În agonie, visând la extaz: N-are cine lua milioanele pentru lacul Brateş

În agonie, visând la extaz: N-are cine lua milioanele pentru lacul Brateş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bani sunt, însă n-are cine să facă proiecte * După descentralizare, concesionarea s-ar putea face prin Consiliul Judeţului


Lacul Brateş şi-ar putea recăpăta o parte din gloria pierdută cu bani alocaţi, de la Programul Operaţional de Pescuit (POP), prin Strategia de Dezvoltare Durabilă a Zonei Prut Dunăre Galaţi. Fără îndoială că milioanele de euro care ar putea fi atrase prin intermediul proiectelor depuse la Camera Agricolă din subordinea Consiliului Judeţului Galaţi ar ajuta la reabilitarea parţială a potenţialului productiv al lacului.

Bani sunt, iar nevoia de investiţii e mare. Din păcate, însă, n-are cine să facă proiecte şi să ceară banii care se cheltuiesc pe festivaluri şi lecţii deschise. Având un potenţial enorm şi fiind excelent exploatat înainte de 1989, Brateşul a servit, mai întâi, intereselor de îmbogăţire ale câtorva gălăţeni, după 1990, după care, în anii din urmă, a căzut pradă inclusiv poftelor ministeriale. Astfel, concesionarea sa către piscicultorii gălăţeni a fost blocată.

Despre statutul actual al lacului care se întindea, în trecut, pe nu mai puţin de 27.000 de hectare şi care dădea 1,6 tone de peşte la hectar, ne-a vorbit directorul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Filiala Regională Moldova, ing. Vasile Bocăneală.

„Statutul lacului Brateş rămâne acelaşi. Nu s-a constituit comisia de privatizare. Există cereri pentru administrarea sa, dar fără comisie nu se poate face nimic. Am văzut proiectul de lege din care reiese, într-adevăr, că instituţia noastră ar urma să treacă, prin descentralizare, în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi. Există posibilitatea ca legea care va apărea, pe noua structură, să prevadă că şi privatizarea şi concesionare se vor face tot prin autoritatea locală. Dar dacă aşa va fi sau nu, nu putem şti. Trebuie mai întâi să apară legea şi normele ei de aplicare. Nu putem exclude faptul că lucrurile s-ar putea mişca mai repede, dacă deciziile s-ar lua pe plan local. Deocamdată, însă, nu ştim nimic concret în acest sens”, ne-a declarat ing. Vasile Bocăneală.

Concesiunea unui lac s-a făcut, până nu demult, prin decizia unei comisii prezidate neapărat de un secretar de stat numit de ministrul de resort (al Agriculturii şi ulterior al Mediului). În prezent, descentralizarea a cam amestecat lucrurile.

Iar lacului Brateş nu-i rămâne decât să agonizeze, în continuare, în vreme ce banii cu care ar fi putut renaşte se cheltuiesc. Înainte de 1989, Brateşul a fost în administrarea Întreprinderii Piscicole Galaţi. După 1990, s-a numărat printre fermele din administrarea falimentarei Pescogal. Activele au fost vândute de executor, dar de concesiune nu s-a mai ocupat nimeni.

Citit 2667 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 17:49

2 comentarii

 • postat de CLI
  Vineri, 29 Noiembrie 2013 10:09
  5.13.128.***
  Prin 1989 era destul de avansat proiectul de compartimentare a lacului actual,concomitent cu o adancire ,de refacere si supra inaltare a digurilor . S-a dus si acesta in neant ca urmare a activitatii emanatilor din dec '89 .Ce viitor benefic ar avea aceast lac daca ar fi compartimentat pentru piscicultura si chiar alte folosinte ,agrement ,navigatie cu ambarcatiuni usoare etc .
  0
  6
  Raportează
 • postat de adiilie
  Vineri, 29 Noiembrie 2013 08:18
  79.116.110.***
  mai gabriel kolbay cand scrii romaneste gandesti in alta limba? (daca esti in stare sa gandesti ca-n articol nu spui ceva cu sens) Brateşul a servit, mai întâi, intereselor de îmbogăţire ale câtorva gălăţeni, după 1990, după care, cine intelege ceva din fraza asta sau din articolul scris sa comenteze ,poate ma dumiresc si eu.
  2
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.