Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la începutul anului viitor cu 1 la sută

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la începutul anului viitor cu 1 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 ianuarie cu 1%, nu cu 2%, cum este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România importă mai puţine gaze, a anunţat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

Pentru firme majorarea va fi de doar 1-2%, a afirmat Havrileţ la Focus Energetic.

"În 2014 nu văd o creştere mai mare de 10% pentru casnici, procentul venind din calendarul de liberalizare. În 2013 pe total an a fost o creştere de 9%, în loc de 10%", a afirmat Havrileţ.

El a anunţat în septembrie o majorare de preţuri, la 1 octombrie, cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI (2%, respectiv 3%), întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă.

Citit 1074 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.