Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la începutul anului viitor cu 1 la sută

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la începutul anului viitor cu 1 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 ianuarie cu 1%, nu cu 2%, cum este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România importă mai puţine gaze, a anunţat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

Pentru firme majorarea va fi de doar 1-2%, a afirmat Havrileţ la Focus Energetic.

"În 2014 nu văd o creştere mai mare de 10% pentru casnici, procentul venind din calendarul de liberalizare. În 2013 pe total an a fost o creştere de 9%, în loc de 10%", a afirmat Havrileţ.

El a anunţat în septembrie o majorare de preţuri, la 1 octombrie, cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI (2%, respectiv 3%), întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă.

Citit 1000 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 14:43

3 comentarii

 • postat de @JUSTITIARUL
  Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:29
  5.13.157.***
  Justitiare, creier ai???
  Electrocentrale ala falimentar, cu ce crezi tu ca face caldura. TOT CU GAZE, !!
  Daca se dubleaza gazele, se dubleaza si ptr Electrocentrale. Ba am impresia ca se mareste mai repede la agentii economici.
  Acu' la 3 camere la sistemul centralizat dai 5-6 milioane. Peste 2 ani vei da 10-12 probabil. Asta teoretic, ptr ca practic nu va mai sta nimeni pe asa preturi in ipoteza cea mai fericita ca nu da oricum faliment pana atunci.
  Lumea va trebui sa se incalzeasca, deci, clar isi vor pune centrala. Cu toata dublarea gazelor, centrala pe curent electric tot mai scumpa e, plus ca nu face apa calda...
  Da, la centrala dai acum 250 RON la 3 camere, atunci vei da 400-500. Dar asta va fi cel mai mic pret ptr incalzire la momentul respectiv.

  Poate intelegi si tu cat esti de... destept...
  0
  6
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 29 Noiembrie 2013 07:40
  79.116.107.***
  Pentru cel ce semneaza,JUSTITIARUL.Decat sa stai la mana statului sa-ti dea caldura in regim comunist,mai bine civilizat cu o centrala proprie cu ajutorul careia faci caldura in casa atat cat ai nevoie pentru confortul tau.Nu mai vorbesc de apa calda care iti da posibilitatea sa te speli cand vrei si nu la ore stabilite de partid! Oricum cresterea pretului gazelor va afecta si pretul caldurii oferit de stat.Nimic pe lumea asta nu este gratis.Cate din cele promise inainte de alegeri au rezolvat actualii conducatori? Oricum in Galati de 24 de ani nu conduc decat cei ce au idei comuniste.
  0
  5
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Joi, 28 Noiembrie 2013 17:53
  5.13.152.***
  Navaliti, fratilor, la centrale de apartament pe gaze naturale, ca in doi ani o sa dati bani ca sa scapati de ele...
  5
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.