceeasi mentalitate si rezultatele se vad zilnic.Din cand in cand mai apare si ceva bine facut,care cine stie ce minte luminata s-a zbatut sa o faca.Asa s-a intamplat si cu strada Oltului si cu tot orasul de altfel.Vinovati nu sunt ei.Noi,ne batem joc de viitorul nostru si de copii nostri.Noi trebuie sa fim in stare sa stim ce vrem.Nu,sa ne ascundem dupa deget si sa aratam spre altii.Votul fiecaruia din noi CONTEAZA.Daca ne unim,alegem o echipa care va face ceva.Daca nu,se vor face echipele lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Vineri, 25 Mai 2012 22:06
  apropo, am vazut centre unde se ia tensiunea pensionarilor si scria mare pe cort"dr. bacalbasa". eu ia-si sugera d-lui ciumacenco niste corturi pe care sa scrie numele sau si sa puna dinti de unica folosinta. parodie, bineinteles dar face parte dintr-o actiune de manipulare a voturilor. da doamne, galatenilor minte sa aleaga o persoana cu interes pentru obste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Vineri, 25 Mai 2012 21:55
  eu cred ca problema e una singura. dupa 90 , de cind cu libertatea, orice persoana pentru o functie publica poate spune "multe si nevrute". de fapt vor iesii cei ce au in spate bani si influente mari. sa nu credeti ca aceste servicii ce asigura un post ffff. bun personal, nu trebuiesc platite. eu nu vad decit o singura solutie: trebuie legislativ gasita o forma prin care sa se poata controla rezultatelor promisiunilor electorale. exemplu: eu, am in spate un greu politic, de fapt si mai multi, ca asa e. promit "cite in luna si in stele". cei ce ma sustin financiar, baga bani grei in imagine, sedii cit mai mari de campanie electorala, luarea tensiunii pensionsrilor, masinute ce racnesc nume non-stop, functii promise unor persoane ce lucreaza in sistemul de stat , stabilite ca fief si care impun angajatilor sa voteze impreuna cu famiille si prietenii cum trebuie, toate astea trebuie sa la platesc. cum : prin contracte ce jongleaza legea, favoruri mai mult sau mai putin legale tot mecanismul pe care il ai la dispozitie trebuie sa favorizeze investitorii tai.poti sa fi persoana cea mai profesionaal si competenta, daca nu ai in spate "vointa si potenta unor persoane "ce au cuvint si buzunar greu", nu existi. . eu votant, persoana neimplicata pe ideologie politica sau pe interes, vreau sa semnez un "contract" de raspundere civica si chiar penala cu cei ce promit multe in campanie si apoi isi platesc datoriile fata de grei si uita de mine. chiar cred ca o lege ce ar stopa sau macar estompa minciuna si promisiunile electorale ar fi f. benefica. pina la urma daca o persoana promite si obtine un beneficiu( functie publica)prin votul public si dupa investitia in functie uita, sau nu-l intereseaza ce a spus poate fi acuzat pentru inselaciune.parere personala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasiliu
  Vineri, 25 Mai 2012 13:53
  AFARA INCOMPETENTILOR ! INCEPAND CU TOTI CAPII DIRECTIEI TEHNICE. AR TREBUI SPUS SI CINE A FOST PROIECTONTUL SEF (SEFUL DE PROIECT). SE PRACTICA DES LA MULTI PROIECTONTI, STAU BINE MERCI IN BIROURI SI DAU COPY / PASTE, FARA SA SE OBOSEASCA SA MEARGA IN TEREN.
