Doar 18 la sută dintre LOCUINŢE sunt ASIGURATE. Poliţa este obligatorie, dar puţini o încheie

Doar 18 la sută dintre LOCUINŢE sunt ASIGURATE. Poliţa este obligatorie, dar puţini o încheie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În România, problema asigurărilor pentru locuinţe este una destul de presantă, dat fiind că, în acest moment, sunt asigurate pentru calamităţi naturale doar puţin peste 1,5 milioane de case, din cele aproximativ 8,5 milioane existente. Asta înseamnă un procent de aproximativ 18 la sută, în condiţiile în care o astfel de poliţă este obligatorie. Românii, însă, nu se înghesuie să plătească astfel de poliţe, motiv pentru care nici asiguratorii nu au resursele financiare pentru a plăti despăgubiri în cazul unui cutremur major, precum cel din 1977.

În România, există două tipuri de asigurări pentru casă: asigurarea obligatorie şi cea facultativă. Cea obligatorie acoperă trei riscuri de bază, inundaţii, cutremure şi alunecări de teren şi costă 20 de euro pe an pentru locuinţe din cărămidă sau beton armat şi 10 euro pe an pentru cele din cărămidă nearsă sau paiantă. Suma asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele din beton şi de 10.000 de euro pentru cele de pământ. Asigurările mai mari au nevoie de poliţe facultative, care costă, în medie, 100 de lei pe an. 

La finele lunii iulie existau 1,79 milioane de poliţe facultative în valoare totală de 169 milioane de lei, potrivit ultimului raport al ASF.

Citit 2402 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2015 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.