  0
  0
  Raportează
 • postat de MIHNEA
  Vineri, 25 Mai 2012 10:20
  Nu am vazut la nici un candidat ca ar avea in intentie reabilitarea locuintelor,a strazilor si aleilor adiacente,a troatuarelor care arata jalnic.Sunt locuri in orasul nostru unde nu a mai ajuns asfaltul de cand s-au construit blocurile aproximativ 40 ani,sau deloc, a se vedea str.Anghel Saligny care nu face deloc cinste marelui inginer constructor. (Si la momentul actual sina de tranvai este ingropata in pamant care este spalat de ploi dea lungul timpului) Este o rusine daca ne comparam cu alte orase civilizate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Propietar apartament bloc I
  Vineri, 25 Mai 2012 10:17
  In dreptul blocului I au asfaltat trotuarul, dar cand i-am zis sefului de lucrare ca sub acel trotuar este o groapa imensa, ca pe faleza,(la momentul respectiv se vedea gaura in asfalt) a zis ca el a venit doar sa asfalteze. Acum surpatura s-a format chiar langa bloc si de cate ori ploua, apa nu se mai scurge in canalizare, ci in acea gaura formata care se adanceste tot mai mult. In urma sesizarilor facute la primarie, nu a venit nimeni sa vada despre ce este vorba. Tampitul de primar a reusit sa ascunda faptul ca blocul este cu bulina rosie. Fondurile pentru reconsolidari au avut alt traseu. In decursul anilor blocul s-a inclinat si au aparut crapaturi in pereti. Multumim primariei galati pentru ca exista. Doar ca sa incaseze taxe, in rest interes fata de cetatean = zero.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Propietar apartament bloc I
  Vineri, 25 Mai 2012 10:16
  In dreptul blocului I au asfaltat trotuarul, dar cand i-am zis sefului de lucrare ca sub acel trotuar este o groapa imensa, ca pe faleza,(la momentul respectiv se vedea gaura in asfalt) a zis ca el a venit doar sa asfalteze. Acum surpatura s-a format chiar langa bloc si de cate ori ploua, apa nu se mai scurge in canalizare, ci in acea gaura formata care se adanceste tot mai mult. In urma sesizarilor facute la primarie, nu a venit nimeni sa vada despre ce este vorba. Tampitul de primar a reusit sa ascunda faptul ca blocul este cu bulina rosie. Fondurile pentru reconsolidari au avut alt traseu. In decursul anilor blocul s-a inclinat si au aparut crapaturi in pereti. Multumim primariei galati pentru ca exista. Doar ca sa incaseze taxe, in rest interes fata de cetatean = zero.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Vineri, 25 Mai 2012 10:08
  Mi se pare la obiect semnalul d-lui Costel cu privire la masurile ce ar trebui luate de edilii orasului nostru de rebilitare a strazilor si trotuarelor din cartiere .Este o necesitate la care observ ca nici un candidat la primarie nu se angajeaza.Va invit sa mai reflectati asupra acestui aspect .
  0
  0
  Raportează
 • postat de COSTEL
  Vineri, 25 Mai 2012 09:23
  AR FI BINE SA TRAGEM UN SEMNAL DE ALARMA PENTRU VIITORUL PRIMAR CARE VA FI ALES PENTRU URBEA NOASTRA SA IA ACT DE PROBLEMELE REALE SI NECESARE ALE ORASULUI.SA LASE STADIOANESI SALI DE SPORT CACI NU SUNT URGENTA NR.1 SA MAI INTRE PRIN CARTIERE PE UNDE MERGEM CU TOTII PE JOS SA OBSERVE CE EFORT TREBUIE SA FACI PENTRU A TE DEPLASA PRINTRE CANALIZARI INGROPATE,ASFALT COSCOVIT ,SAU CRAPAT ,SAU LIPSA.CA SA NU MAI SPUN CAT DE GREU ESTE SA TE DEPLASEZI CU UN CARUT DE INVALID SAU CU UN CARUT DE COPIL.ESTE NECESAR SA SE REABILITEZE ALEILE SI TROTUARELE DE PRINTRE BLOCURI. ESTE UN DEZASTU AVIZ AMATORILOR LA FOTILIUL DE PRIMAR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de omul muncii
  Vineri, 25 Mai 2012 08:56
  DNA se poate seziza din oficiu.Este grav ca abia acum se fac public astfel de situatii.Amintitiva de ISPA lucrari sti VEGA93-bataie de joc,bani futati si la psd dati,O ancheta OLAF pe fondurile UE ne va scapa de f.multi din cei aflati pe listele de candidati.ESITI CU TOTII LA VOT.
  0
  0
  Raportează
 • postat de john
  Vineri, 25 Mai 2012 08:54
  de asta zic...Primar = femeie. Poate ca spiritul gospodaresc feminin, s-o reflecta si in functionarea primariei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Vineri, 25 Mai 2012 08:04
  Tema de casa pentru Marius Stan sunt: strazile, trotuarele, gropile, nicidecum: stadioane, malluri sau sedii noi pentru primarie. Din astfel de lucruri trebuie sa invete un viitor primar, nu sa umple orasul cu promisiuni virtuale pe care nu le crede nimeni. NU DE ASTEA AVEM NEVOIE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 25 Mai 2012 07:55
  Daca tot sunteti in zona veniti va rog si pe Strada Barbosi pe toata lungimea ei, de la intersectia cu str. Oltului pana la inctersectia cu Prelungirea Brailei sa vedeti acolo incompetenta. Bucati de strada care nu au vazut asfalt de cand s-au nascut cu cratere si crevase demne de Dicovery si cu un trafic la fel de mare ca cel de pe Oltului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de FELIX
  Vineri, 25 Mai 2012 07:35
  AVETI DREPTATE SA NU IASA USL,NE-AM SATURAT DE HAHALERE.DACA PRO/STANII FOTBALISTULUI NU VOR SCHIMBARE IN GALATI,INSEAMNA CA LE PLACE MIZERIA SI HOTIA CELOR CARE VOR SA NE CONDUCA (FURIND CU STIINTA LOR) SCHIMBATI OAMENI BUNI FATA ORASULUI. NU VEDETI CA STAN MARIUS ,DE CITE ORI IESE PE POST NUMAI ASTA ARE IN CAP:STADIOANE MODERNE(DE UNDE SA FURE MODERN) SALI DE SPORT,SALA DE MAI STIU EU CE,BAZINE DE INOT OLPMPICE... OAMENI BUNI GINDITI CA AR FI BINE O SCHIMBARE DE PSD LA GALATI SA VEDEM SI SUNT SIGUR CA VA FI MAI BINE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zoli
  Vineri, 25 Mai 2012 06:13
  Eu as sesiza parchetul cu privire la furtul banilor si i-as baga in inchisoare pe toti cei care si-au batut si isi bat joc in continuare de noi toti. Ei prospera-orasul sufera. DEMISIA INCOMPETENTILOR ! Va dati seama ca aceasta Antoaneta si nu mai stiu cum este mana in mana cu mafiotii ! Toti sunt intr-o gasca si pentru aceasta nici macar dosarele cu devize-publice de altfel nu sunt transparente.
  La Bucuresti stiu ca s-a infiintat de curand un minister care are competente si atributii de control in ce priveste administrarea banilor europeni ! Oare ce pazesc comisiile abilitate ? PSD-ul cat a stat in opozitie-numai gura a fost de ei. Pe magarul asta de Ponta il vedem toata ziua la televizor. Cand oare mai face si treaba sau numai atat stie?
  Sa nu creada ca ne mai pacaleste !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ursula
  Vineri, 25 Mai 2012 01:36
  Daca lucrau in fata blocului stomacologic pestacencoenian SIGUR nu dadeau buleala! Sau in fata stadionului marelui marius shtan! Go to the red... presimt ca vom vedea rosu in fata ochilor inca 4 ani... 16ani irositi din viata noastra... cat despre hoti si mafioti NUMAI BINE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ireg
  Vineri, 25 Mai 2012 00:10
  Bataie de joc din partea constructorului si a primariei care a facut receptia lucrarii.
  Galateni oare nu v-ati saturat de 12 ani sa conduca PSD-ul Primaria Galati.
  Oricine numai USL-ul sa nu iasa.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.